Tips and tricks pentru un beauty blog (4)

Tips and tricks pentru un beauty blog ajunge astazi la episodul 4. Acelasi tandem: articol si clip. Al treilea episod il puteti citi aici. In descrierea clipului de pe Youtube, gasiti link-uri si catre celelalte doua episoade.

In episodul 4 va fi vorba despre autenticitate si “fake”, suna mai bine in engleza. Despre “fake” ca si atitudine, nu despre produse cosmetice fake. Daca va intereseaza si tema asta cu falsitatea produselor cosmetice, am scris si despre asta aici. Parerea mea este ca atitudinea falsa face mai rau decat niste produse cosmetice false carora pana la urma tot o sa le identifici problema, o sa le arunci si gata. Insa ce faci cu falsitatea care ti-ar denatura vocea blogului tau? Si chestia cu autenticitatea, din punctul meu de vedere, trebuie adaptata si redata cu respect fata de cei care te citesc. Nici prea multe golanisme si “servetele murdare” lasate intr-un articol, fie in cuvinte, fie in poze, nu dau bine, chiar daca e ceva autentic. Cum s-ar spune, rufele murdare sa ramana in cosul tau de rufe. Dar nici sa defilezi pe blog numai in haine de matase care nici macar nu sunt ale tale, ci de imprumut. Stiu ca voi, cei care cititi bloguri de beauty, vreti sa vedeti lucruri placute ochiului, filtre care sa indulceasca niste lucruri, insa nu cred ca v-ati dori sa fiti mintite. Tot asa cum nu v-ati dori sa va simtiti ca si cum ati fi dat buzna peste cineva intr-o situatie jenanta.

  1. Nu toate prajiturile sunt bune cu glazura, asa ca nu as recomanda ca totul sa fie lapte si miere pe blogul tau, mai ales daca il numesti personal. Nu spun nici sa stropesti cu venin, dar sa poti gasi forma de a spune in final ceea ce simti tu cu adevarat despre ce scrii. Cand descoperi un produs misto, e minunat sa spui asta si sa gasesti si argumente care sa le fie de ajutor celor care te citesc. Dar si cand gasesti ceva ce se bate cap in cap cu ceea ce scrie pe eticheta produsului e bine sa spui, tot asa, cu argumente logice sau cu lucruri pe care le-ai experimentat. Imi zicea cineva ca asa se vor supara companiile de cosmetice pe tine. Iar uitam pentru cine scriem: blogul il scriem pentru noi si apoi pentru cei ce ne citesc, asa cred eu, nu pentru firme scriem, sau nu ele intra pe lista mea de prioritati. Tu te superi pe tine daca scrii exact ce simti? Plus, nu companiile se supara, ci anumiti oameni care lucreaza acolo la brandul X. Iar daca se supara, e chiar mai bine, s-a clarificat si cine chiar apreciaza ce faci tu pe bune si va sti ca nu raspunzi la comanda. Minciunelele sau favoritismele facute unor marci la un moment dat se incurca cu altele si te trezesti intr-o zi obosit cu ele si blogging-ul dintr-odata ti se pare istovitor. E ca si faza ca lauzi vreun an de zile epilarea cu IPL si pac trantesti un advertorial ca ce buna e crema epilatoare. Pai, ce ai mai epilat cu crema aia dupa atatea luni de IPL?
  2. Un produs cosmetic este un produs cosmetic, nu o sa faca minuni. Daca ti-ai ales ca subiect domeniul de beauty, chiar ar trebui sa stii ca o crema de fata, oricat de buna si minunata ti s-ar parea tie sau ti-ar reiesi din brief-ul contractului semnat cu o companie de beauty, nu poate sa intinereasca la modul serios si nu va sterge ridurile in cateva zile si nici macar luni. Nu pot sa uit o faza citita recent, ca 15% de glicerina intr-un ser facial Kiehl’s aduce revigorare si intinerire unui ten cu riduri prin felul cum patrunde in, citez,  “cele mai profunde straturi ale epidermei” ( atentie, pielea are 3 straturi: epiderm, derm si hipoderm, iar ridurile se intampla in derm, acolo e bucataria). Uneori ca sa placi unui brand, poti avea tendinta sa spui niste lucruri care nu prea se intampla de fapt. Poti gresi o data, a doua oara nu stiu daca iti mai doresti. Totodata, fara suparare, daca de ani de zile folosesti doar 2 branduri, nu ridica in slavi un al 3-lea brand care tot asa vine via o colaborare frumoasa. Vrei sa dai bine? O sa dai bine doar in fata PR-ului respectiv care o sa stie ca esti usor de manipulat, atat, chiar aici nu o pot spune cu diplomatie.
  3. I am the Queen! I am the Influencer and The Best…. . S-ar parea ca Napoleon s-a grabit un pic sa ia coroana si sa si-o aseze singur pe crestet, nu a fost o miscare prea inteleapta, si a fost simbolul patimii lui maxime de a avea totul. Si stim cum a sfarsit, exilat si cu un gust amar. Daca te grabesti sa iti iei un titlu fara ca acesta sa vina de la sine, tot o lupta de a cladi ceva fals se cheama si e mai dureros pentru ca e si o lupta cu sine. Atunci cand te expui cu ceea ce faci, e mai bine sa astepti ca publicul sa te incoroneze in vreun fel si nu la cerere.  “Dati-mi like si cititi-ma ca eu sunt the best….” si “mama mia, cate sponsored posts fac, numai sa imi dati like”, cum va suna asta?. Si un blogger de beauty e doar un blogger de beauty, nu o sa fie vreo eroina sau vreo martira care sa salveze umanitatea. Tot falsitate e si aici daca dai de inteles ca nu pot dormi oamenii daca nu stiu cu ce crema te dai tu pe fata dimineata.  Legat de sponsored posts pe Facebook, adica postari platite catre Facebook ca sa iti aduca cat mai mult public, inteleg sa o faci cand incepi sa vinzi ceva, cand treaba devine foarte comerciala, lansezi o carte, lansezi un magazin online, vrei sa faci niste incasari, habar nu am. Dar sa ca dai sponsored post la chestii normale din activitatea ta ca si beauty blogger, mie mi se pare ca recunosti ca altfel nu esti citit si ca esti disperat sa ai public vizibil. Si asta are marcat pe el tot “fake”. Inteleg sa dai sponsored post cand ai de recuperat o perioada cand ai fost inactiva ca si blogger. Se intampla sa ai perioade in viata cand nu te mai poti ocupa de blog, lunile trec si el pica in gol. Ca sa le reamintesti oamenilor ca tu existi, pana te relansezi natural in atentia lor, poti investi niste sume gen 20-30 de lei pe cate un sponsored post ca sa vada ca ai revenit. Pe mine m-a surprins sa vad oameni care isi dau sponsored posts la chestiile alea cu “votati-ma sa castig nu stiu ce titlu”. Come on, incepem sa luam din metodele electorale, de care ne e sila, si sa le aplicam intr-o chestie atat de placuta cum este blogging-ul?

Si chestia asta cu autointitularea ca si “influencer” eu nu o vad naturala. Cum adica sa vrei sa fii influencer? Adica sa scrii ca sa influentezi pe altii si asta sa fie scopul major? Daca te autointitulezi influencer, pai insemna ca aia vrei, sa influentezi. Poate sunt eu mai bleaga, dar eu cred ca aici pe blog eu una intru sa ma simt bine, sa ma relaxez si asta imi doresc sa simtiti si voi. Daca va simtiti major influentate, deci implicit fortate, eu nu ma mai simt bine. Si inseamna ca ceva nu fac bine in raport cu mine, in primul rand. Ca se intampla ca unii bloggeri, la un moment, in mod natural si de-a lungul timpului sa creeze anumite influente printre cititori si printre alti bloggeri, e altceva.  Vorbesc aici de lucruri facute natural, venite dintr-o inspiratie, nu lucruri facute fortat si ca sa vin in competitie cu cineva. Si uite asa am conturat subiectul viitor al acestei serii de articole: va fi despre competitii si spiritul de competitivitate in beauty blogging.

Pana atunci, va astept cu comentarii, critici, observatii, intrebari si ce mai simtiti nevoia.

Vizionare placuta!