Th Uber Technologies Inc. car service application (app) is demonstrated for a photograph on an Apple Inc. iPhone in New York, U.S., on Wednesday, Aug. 6, 2014. For San Francisco-based Uber Technologies Inc. which recently raised $1.2 billion of investors' financing at $17 billion valuation, New York is its biggest by revenue among the 150 cities in which it operates across 42 countries. The Hamptons are a pop-up market for high-end season weekends where the average trip is three time that of an average trip in New York City. Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

Uber sau cum sa suporti traficul din Bucuresti

V-am mai spus si in alte ocazii ca sunt dependenta de masina. Am condus mult si recunosc ca ma oboseste traficul din Bucuresti si mai ales lipsa locurilor de parcare. Uber a venit ca o salvare, la propriu. Nu este articol scris la sugestia lor, e pur si simplu o chestie despre care voiam sa va povestesc. In primul rand Uber nu este un serviciu de lux, ci este un serviciu care inlocuieste cu brio folosirea taxiurilor. Iti creezi cont, iti setezi datele legate de card, pentru ca totul se plateste pe card, automat, tu nu ai nici o treaba cu numaratul banilor si pregatitul banilor marunti ca la taxi, poti pleca de acasa doar in jeans si cu telefonul in mana.

Pe aplicatia de pe telefon iti setezi usor punctul de plecare, ai posibilitatea sa primesti o estimare de cost inainte de a pleca la drum. Cand iti confirma unul din soferii Uber ca a plecat spre tine, vezi tipul masinii, numarul de inmatriculare si poza soferului. Oricand poti renunta la comanda. Exista posibilitatea sa il contactezi telefonic pe sofer, dar si el te poate contacta pe tine, in asa fel incat daca ai o adresa mai dificila sau mai intarzii sa il poti anunta. Tot asa, soferul te anunta daca ajunge cumva mai repede sau nu te identifica foarte usor.

De ce prefer Uber in loc de taxi? Nu mi s-a intamplat pana acum sa nu imi preia cineva comanda. La companiile de taxi daca incerc sa gasesc un taxi dupa ora 16:30, e un joc al hazardului. Am stat uneori si 40 de min, pe 3 aplicatii concomitent si nu gaseam masina. Am sunat uneori la companiile de taxi si am spus ca trebuie sa ajung la medic si sunt dispusa sa platesc in plus, doar sa vina cineva… si nimeni nu a venit. Nu spun ca taximetristii nu sunt ok, am intalnit si oameni foarte ok, dar marea majoritate au o viziune tare ciudata asupra clientilor care apeleaza la ei.

Soferii de la Uber sunt trecuti printr-un proces de selectie foarte exigent si am aflat ca in functie de rating-ul primit din partea clientilor sunt chemati si atentionati daca e ceva in neregula. Masinile sunt ale lor personale si trebuie sa respecte niste parametri. Sunt obligati ca masina sa fie curata, curata la modul adevarat, sa foloseasca aer conditionat, sa nu vorbeasca la telefon pe timpul cursei, sa fie imbracati decent, fara bermude si slapi. De foarte multe ori mi s-a intamplat sa coboare ei din masina sa imi deschida usa, ceea ce mi s-a parut chiar o atitudine super politicoasa. Unii dintre ei au sticle de apa in masina pentru clienti, servetele, bomboane, fiecare ce crede pentru ca atmosfera sa fie mai placuta, se vede ca fiecare incearca sa isi faca treaba bine.

Soferii de Uber sunt in mare majoritate din ce am observat oameni care au si alt job, am mers cu asistenti medicali, cadre militare, oameni cu mici afaceri. Mai fac ceva in plus sa isi rotunjeasca veniturile, unii din ei spun ca le place si sa cunoasca oameni, sa fie amabili, unii nu au stare sa stea acasa pana vine copilul de la scoala, deci…. da, exista si asemenea oameni. Unii sunt foarte tacuti, concentrati la drum, dar am mers si cu soferi care ar putea sustine si show de stand-up comedy si am ajuns foarte bine dispusa acasa. Nici unul nu fumeaza in masina, nu isi barfeste colegii sau vecinii, nu injura in trafic. Ori am avut eu bafta, ori oamenii astia chiar sunt selectati ca lumea. Circul cu Uber din martie cand am cedat psihic la parcarile inexistente din Bucuresti sau la taxi-urile in care nu ma simt mereu ok.

Este interesant ca masinile sunt diverse, am mers cu Peugeot,Toyota, Mercedes, Seat, dar si cu Logan-uri. Am prins si promotia facuta de Renault cu noul model Megane cand am prins curse gratuite in masini foarte noi. In felul asta am vazut si marci de masini pe care nu le cunosteam asa bine. Pretul este acelasi. Exista perioade ale zilei cand pretul urca, cand sunt multe cereri, e ca un fel de licitatie sa zicem asa, sistemul recalculeaza tariful automat si te avertizeaza. Oricum, asa cum am spus, la orice comanda poti primi, daca apesi pe “fare estimate”, o estimare a costului cursei. Sa va dau exemplu de costuri, ca idee banii se retrag de pe card exact cat este cursa, fara rotunjire ca la taxi: din zona Basarabi pana in Dorobanti o cursa este cam 9 lei, din aceeasi zona pana la Unirii costa 12-14 lei. Adica la taxi dadeam la fel, doar ca rotunjeam, la o cursa de 9 lei, lasam 10 lei si la ce depasea 1o lei, lasam 15, nu am avut niciodata oferta sa mi se dea rest. Cea mai scumpa cursa pe care am avut-o pana in prezent a fost de la Crangasi pana in Sun Plaza, 26 de lei. Ce e misto, este ca istoricul curselor se pastreaza pe cont, pot vedea cand si unde am fost si cu ce sofer.

Mi s-a intamplat sa am  si probleme, dar au fost din cauza unor dereglari tehnice, aplicatia nu imi permitea sa prelungesc o cursa, gen ajunsesem sa iau o prietena si fireste ca voiam sa plecam cu aceeasi masina in continuare. Dar problema a fost ceva de ordin tehnic, am dat seara un email si mi-au raspuns prompt. Ca sa imi multumeasca de intelegere, am primit si niste bani in cont, suficienti sa mai fac o cursa.

In concluzie, sper din suflet sa ramana la acest nivel de calitate. Au fost evenimente la care am participat si s-au oferit coduri de curse gratuite, deci o idee buna si pentru companiile de beauty care cheama bloggeritele la evenimente sa ne faca viata mai usoara si sa fie siguri ca toata lumea ajunge la timp.

Daca va tenteaza sa folositi Uber, am un cod de inregistrare si prima ta cursa va fi gratuita: ebbj9y4eue. Mai simplu, intri pe acest link: https://www.uber.com/invite/ebbj9y4eue si iti creezi propriul cont.