Ultima noapte de vara

Pentru ca urmeaza si ultima noapte din aceasta vara, am adunat mai multe ganduri si lucruri pe care as vrea sa le las aici.

Cred ca anul acesta e un an complicat pentru multi dintre noi. Tot ceea ce se intampla in jurul nostru nu are cum sa ne lase indiferenti. Nu mai zic de efectele poluarii pe care le simtim de la an la an. Am stat saptamani intregi cu temperaturi ce au trecut ziua de 36 de grade Celsius si nu e tocmai intamplator.

Apoi succesiunea de lucruri ce s-au tot perindat, mie imi starneste un fel de anxietate si de lehamite. Evident ca imi vad de lucrurile mele, insa nu am sa cum sa ma izolez sub un clopot de sticla. Incepand de la degradarea a tot ce inseamna principii umane si pana la criza financiara, cred ca sunt multe incercari.

Am momente cand pur si simplu nu am replica nici in sinea la ceea ce vad in jur. Ma sperie lipsa de educatie, de responsabilitate, nu mai vorbesc de tot ce se intampla ca dezastre ecologice sau incidente cum a fost cel recent de la Crevedia, un fel de Colectiv 2. Ma doare sa vad ca fiul meu nu are repere suficiente in jur, oricat de mult suntem alaturi de el ca parinti, insa lumea in care se plimba si se joaca e de multe ori rasturnata complet ca sistem de valori fata de ce are acasa.

Lucrurile acestea ma fac sa ma tin si mai prinsa in ceea ce fac, in ceea ce muncesc si in lucrurile pe care le fac pentru mine. Mi-am restrans si mai mult cercul de oameni cu care simt ca pot comunica cu adevarat. Am ales ca atunci cand am timp liber, fie sa citesc, sa fac sport, sa caut informatii despre lucruri care ma intereseaza si care imi fac bine.

Am ales la fel sa incetez sa ma mai intreb de ce nu se intampla ceva, de ce cineva are o anume reactie, le iau ca atare si merg inainte. Si am mai invatat ceva, ca atunci cand gasesc ceea ce vreau, sa iau si sa multumesc. Sa nu mai stau sa astept sa fiu invitata de context pentru ca momentele frumoase sunt rare si merita sa le acord mai multa importanta.

Polenul de ambrozie mi-a dat ceva bataie de cap, dar undeva iau asta ca o lectie. Suna pueril, insa dupa momente de acest gen apreciez ce mare lucru e sa poti respira normal fara sa ai nasul ca un cimpoi dezacordat. Desi exista legislatie, se dau somatii celor ce au ambrozie crescuta in curte sau pe proprietati, oamenii isi iau maxim o amenda de 500 de lei si nu se preocupa sa distruga aceasta planta. In fine, e o poveste lunga si cei care suntem afectati de asta stim bine ca sunt alte prioritati inaintea ambroziei.

Am avut mult de munca si inca am, se anunta un final de an plin. Nu e usor sa incerc sa le impac pe toate. Am momente cand imi vine sa spun ca ma opresc din tot si pastrez doar lucruri cu care sa imi asigur minimum necesar, dar apoi realizez ca nu ma reprezinta asta.

Stiu ca multa lume trece prin asta. E o perioada in care muncesti ca un nebun, piata in orice domeniu are tendinte ciudate. Tendintele de consum o iau razna, sunt perioade de criza, sunt contexte care apar si pe care uneori e si imposibil sa le anticipezi.

Am ales ca ultimele zile de august sa le petrec la Balcic. E un orasel din Bulgaria, de pe malul Marii Negre care pare prins din alta lume. E un amestec de pitoresc, romantism si putina veselie. Plus ca pe faleza sunt atatea pisici atat de simpatice si obisnuite cu turistii. Desi am avut laptopul cu mine si am lucrat cate putin in fiecare zi, m-a ajutat enorm aerul marin si atmosfera. Vin aici din 2007 sau 2008, nici nu mai stiu, insa an de an regasesc cu drag acest loc. Au fost si momente cand am venit doar o zi si o noapte, doar sa ne relaxam si sa ne deconectam. Apoi au fost si ani cand nu am reusit sa ajung, insa mereu e un loc tare bun de odihna si relaxare reala. Va spun cu parere de rau ca nici un loc de pe litoralul romanesc nu are acest sarm si aceasta atmosfera. Inclusiv muzica care se pune pe terase, felul de a fi tratat ca turist ne depaseste bine de tot, din pacate. Iar bulgarii nu ne sunt superiori, nu au mai multe posibilitati materiale ca popor, dar au gasit o forma optima pentru a se folosi de turism. Evident nu e totul la linie, insa Marea Neagra devine mult mai frumoasa in statiunile lor.

Ar mai fi multe de spus, franturi de ganduri mai gasiti si pe Youtube sau Instagram. Vara voastra cum a fost?