5 motive pentru care port SPF 30 sau SPF50

Port SPF 30 sau SPF 50 de cate ori consider ca este cazul. Imi aplic pe ten un strat generos, il masez usor si reaplic o singura data. Nu prea ma mai machiez, adica cred ca pot spune ca nu ma machiez cam deloc, asadar pot oricand sa reaplic crema cu protectie solara.

Nu port SPF zi de zi si nu port SPF in casa. Am biroul la 1 metru de geam, am perdele, draperii, plus copaci, chiar nu ma simt in situatia de a aplica SPF in casa. Purtatul de SPF in casa mie mi se pare exagerat. Evident, daca stai intr-un penthouse si acoperisul este din sticla, vad cat de cat necesar. Stiu inca ca ferestrele de noua generatie au capacitatea sa filtreze razele de soare.

Motivele pentru care port SPF

Port SPF 30 sau SPF 50 ca sa fiu sigura ca nu-mi apar acele pete provocate de razele solare. Momentan am aceiasi pistrui ici colo pe care ii am de la 6-7 ani si pana azi la 47. Oricum pistruii meu s-au mai dus de-a lungul anilor.

Aplic SPF ca sa previn si eventuale patologii ale pielii.

Vara nu concep sa ies fara SPF aplicat pe fata, umeri, maini, picioare, chiar daca nu ma duc la plaja, pentru ca nu vreau arsuri solare. Insa nici nu ies la 1 dupa-amiaza, in plina zi, sa stau expusa in soare timp de zeci de minute si sa astept ca SPF-ul sa ma pazeasca si de insolatie, deshidratare etc.

Cremele cu SPF pe care le folosesc in ultima vreme dau si un aspect frumos tenului. Mai exact, mi se pare ca au un usor efect de glow natural care mie imi place mult. Folosesc Hyalo Boost Intense cu SPF 30 de la Mara Blu, Sun Elixir cu SPF 50 de la IMAR, crema cu SPF de la Bondi Sands care are si putin pigment. Tot incerc esantioane de la diverse marci si cu SPF. Mai am o miniatura din crema cu SPF din seria Orchidee Imperiale Global UV Protector de la Guerlain, are o textura extrem de fina, insa pretul este cam prohibitiv.

Razele UVA sunt, din pacate, responsabile de partea de imbatranire a pielii. Asadar, cremele cu SPF imi sunt necesare sa mai imblanzesc acest proces natural. Eu sunt cu o mentalitate proaging, nu antiaging, adica imi accept imbatranirea, o fac sa se intample cat mai bland cu putinta fiind atenta cu mine insami. SPF-ul face parte din tot ce fac ca sa am grija de mine.

E o diferenta intre SPF 30 si SPF 50

Mai am si eu momente cand ma intreb daca sa port SPF 30 sau SPF 50. Treptat am aflat de la oamenii cu expertiza in domeniu ca diferenta este de durata de protectie oferita. Exista si niste diferente infime de procent de eficacitate in protejarea concreta fata de razele UVA, insa e mai importanta aplicarea.

Indiferent ca produsul cu SPF pe care il folosesti are SPF 30 sau SPF 50, conteaza mai mult decat acel numar felul in care aplici crema. Dupa ce am tot evaluat cat si cum sa aplic, am ajuns la concluzia ca mai bine aplic ceva mai mult sau de doua ori. Pentru ca am tot evaluat ce spun diversi specialisti, ba sa aplici pe doua degete, ba sa fie cat o moneda de 1 euro si parca nu reusesc sa ajung la o concluzie.

Ca atare, cand aplic SPF ma tartinez cum stiu eu mai bine. Insist mereu pe frunte, nas, pometi, zonele care practic sunt primele ce se coloreaza. Sunt obsedata si de maini. Mereu sa am SPF pe mani, pe dosul palmelor, sa zic asa, acea parte extrem de expusa.

Este SPF-ul toxic?

Suntem intr-o epoca in care am ajuns sa demonizam toate eforturile medicinii, ale farmaceuticii si gasim o cauza negativa in orice ,,chimicala”. Supriza, dragii mei, noi insine sunt chimie. Corpul uman este un amalgam de substante chimice, de procese fizice si chimice.

Evident excesul de orice lucru pe lumea asta nu e sanatos. Chiar si de lucruri naturale. Daca veti manca excesiv fructe cu antioxidanti, sa zicem fructe de padure cu castroanele timp de 3 zile, o sa va deranjati la stomac. Imi spunea cineva ca nu vrea sa ia vitamina C, dar bea 3 litri de suc de portocale in unele zile, chiar daca il ustura stomacul. I-am recomandat sa discute cu un medic. Ca e imatur sa iti iriti stomacul, cand poti suplini o carenta cu un supliment pe o perioada de timp limitata.

Asadar vad ca azi am ajuns sa spunem despre orice ca daca e produs in laborator sigur e toxic. Prefer de 1000 de ori un produs controlat, masurat, filtrat si standardizat, realizat in conditii de igiena impuse intr-un laborator de productie cosmetice, decat sa ma dau cu un banal ulei de masline care imi va da un efect de emoliere, insa nu stiu cata protectie solara imi va asigura. Sa mai zic de sucul de morcovi luat in sticla la plaja si care oricum deja se altereaza dupa o ora de stat in soare? Ne dam practic cu o zeama de legume ce a intrat usor in fermentatie, o fi bun pe probiotice, nu stiu ce zice pielea noastra. Am mentionat cele doua solutii de protectie solara la plaja despre care aud tot mai des ca sunt folosite de doamne cand pleaca in vacanta.

Nici eu si nicio femeie de pe planeta asta nu ne dorim neaparat sa folosim cosmetice cu SPF, insa de zeci de ani e demonstrat efectul lor benefic folosite corect. Nu spune nimeni sa te imbalsamezi in crema cu SPF, dar nici sa ii atribui efecte care uneori intrec imaginatia.

Sigur, daca vrei sa faci ceva experimental precum sucul de morcov, sa incerci o data, nu e problema, insa cand vad ca aceste doamne mai si le sperie pe cele ce folosesc creme clasice ca ,,te umpli de toxine, draga, de la acea crema” mi se pare chiar un gest egoist.

Concluzie cu SPF

Concluzia mea e simpla: port SPF atunci cand stiu ca e nevoie, asa cum fac cu orice alt produs cosmetic. Daca ma demachiez, aleg mereu sa ma demachiez cu tot ce e mai bland si sa fac dubla curatare, asta ca exemplu. Simt pielea deshidratata, sunt mai atenta la ce mananc si folosesc un ser mai hidratant. Stiu ca indicele UV devine problematic, aplic SPF cand ies din casa. Evident, in noiembrie, in Bucuresti, la ora 16:00 daca ies undeva in oras, cu un cer innorat si trec din bloc in masina, chiar nu mai aplic SPF, insa in iulie nu as indrazni.

Astazi sunt enorm de multe variante, texturi, creme, spray, pudra, adica aplicarea SPF-ului nu mai este atat de enervanta. Sunt creme cu SPF pur si simplu incredibil de fine.

Las mai jos o lista a cremelor de fata cu SPF folosite in ultimii 3 ani care mi-au placut si poate va dau idei.

Mara Blu Hyalo Intense Caviderm SPF 30 ( cod reducere BB10)

Enprani SPF 50 ( cod reducere BEAUTYBAROMETER)

Guerlain Abeille Royale SPF 50

IMAR Skin, Sun elixir SPF 50

Bondi Sands Fragrance Free tinted cream SPF 50

Mentionez si cateva creme cu SPF care nu mi-au placut ca textura sau miros, iar aici as vrea sa spun ca sunt o persoana foarte sensibila la mirosuri si texturi.

In ultimii ani, mi se intampla ca unele creme ce imi placeau acum 4-5 ani acum sa nu imi mai placa deloc. Iar aici as vrea sa transmit mesajul ca pielea fiind cel mai mare organ al corpului uman se schimba odata cu noi. Daca acum 3 ani, eram inca ahtiata dupa pufuleti, acum am deja peste un an de cand nici nu le sufar mirosul. Iar eu eram cunoscuta in familie ca regina pufuletilor. Ca atare, intotdeauna astept semnale de la corpul meu si reactionez ascultandu-l. Iar daca o crema nu-mi mai place, imi da o senzatie de unsuros sau de miros ce imi provoaca repulsie, renunt la ea si daca stiu cat de buna este strict analizand rational partea de INCI si textura.

Revox Daily Sun Shield

Paula’s Choice Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30

Gerovital Sun, orice varianta

Bioderma Photoderm Aquafluide SPF 50

SPF-ul, fie ca e SPF 30 sau SPF 50, ramane o prezenta constanta in sertarul meu de cosmetice si chiar sunt bucuroasa sa vad de la an la an alte texturi, alte creme, alte tehnologii.

Recomand sa nu aveti mai mult de o singura crema cu SPF, o desfaceti si o folositi pana o terminati. Atentie la perioada de valabilitate de la deschidere. Nu recomand sa aveti mai multe produse pentru ten cu SPF, riscati sa ramana nefolosite si sa le aruncati partial folosite.

Cei ce suntem bloggeri de beauty, influenceri, cum vreti sa ne zicem, incercam produse care ne sunt trimise. Cumparam ca sa ne documentam in plus, experimentan, mai cautam esantioane, e ceva din preocuparea unui om ce face continut pe cosmetice. Insa un consumator nu are nevoie de atatea produse cosmetice.

Profitati de informatii multiple surse – influenceri, site-uri de specialitate, site-urile de brand, informatiile de pe farmaciiile online etc., insa verificati si validati cu un dermatolog atunci cand aveti dubii. E mai ieftina o consultatie la un doctor dermatolog cu experienta decat o experimentare proprie fara prea multe date si luand informatii doar de la influenceri. Influencerii au pareri, experiente diverse, insa fiecare dintre voi are propriile caracteristici, un anume buget si preferinte. Alege ce e bun pentru tine.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile