Caligrafii parfumate

Titlul acesta mi-a venit in minte dupa ce am tot incercat parfumuri in ultimele doua saptamani pana mi-am iritat nasul. Sunt parfumuri ce imi inspira un scris bine definit, cu litere clar conturate, cu niste a-uri si 0-uri rotunde, cu puncte pe i bine marcate, de parca stiloul ar fi sfichiut pagina de hartie. Imi place mult sa scriu de mana, dar de cativa ani scriu din ce in ce mai rar. Am fost tare dezamagita cand si lucrarea de licenta a trebuit sa mi-o scriu pe calculator, am fost printre primele generatii de filoloage fortate sa lase stiloul deoparte si sa apuce o tastatura. As fi dat cu ea de perete daca nu m-ar fi costat atatia bani la vremea aceea.

Parfumul caligrafic, ca tot am scornit alaturarea asta de termeni, este pentru mine genul de parfum clar ca si note, bland ca si proiectie, dar nu timid si care automat imi inspira ceva scris de mana.

The Lab, Lotto Cocoon, acesta este un noua obsesie. Am avut intai o mostra pregatita de Flavius de la Nichescent.ro si cand am terminat-o am avut o reactie de copil prostut. Acum ce fac? Clar, cumpar. Insa pana cand cumpar, tot de la Flavius am primit un decant si uite asa mai aman putin achizitia. Ca na, 900 de lei nu am acum sa detasez hocus pocus, chiar si pentru un parfum dupa care tanjesc. Vad parfumul asta exact ca in momentul acela cand imi scriu numele cu un stilou cu o penita grea si care imi ajuta sa arcuiesc eu litera A si sa fac un gogoloi din punctul de pe i. Combinatie de vetiver si vanilie prin excelenta. In fine, The Lab ca si marca mi-a intrat in suflet foarte mult, C’est la Vie a fost genul de parfum pe care il asteptam de mult tare. Dupa Shalimar, l’Heure Bleue, Feminite du Bois de la Serge Lutens, a fost un alt parfum cu care am avut o experienta mai greu de explicat. C’est la Vie este un parfum din care simt ca iau ceva ce ma ajuta in anume lucruri personale, in meditatie, intr-o stare ce ma ajuta sa ma reconectez cu mine.  Imi plac enorm de multe parfumuri, dar sunt putine care sa ma duca intr-o zona putin paranormala, as zice.

Parfums de Nicolai, New York, acum vad ca se numeste New York Intense. In fine, eu am o mostra de New York simplu, sa zic asa. Parfumul asta ma duce cu gandul la scrisul meu pe o foaie de matematica. Poate pentru ca New York-ul este ca o tabla de sah ca si dispunere a strazilor. Si scrisul meu ar fi o incercare de a lega elegant patratele incapatanate fie asa in 4 colturi. Si aici am terminat o mostra primita de la cei de la nicheparfumerie.ro care aduc in exclusivitate acest brand, pana la final de an vreau sa cumpar acest parfum, precum si Ambre Cashmere.

Estee Lauder, Intuition e parfumul ce imi inspira un scris aplecat pe un biletel mai amoros. Hm, de cand nu am mai scris asa ceva? Poate ar fi vremea.

Guerlain, Cologne du 68,  il vad ca si pe un text lung, dar scris atat de ordonat ce poate fi citit dintr-o rasuflare. Este un parfum atat de Guerlain, nu, nu am scris gresit. Daca mi s-ar permite o licenta poetica, asa i-as spune, un parfum foarte Guerlain. Un parfum ca un roman de citit in tren, tragand cu ochiul la vecinul de compartiment, care si el citeste tragand cu ochiul la fiecare miscare a mainii tale care ii permite sa iti vada putin din profil.

Dior, Miss Dior este genul de parfum ce imi inspira o pagina de agenda scrisa rapid si nervos de mana unei doamne desavarsite. Desavarsita ca atitudine, incapabila de ipocrizii, alergica la clisee decorative si avida de a-si tine ordine in carti. Genul de madame careia nu ai curaj sa ii spui o fraza incorect articulata si careia cand ii scrii ai grija la fiecare aliniat, la fiecare majuscula.

Promit sa mai revin pe tema asta. Mie imi placea mult Caligrafia in scoala, am prins sa fac asa ceva in scoala generala si ma laud si astazi ca al meu caiet era mereu pus de model la gazeta de perete. Pe vremea aceea, la varsta de 8-9 ani, eu cu asta ma laudam, scriam frumos. Pentru cei care nu stiu ce e aceasta materie scolara, va spun doar ca era o singura ora pe saptamana, parca in clasa a 3-a si a 4-a cand invatam sa scriem frumos si ordonat.

Caligrafii parfumate, ganduri frumos ordonate, pentru ca uneori frumosul merita ordonat, ca pralinele intr-o cutie frumoasa.