Toti vedem itinerariile de calatorie marcate linear pe o pagina de Google Maps. Check in, zbor, plecari, hoteluri, excursii, experiente diverse si intalnire cu locuri necunoscute. Nick Steward, fondator al marcii Gallivant, a ales sa vada calatoriile putin altfel. In primul rand este un flâneur passionné, care se bucura de fiecare destinatie si de fiecare loc, savureaza aroma fiecarui oras si o transpune apoi intr-un parfum. Cam aceste este spiritul lui. Mi- a placut ideea ca el se si joaca, dar si simte fiecare creatie, se bucura de ea, apoi o propune si clientei sale. Nick nu creeaza el in sine, are o echipa de parfumieri cu care colaboreaza, toti avand acel spirit al creatiei ce respecta traditia parfumeriei unde totul este facut manual si urmarit de creator.
Intalnirea mea cu Nick Steward a coincis cu un alt moment de retinut: Rosa Mundi.
Rosa Mundi este numele unei parfumerii despre care trebuie sa va scriu in curand pe indelete. Este un loc unde gasiti parfumerie de nisa de creator, un loc ca un atelier de inspiratie. Rosa Mundi se afla in cadrul Agora Floreasca, un spatiu gandit pentru tot felul de magazine de tip boutique concept. Rosa Mundi are si online shop unde puteti gasi parfumurile si alte produse cosmetice.
Nu i-am pus lui Nick prea multe intrebari, insa cred ca am reusit sa surprind lucrurile principale despre marca sa de parfumuri.
1.As vrea sa imi spui care este amintirea ta cea mai indepartata legata de parfum.
O, da, imi amintesc, aveam cam 3 ani. Eram acasa, in balcon, cu mama. Si mama scotea plantele din ghiveci, asa ca imi aduc aminte perfect si azi acel miros de pamant umed. Iar chestia asta ma duce cu gandul la paciuli, iar coincidenta este ca si astazi imi place sa lucrez mult cu aroma de paciuli.
2. Si m-as bucura sa imi spui prima amintire legata de o sticla de parfum.
Poate ca si eu sunt ca majoritatea oamenilor, imi aduc aminte de parfumul mamei mele: Diorella. Si de aici alta coincidenta stranie in viata mea. Astazi la Gallivant, lucrez cu aceasta companie din Grasse, Art et Parfum, ei furnizeaza materiile prime si au fost fondati de Edmond Roudnitska, cel care a creat Diorella. dar nu numai, si alte parfumuri de la Dior precum Eau Sauvage si Diorissimo.
3. As vrea sa stiu de unde vine acest nume, Gallivant.
Este un cuvant cu specific englezesc, noi il folosim atunci cand ne referim la acea plimbare de placere, hoinareala. E mai degraba un cuvant pe care il folosesti in discutiile cu copii, il intrebi ,,where have you been gallivanting”. Am avut in minte mereu acest cuvant, pentru ca este asociat cu placerea, cu distractia. Da, este si un cuvant un pic obraznic, sa zic asa,
4. Am o intrebare mai aparte, cum te descurci cu toate aceste norme IFRA ( International Fragrance Association)? Ba unele materii prime nu mai sunt legale, ba procentul lor se schimba, cum imbini creativitatea cu aceste proceduri?
Este o intrebare foarte buna. Munca mea este legata de creativitate, de a traduce in arome emotii. O alta parte a muncii noastre e foarte tehnica si este si partea cea mai solicitanta. Parfumeria este un domeniu cu foarte multe reguli si la un moment dat este obositor. Apoi sunt acele companii care transmit ideea ca doar ce este natural este bun si ca ce este sintetic nu e bun si nu cred ca asta este o discutie documentata cand mergi pe acest subiect cu aceasta abordare. Eu sunt foarte implicat in formule, sunt un artizan onest, eu insumi port tot ce creez.
5. Nick, eu una cred in arta si in alchimia creatorului, care cred ca va conta mai mult in produsul finit decat neaparat faptul ca foloseste materiale naturale sau nu.Asa cu ingrediente naturale sa stii ca m-am jucat si eu sa le amestec si a iesit un dezastru.
Da, bine zis, gandeste-te la parfumieri care la niste copii. Ne place un ingredient, incepem sa ne jucam cu el. Iar discutiile astea ce tot zic ca natural e bun, sintetic e rau, pierd din vedere parfumeria moderna, Si nu ajuta nici pe client sa inteleaga arta parfumeriei. Eu respect mult regulile IFRA si oricum eu nu as folosi niciodata materii prime ale caror provenienta nu o cunosc. De asta pentru mine e un noroc ca lucrez cu Art et Parfum. Uite un detaliu, ei isi platesc crescatorii, agricultorii, la timp, asta conteaza enorm pentru mine. Nu doar comunic ca sunt etic, tin mult ca acei oameni ce cultiva plantele sa fie platiti la timp pentru ca ei din asta traiesc.
6. O alta intrebare este cum iti dai seama ca un parfum este gata. Uite, cand ai creat acum Los Angeles, cel mai recent parfum, cand ti-ai dat seama ca gata, asta e parfumul?
Oho, despre Los Angeles chiar a fost un moment cand am stiut asta. Am inceput sa lucram la parfum in noiembrie 2016. Dar la un moment dat a fost ca un blocaj, cateva luni. Lucrez la mai multe parfumuri in acelasi timp. Asa ca l-am lasat deoparte, iar intr-o zi, in mod intuitiv m-am intors la el. Si faptul ca nu am fost obsedat de asta, mi-a dat o distanta de acest parfum. Dar a venit ziua aceea cand l-am incercat iar, l-am purtat si intr-o noapte. la 3 AM m-am trezit, m-am dus sa notez ceva si atunci a fost the final click. Stiam ce trebuie sa schimb. Si era vorba de 2% din formula, deci infim. Apoi nu stiu daca ai auzit de sinestezie. Stii, e foarte important sa asculti parfumul. Nu e doar asocierea cu o culoare, este ascultarea lui, il aplic pe pielea mea si in liniste ascult ce imi transmite. Poate de asta m-a apucat in timpul noptii, era liniste si parca am auzit ce nu era ok, ce trebuia scazut si apoi ce trebuia crescut. Dar tot e foarte greu sa iti dai seama cand sa te opresti. Iar bucuria mea mare este ca am libertate, nu am vreun deadline, e compania mea, nu urmaresc vreun trend. Cred ca e cea mai mare libertate.
7. Cum te simti cand te intalnesti cu cineva care iti poarta parfumurile?
Vai, asta e ceva ce ma minuneaza de fiecare data. Stii, uite asta am vrut sa fac cu Gallivant, sa ma apropii de ceea ce este un parfumier si arta parfumului. Uneori ma intalnesc cu cate un client care imi spune ca poarta mereu Instanbul si spune ca e cel mai bun parfum purtat, iar atunci e senzatia asta de uimire, de bucurie care este unica. Si fireste simt o mare multumire, gratitudine pentru cel ce a ales acel parfum. Adica ceva ce a plecat din mintea ta acum e pe pielea ta, face parte din viata ta sin felul acesta conexiunea emotionala ce o simt e minunata.
8. Sa vorbim putin de creatia ta cea mai recenta, parfumul Los Angeles. Cum este cel ce alege sa poarte acest parfum?
Uite sa iti spun cum a fost cand am lansat parfumurile, in primavara lui 2017. Mi se spunea ca sigur parfumurile noastre se adreseaza celor ce calatoresc, acelor oameni mereu aflati pe drum, in avion. Dar nu, nu acesta este unicul tip de client. De asta sunt genul de om care priveste si care nu judeca, adica ca esti tanar, imbracat mai bine sau nu, nu-mi pasa, toti suntem oameni. Ma bucur sa am o marca democratica. Cred ca asta e ceea ce aduc cu mine ca si experienta din anii lucrati la l’Artisan Parfumeur. Sa iti spun istoria lui Jean Laporte, fondatorul L’Artisan Parfumeur. El voia sa creeze parfumuri frumoase pentru celebritati, gen sotia prim ministrului, iar ea venea in magazin o data pe an. E putin cam mult. Parfumurile sunt pentru toti.
Am ras cu Nick, am discutat aprins despre parfumerie si am incercat apoi impreuna parfumurile. Initial am crezut ca imi place Tel Aviv cel mai mult, dar dupa ce am incercat acasa esantioanele din setul primit la eveniment, am realizat ca Brooklyn ar fi mai degraba preferatul meu. Ca sa nu spun ca intr-o dimineata Tokyo mi s-a parut cuceritor. Asadar da, parfumurile lui Nick Steward de la Gallivant sunt democratice, dau libertate, te lasa sa alegi si sa le asculti.
Va las mai jos si cateva informatii oficiale despre Gallivant.
Creat in 2017, de catre Nick Steward, cel care a fost Product&Creative Director pentru L’Artisan Parfumeurs, brandul Gallivant vorbeste despre libertatea si incantarea pe care le ofera explorarea. Colectia cuprinde 7 parfumuri inspirate de sunetele si aromele marilor destinatii urbane: London (finalist in 2018 al Art and Olfaction Awards), Amsterdam, Berlin, Brooklyn, Istanbul, Tel Aviv si Tokyo.
Toate parfumurile semnate Gallivant contin 30 ml, sunt realizate manual, in Franta, urmarind procese artizanale autentice, fiind finalizate prin aceeasi metoda handcrafted, in Anglia.
“Ca un calator de vocatie, am gandit aceste gramaje continute in recipiente micute, de 30 ml, din doua motive: unul, pentru ca mi-am dorit un produs adecvat prin dimensiuni unui “nomad modern” si al doilea, pentru ca nimeni nu ramane fidel unei singure semnaturi olfactive”. -Nick Steward
Din aceleasi considerente au luat nastere atat parfumurile, cat si Nomad-Set-urile, o selectie demonstrativa de 6 arome, perfecte pentru calatorii.
“M-am focusat pe metoda artizanala si pe selectia ingredientelor. Nu ma intereseaza prea mult tendintele. Ce conteaza pentru brandul nostru este atemporalitatea si calitatea parfumurior noastre. Estetica noastra este una chic, minimalista – less is more- dand ocazie parfumurilor sa vorbeasca. Imi doresc ca parfumul sa fie ceva personal si agreabil”- Nick Steward
Va invit sa mergeti in parfumeria Rosa Mundi si sa incercati cele 6 destinatii in acorduri olfactive, ascultati si voi parfumurile precum Nick si ganditi-va ca nici un parfum nu este doar al vostru, ca undeva, la mii de kilometri cineva se bucura de el si il traieste altfel.
Lasă un comentariu