Nu te lasa pacalit de Black Friday

Black Friday la origine este o treaba buna. Insa nu te lasa pacalit de Black Friday a la Romania sau a la timpurile de astazi. Dupa cum bine ati observat, avem Black Friday mereu si mereu, si primavara, si vara si in diverse perioade exista o promotie Black Friday. Si pentru ca vreau ca acest articol sa fie util si usor de citit, fac pe puncte argumentatia mea.

  • Chiar ai nevoie de inca un televizor, aparat de clatite sau de vreun aspirator? Pe bune, faptul ca acum produsul ala misto nu mai este 3999 lei ci este 2499 lei nu e un motiv sa te arunci repede in cardul de credit.
  • Chiar ai nevoie sa cumperi ceva? Adica musai arde acum nevoia ca atunci cand ramai fara zahar sau ulei?
  • Inca o pereche de cizme? De ce? Cate mai ai?
  • Multe din produsele ce intra la reducere de Black Friday sunt finaluri de stoc de care comerciantul cam vrea sa scape. Si de obicei sunt produse la care e stoc redus, va trebui sa ai viteza luminii in taste sa prinzi ceva.
  • Daca tot anul ai folosit doar un fond de ten, o pudra, 5 rujuri si un rimel, de ce ai cumpara acum un primer, o paleta cu 70 de culori si 2 blush-uri?

 

Black Friday Tips and Tricks

Bon, totusi suntem oameni si cedam cand vedem acele reduceri. Dar hai sa nu cedam usor.

  1. Fixeaza dinainte pe o hartie, realist, lucrurile de care chiar ai nevoie.
  2. Stabileste un buget. Scrie-l tot acolo pe hartie.
  3. Cerceteaza dinainte ofertele de pe net dinainte de Black Friday si noteaza preturile. Vei avea surpriza ca preturile de Black Friday sa nu fie chiar 70 sau 80% reduse cum se va anunta.
  4. O singura nebunie! Da, visezi la un parfum sau la o poseta rosie, dar doar o nebunie si atat. Cu prea multe nebunii, ramai fara bani si de Craciun.
  5. Verifica pe site-urile magazinelor vizate cand incepe efectiv Black Friday, cam fiecare are damblaua lui, ca sa stii cand merita sa te agiti.

Ce este totusi Black Friday?

Black Friday este un nume dat acelei zile de dupa Ziua Recunostintei cand incepe sezonul de cumparaturi de dinainte de Craciun. Sunt multe teorii la originea acestei zile, cert este ca in US inca din 1952 aceasta zi marcheaza in forta inceputul nebuniei de cumparaturi. In US ziua aceasta da peste cap traficul, parcarile, iar in magazine este nebunie. Oamenii stau la coada de la prima ora si nu rareori se intampla si acte violente intre cumparatorii innebuniti sa prinsa reducerile. Traditia a fost preluata si in Europa destul de tarziu. In Romania, eMag si Flanco au facut prima campanie de acest gen in 2011. In Romania, Black Friday se intampla cam cu o saptamana mai repede versus US si oricum nu e ceva asa de antrenant.

Imi aduc aminte cand mi-am cumparat primul meu DSLR la un Black Friday, am dat pe el 1800 lei in loc de 3500, dar la o luna dupa ce l-am cumparat, nu mai era la vanzare pentru ca era o generatie cam depasita si oricum nu mai era de interes. Si-a scos banii, apoi am reusit sa il vand dupa vreo 3 ani.

Anul acesta, sunt o gramada de magazine care ne anunta ca Black Friday va merita atentia:

eMag

FashionDays

Libris

Notino

Carturesti

elefant.ro.

Nu stiu ce o sa fie, o sa vedem impreuna. Pe voi ce va tenteaza?