Parfums de Nicolai, istorie si femeia nas Guerlain

Parfums de Nicolai este pentru mine o palma peste optimismul meu aproape visceral in a crede ca femeia si barbatul sunt doar variatii ale aceleasi suflari, precum si o lovitura in alt credo, de care aproape ca m-am rupt, si anume ca familia e sacra. Va spun din start ca nu este un articol de genul recenzie, brand overview sau mai stiu eu ce minune. Atata vreme cat avem Fragrantica si oameni specializati in istoria parfumului, eu nu o sa am acum nerusinarea sa creez concepte si istorie. Nu, eu o sa vorbesc mereu despre ceea ce simt, despre ceea ce se zbate acolo intre neuron si nervii olfactivi si cam atat.

Am reusit sa citesc o carte despre familia Guerlain, uriasa familie Guerlain si am si plans, am si ras, am simtit la fiecare pagina ca ceea ce se spune ca sangele are cuvantul e adevarat. In mod cert, Dumnezeu a inzestrat familia asta cu un dar mai greu si mai frumos. I-a facut sensibili la parfumuri, la industria de lux, la delicateturi si la dorintele femeii. Ei au creat parfumuri si tot creeaza. Problema incepe sa se strice cand cuvantul banului depaseste vocea sangelui si cand o prejudecata stupida sta sa nasca istorie taman cand istoria e mai vie si mai nepasatoare la clisee. Guerlain nu poate avea parfumier femeie si basta. Cum ar zice fracezul, putain, on s’enmerde pas avec les filles. Bon, insa cand tu decizi sa lasi o istorie scrisa de fiecare mana, ce-i drept barbateasca, din familia Guerlain sa fie preluata de niste ochi frumosi cu geniu comercial, inseamna ca ti-ai cam vandut inima si ca magia se cam inchide. Dar magia porneste in alta parte.

Patricia Nicolai, stra-stranepoata lui Pierre Guerlain si nepoata lui Jean Paul Guerlain, ar fi fost astazi succesoarea la carma creatiilor Guerlain. Mais non. I s-a spus inca din vremea studiilor ca se va marita, va face copii si o sa ii treaca ideea cu parfumurile. Stra-strabunicul, Pierre Guerlain, a fost unul din membrii familiei Guerlain mai putin dotat artistic, dar cu un excelent simt al business-ului. Impreuna cu fratele sau. Jacques Guerlain, au facut ca numele Guerlain sa mearga si mai departe si mai ales mai sus. Cand lansezi L’Heure Bleue si Shalimar, ai nevoie nu doar de simt artistic, ci si de o minte apriga de business.

Patricia si-a dus pe umeri in tinerete un blazon greu si dur. Nu era barbat, nu avea acces la secretele parfumeriei Guerlain, nu i se permitea accesul la creatie sau la altceva. Si-a facut studiile si apoi a decis ca e vremea sa mearga singura pe drumul ei. Nu doar ca a reusit, dar a devenit un model de intelectual si creator in lumea parfumeriei. Este presedinte Osmotheque si a convins Academia Franceza sa introduca acest cuvant in limba franceza, sa considere parfumeria ca parte de patrimoniu cultural francez. In epoca razboaielor, parfumurile au fost cele care au asigurat painea francezilor, pentru ca oricat de multa saracie si deziluzie era, la boutique-urile frantuzesti era mereu coada si liste de asteptare pentru parfumuri.

Citind despre Patricia si intelegand mesajele ei printre randuri, ma intristez si m-am oprit si de vreo doua ori din scrisul acestui articol sa fredonez printre dinti niste sintagme nu foarte placute. Stau si ma gandesc unde ar fi fost astazi casa Guerlain cu Patricia pe post de nas principal. Nu stiu daca marele holding LVMH i-ar fi permis libertate intelectuala si dezvoltare, dar cu siguranta nu am fi asistat astazi la o pleiada de flankere La Petite Robe Noire, ci probabil la o serie de capodopere cu trena, ca sa parafrazez micuta si devenita corporatista rochitica neagra. Patricia nu este femeie a unei Petite Robe Noire, ci a unei imbratisari a aromelor. Parfumurile ei poarte fie numele aromelor de baza care o inspira – Neroli Intense, Ambre Cashmere Intense, Patchouli Intense, sau nume de stari, de emotii -Kiss me, Vie de Chateau, voila.

Pe undeva vad un mare bine adus culturii si pana la urma adus si ei personal sa nu fie primita intr-un turn de complexitate si egocentrism masculin, nu era locul ei acolo. Desi, sunt convinsa, ca are momente cand in mintea ei ceva spune ,,si daca….”.

Patricia Nicolai a primit titlul de cavaler, este castigatoarea unui premiu similar cu Oscar-ul, insa pentru parfumuri si are un nume care face multi parfumieri sa isi plece putin privirea.

Daca va plac parfumurile, trebuie neaparat sa ii incercati macar una dintre creatii, aveti posibilitatea sa comandati si un set de mostre la Nicheparfumerie.ro.