Chanel 5 Factory, c’est quoi ce bordel?

Chanel 5 Factory, ce este de fapt?

Chanel 5 Factory este o editie limitata scoasa de casa Chanel pentru a onora cei 100 de ani impliniti de la lansarea iconicului parfum Chanel no. 5. Cred ca fiecare iubitor de parfum si luxury beauty a visat acest moment, 100 de ani de Chanel no. 5 si in imaginatia tuturor cu siguranta se infiripa ceva ce aduce din acea eleganta simpla, usor seaca, dupa cerintele lui Mademoiselle Chanel.

Chanel isi invita admiratorii sa intre in fabrica acestei legende si sa privim transformarea acestui concept de parfum. Acesta este mesajul, conceptul si apoi sa privim minunea.

Lansarea colectiei nu a fost disponibila pentru toti muritorii. Mais non. Incepand cu 29 iunie 2021 au fost deschise pop-up magazine la Paris, Londra, Monterrey (Mexique), Chengdu (Mainland China),Hong Kong SAR, Séoul, Kyoto. Bineinteles ca iubitorii de Chanel au facut cozi, un peu de scandal si unele produse au fost sold out in primele minute. In special faimoasa sticla din plastic.

C’est quoi ce bordel? Chanel 5, putina istorie

Attention, bordel inseamna dezordine, balamuc in franceza, nu ce credeti voi. Si da, aceasta lansare, prost organizata de Chanel sau poate psihologic gandita, a fost un balamuc. Probabil ca oamenii aveau nevoie de un pic de busculade, de cozi si de nervi ca sa retina fierbinte acest eveniment. Mai ales dupa o perioada de distantare, pandemie si acalmie.

Pe de alta parte am un singur apelativ de atribuit acestei colectii: moche. Care inseamna urat si usor hidosel. Si o sa ma explic.

Chanel no. 5 a fost o mare ambitie, vis si cosmar totodata pentru Gabrielle Chanel. Si-a dorit un parfum care sa nu semene cu nimic, sa nu miroasa a flori, sa fie ceva quasi artificial si sa induca un miros de femeie. Ernest Beaux a fost cel prezentat de marele duce Dimitri, amant al lui Gabrielle la vremea aceea, direct domnisoarei Chanel. Povestea cu obsesia numarului 5 cu siguranta o stiti, ea avea o obsesie cu acest numar. Parfumul a avut succes, numai ca Gabrielle intr-un moment prost de judecata a cedat drepturile fratilor Wertheimer, ce detineau si galeriile Lafayette, lucru care va duce la un proces lung si complicat. Coco Chanel va castiga procesul si va deveni milionara, extrem de bogata si de singura.

Despre parfum, din tot ce am citit, se stie ca nu era creat special pentru Gabrielle. Ernest Beaux, lucrand mult pentru monarhii si nobilimea Rusiei, avea deja formula. A ajustat-o usor spre a prezenta-o lui Coco Chanel. Mademoiselle era obsedata de mirosul de curat, de piele proaspat sapunita si frecata cu scrub, nesuportand mirosul curtezanelor vremii ce miroseau mereu a mosc si a diverse alte arome animalice.

Parfumul a fost din start marchetat si gandit ca ceva unic, foarte dorit, expresie a luxului a la francaise in absolut. Chiar daca prima sticla arata ca un flacon de farmacie, ideea de simplitate nu se ducea in zona ridicolului. Chanel avea arta de a reduce orice artificiu pana la a transforma goliciunea unui produs in eleganta rafinata. Asa cum smulgea funde si volane de material de pe rochii si palarii, asa a procedat si cu parfumurile lansate pe vremea sa. Ca atare, inclusiv sticla actuala este destul de simpla, minimalista, taiata parca intr-un atelier de arhitectura.

Ca atare, acest mic ,,bordel”, balamuc, numit the FACTORY 5 COLLECTION mi se pare o mica monstruozitate ce a dus simplitatea lui Chanel in derizoriu. Sticla de plastic? Pungi de hartie alba? Banda de ambalat? Body Lotion intr-un ambalaj de tip rezerva de sapun lichid? C’est quoi ca? Mi-o si imaginez pe Gabrielle Chanel, cu o tigareta aprinsa in coltul gurii, cu siragurile de perle agitate, si cu ochii ei mariti si cu o atitudine nervoasa.

Factory 5 Collection, minimalism sau derizoriu?

Inteleg ideea de minimalism, ideea de a reduce tot ce este inutil in apanajul unui produs cosmetic. Dar transformarea lui in garbage mi se pare inutila.

Imi plac cutiile de tablete de baie sau de rezerve de gel de dus, acea cutie surpriza in forma de con pentru Chanel no. 5 L’Eau, dar nu prea inteleg restul cavalcadei de obiecte derizorii.

Hai sa o luam istoric. Cand Chanel a lansat Chanel no. 5, epoca ei era plina de exuberante baroce. Sticlele de parfum erau greoaie, impunatoare, oamenii inca se impopotonau cu bijuterii grele, haine cu trene si blanuri. Era firesc ca ea sa se opuna si sa propuna ceva curat si simplu, dar elegant.

La ce se opune mai exact astazi aceasta colectie? Piata este plina de jumboisme si de ikeaisme, termenii acestia evident sunt inventati dupa celebrele magazine creatoare de kitsch. Astazi gasim acest minimalism si acest plasticarism peste tot. Vrei ceva vesela simpla, dar sa arate ,,cool” si ,,instagramabil”, clar te duci la Jumbo unde rafturile gem de plastic contorsionat si sticlute, farfurioare, canite. Doresti acel stil minimalism-urbano-nordic, te duci si mai iei o masuta de cafea de la Ikea si alte fotolii cool pe care oricum nu va sta nimeni. Acum daca vrei asa ceva, iata ca gasesti si la Chanel.

Citez din Female Mag, o publicatie online din Singapore:

,,Thomas du Pre de Saint Maur, the brand’s head of global creative resources for fragrance and beauty, said in a statement that the idea was to return to the origins of Nº5: “To go and find, as Gabrielle Chanel did at the time, a new, offbeat, unexpected inspiration.

Bon, tres bien. Ideea de start e buna? Dar unde este acel grain d’inspiration pe care Gabrielle il gasise in simplitatea ce ramane eleganta? Intr-o sticla de apa? De 50 de euro? Care oricum este copy paste cu sticla ce o poti cumpara cu 3 euro de la benzinarie si care este tot produsa in China intr-un cartier ultra-poluat? Adica unde este diferenta? Unde este inspiratia? Sa inteleg ca echipa de creatie Chanel a fost blocata intr-un lift la Ikea sau la Monoprix?

Ce mi-ar fi placut sa vad in colectia Factory 5 Collection

In primul rand as fi dorit sa fie o intoarcere la esenta lui Chanel ca persoana si ca emotie. As fi dorit sa fie ceva concentrat pe textil, pe jerseu, pe beige, alb si negru, poate pe o perla aplicata ici colo.

Mi-ar fi placut o sticla de parfum poate complet alba din portelan. Tot asa as fi vazut si sticla de gel de dus, poate in acelasi tip de sticla precum era prima sticla de parfum Chanel no. 5.

As fi dorit un pouch de cosmetice Chanel no. 5 ce poate fi transformat usor intr-un sac a main de vacanta, dintr-un material usor, simplu, cu un mic siret ce se strange si are in capat cat o perla. Iar materialul sa vina din surse etice si partea de fabricare sa se faca chiar in Franta.

As fi vrut sa vad un flacon de voyage, metalic, dar usor. Un flacon ce eventual s-ar putea transforma apoi in scrumiera, un alt obiect foarte folosit de Chanel, o fumatoare inraita.

As fi vrut sa identific usor ADN-ul Chanel si sa nu am dubii culturale privind ambalajele banale si care nu comunica nimic. Sau comunica consumerism. Deci go with the flow, se urmeaza sensul de turma, nimic nou.

Surse poze:

Elle Hk

Fashions Addict

Female Mag Singapore