Cum sa iti faci o colectie de parfumuri astazi in 2025 cand invazia de parfumuri este aproape virala. Parfumul a devenit un fel de virus stilistic. Avem parfumul zilei, parfumul de seara, parfumul de mers la intalnire, parfumul de masina, pana si parfum de rufe. Exista o colectie de parfumuri in orice garderoba de persoana cat de cat preocupata de felul cum arata. Sau daca nu exista, exista dorinta, frustrare ca nu se poate lua si parfumul X sau Y, plan de a cumpara si tot asa. Grupurile de ,,parfumisti” – nu stiu cum sa ii numesc – sunt adevarate furnicare de reactii patimase si uneori incrancenate. Ce e clar e ca oamenii vor parfumuri.
Cat costa sa ai o colectie de parfumuri
O colectie de parfumuri poate sa coste cateva sute de euro, cateva mii si poate sa sara de un milion de euro. Valorea monetara este separata de valoarea emotionala. Iar valoarea emotionala este mult mai importanta. Poti avea cel mai scump parfum din lume si el sa nu reprezinte nimic pentru tine la nivel emotional.
As fi dispusa sa dau in acest moment 2-3 piese grele din colectia mea pe o amarata de sticluta de Sea de la Oriflame, un parfum pe care il am conectat la una dintre cele mai frumoase trairi din viata mea.
Ca atare, nu as putea sa spun care e suma ideala pentru a incepe o colectie de parfumuri. Pot spune insa ferm ceva: cumpara doar parfumuri care iti plac cu adevarat si care nu iti afecteaza puternic bugetul. Daca dai pe un parfum prea mult si asta te face sa renunti la diverse lucruri, chiar nu este ok. Imi aduc aminte ca aveam 20 de ani si renuntam la mancare pentru carti si parfumuri. Nu este deloc o idee buna.
Incepe cu parfumuri care iti sunt foarte dragi si care te fac sa le folosesti mereu.
Vei putea fi numit colectionar cand vor trece niste ani de cand faci treaba asta si cand in colectia ai vei avea amintiri legate de parfumurile detinute. Nu doar o amintire pe extrasul de cont.
Parfumuri de nisa, de designer, de lux, ce parfumuri sunt mai bune

Daca ti-ai facut vreun gand ca este o ierarhie a parfumurilor, iti pot spune ca e strict comerciala. Nu inseamna ca daca un parfum este laudat peste tot si are un nume frantuzit este sigur superior unuia ce are un ambalaj mai simplu si abia se zareste pe raft.
In zona de nisa, nisa reala, pot spune ca vei avea ocazia sa dai peste parfumuri artistice, suprinzatoare, greu de descris, dar care sa nu iti placa. Vrei sa ai in colectie ceva care doar sa arate bine in poza de pe Instagram? Poti face rost de decanturi, esantioane, insa chiar nu are sens sa iei sticle intregi doar de dragul unor poze.
Parfumeria de nisa iese din zona de nisa atunci cand incepe sa devina comuna. Nisa este parfumeria cu accent puternic pe maiestria parfumierului, pe nebunia lui chiar, pe dorinta de a deveni insolit, usor incomod si cu o aroma de tip manifest. Daca aroma e comuna si te duce spre ceva ce mai mirosi in alte 7 magazine, nu e nisa.
Astazi multe marci sau parfumuri considerate de nisa au cam migrat spre mainstream sau spre parfumeria de lux. Celebrul Baccarat Rouge 540 se dorea a fi nisa, acum e un parfum de lux, pe care il simtim incepand de la metrou pana la detergentii de rufe. Nu m-ar mira sa apara si lichid de parbriz cu acest miros.
Zona de lux se joaca pe partea de perceptie vizuala si perceptie olfactiva. Poti avea parfumuri banale, ce ar intra lejer pe zona de mainstream, dar care cu o sticla destul de elaborata si cu un marketing aferent, intra direct pe zona de ultra high-end. Vezi mirajul unei piersici la Guerlain, adica Peche Mirage, care putea fi o lejera apa de toaleta in linie cu La Petite Robe Noire, dupa cireasa, avem si piersica. Insa a fost basculata direct in seria L’Art et la Matiere unde multi pasionati de Guerlain nu ii inteleg locul. 100 ml costa 425 de dolari, pur si simplu mi se pare o gluma.
Cum se pastreaza parfumurile
O sa fiu scurta si ferma: pastreaza parfumul ferit de lumina si schimbari de temperaturi bruste. Ideal e sa il pastrezi in cutia lui, intr-un sertar din cel mai ferit loc al casei tale, nu la baie. La baie, poti tine o apa de colonie sau de toaleta pe care chiar o folosesti zi de zi si de care nu te sinchisesti daca se va oxida mai repede.
Daca ai o piesa cu adevarat special, un vintage, neaparat verifica-l o data la 2-3 luni sa vezi sa nu se oxideze prea mult. Nu e recomandat frigiderul, dar poti alege un colt din casa mai intunecat, mai ferit.
Parfumurile nu se macereaza acasa in dulapul nostru. E un detaliu ce ma face sa ma intreb daca nu cumva ne-am umplut de parfumieri peste noapte in ultimii ani. Macerarea este o parte din procesul de productie. Daca tu ai nevoie sa faci macerare acasa, inseamna ca trebuie sa faci filtrare, stabilizare, racire etc. apoi sa treci lichidul final in recipientul final. Deci nu ai cumparat un produs finit. A, esti pasionat de parfumerie artizanala si vrei sa iti faci acasa un parfum din materii prime, sigur, e un hobby special. Dar nu-mi spune ca ai fost la o parfumerie, ai cumparat parfumul gata facut si il lasi la macerat intre umerasele cu haine.
Parfumurile sunt sensibile la lumina, asa ca nu le lasa pe raft spre fereastra.
Incearca ca in calatorii sa iei cu tine un travel spray sau sa transferi din parfumul din sticla mare intr-un recipient mai mic. Nu e grav sa calatoresti cu multe sticle, insa uneori e pacat sa fie chinuite de diverse temperaturi si diverse medii, mai ales daca ai un parfum la care chiar tii in mod special.
Nu-ti fa colectie de parfumuri
Nu ar trebui sa iti faci colectie de parfumuri daca tie iti plac doar 2-3 parfumuri si te simti bine doar cu ele. Stiu, a inceput treaba asta cu parfumurile sa para ceva ce te-ar ridica in ochii celorlalti. Mais non, este doar snobism.
Cand vezi pe cineva maimutarindu-se ca nu se poate hotari ce sa aleaga sa fie parfumul zilei din marea lui colectie de parfumuri, crede-ma, nu e pasionat de parfumuri. E doar intr-un narcisism tranzitoriu cu manifestari semiartistice. Nu stie cum sa epateze si si-a dat seama ca suna bine cand zice ca el nu se da cu parfum de designer, el se da numai cu nisa de la Tom Ford si Xerjoff. Of, ce dezamagit ar fi sa afle ca aceste case nu prea mai sunt de nisa.
Poti alege doua parfumuri clasice, bine construite, care iti fac placere si o sa vezi ca sunt de preferat unei colectii cu zeci si sute de sticlute mai mult sau mai putin sofisticate.

Concluzie
Va fi fara concluzii. Parfumeaza doar cu ceva ce iti aduce bucurie, atat.
Fotografii realizate de Georgiana Medeleanu.
Lasă un comentariu