Despre parfumuri, mituri si prejudecati

Daca tot sunt in toiul lunii parfumurilor pe blogul meu, astazi dedic un articol pe tema mituri si prejudecati. Sunt multe lucruri pe care le aud si le vad despre parfumuri, asa ca astazi o sa va spun parerile mele si mai ales informatiile pe care le-am primit din partea oamenilor avizati in domeniu.

  1. Parfumul expira, trebuie consumat rapid. Serios? Vreti sa va arat colectia mea de Guerlain unde am parfumuri de peste zece ani si am chiar si un vintage de prin anii 70? Asemenea parfumuri sunt comori si raritati. Chiar anuntati-ma daca aveti parfumuri vechi si vreti sa va descotorositi de ele. Bon, e drept ca un parfum sufera lejer transformari de-a lungul timpului, in functie de calitate, cum este pastrat, dar un parfum are rezistenta in timp si isi incheie misiunea cand decideti voi. Parfumurile pastrate expuse la lumina, la caldura, pot sa isi modifice culoarea, mirosul, dar cred ca uneori in asta consta farmecul lor. Am un Organza de la Givenchy pe care il am de la 28 de ani, deci are 12 ani de cand il am eu, e aproape brun in sticluta, are un miros cum nici un alt Organza nu ar avea. Nu l-as arunca pentru nimic in lume.
  2. Un parfum are miros diferit de la persoana la persoana. Aproape fals. Va dati seama cum ar fi ca un Shalimar sa miroasa diferit de la femeie la femeie? Unde ar fi farmecul lui? Un parfum isi modifica cel mult intensitatea si ritmul in care isi deschide aromele de la persoana la persoana, insa mirosul ramane acelasi. Isi poate altera mirosul daca il aplicati pe o piele nu foarte curata sau daca ati mai aplicat inainte alt parfum. Acest lucru mi-a fost confirmat de specialisti in domeniu, parfumul ramane la fel pe orice persoana il poarta.
  3. Daca nu contine ingrediente naturale, parfumul este slab. Alt mit fals. Hm, o sa fiti surprinsi sa aflati ca aroma de vanilie din Shalimar este de fapt obtinuta in laborator si ca in parfumul celebru nu exista vanilie naturala. Abia flankerul Shalimar Ode a la Vanille contine si extract natural de vanilie. Lucrul in laborator este o mare provocare pentru marii parfumieri si creatiile ce ies acolo pot depasi cu mult aromele naturale. Asadar conteaza mai putin daca aroma provine dintr-o sursa naturala sau este un produs de sinteza, importanta este arta parfumierului, priceperea lui de a combina acele molecule care te vrajesc sau nu.
  4. Parfumul trebuie incercat pe piele. Da, da, aici chiar insist. Cand vreti sa descoperiti parfumuri, rezervati-va ceva timp. Incercati maxim 3-4 parfumuri aplicate pe blotter de hartie, apoi selectati doua pe care le aplicati fiecare pe cate o mana, la incheietura. Plimbati-va o ora, doua si apoi decideti pe care il cumparati. Mare rugaminte, nu mai frecati pielea dupa ce ati aplicat parfumul, lasati sa se evapore natural.
  5. Parfumul se aplica doar pe piele, nu pe haine. Da si nu. O doamna isi parfumeaza mereu esarfa sau manusile, ca si odinioara cand existau les maitres gantiers ce vindeau deja manusi parfumate. Cand existau doar parfumurile fara pulverizator, se folosea dopul flaconului, il plimbai usor dupa ureche, pe gat, decolteu, la incheieturi si pe unde mai considerai. Aparitia pulverizatorului permite o gramada de aplicari si da, se poate aplica cu discretie si pe anumite piese de imbracaminte. Aplicarea lui pe esarfa ramane in continuare un gest elegant de cochetarie feminina.
  6. O femeie are un singur parfum. De ce? Eu am incercat asta si nu numai eu. Daca te simti bine mereu cu acelasi si acelasi parfum, nu e decat o alegere personala. Nu este o regula, desi parfumul pana la urma intra in armonie cu starea, momentul zilei, tinuta ta, mi-e greu sa cred ca poti fi mereu la fel. Nu va cramponati in prejudecati si alegeti-va parfumul care sa va reprezinte mereu sau care sa fie dedicat anumitor stari.
  7. Un EDP este mai bun decat un EDT. E drept ca uneori concentratia mai mare de parfum dintr-o “eau de parfum” este mai mare decat intr-o “eau de toilette”, dar nu este neaparat mai buna varianta EDP sau EDT. Conteaza mixul de arome si cum este perceput, uneori variantele EDT sunt mai indragite decat cele EDP si uneori mai purtabile. Nu este corect sa spunem ca varianta EDP e mai buna decat cea EDT, exista doar diferenta de concentratie si aici o sa va spun o mica anecdota. Pana si o prajitura cu putina vanilie este delicioasa, daca ati creste cantitatea de vanilie, s-ar putea sa vi se para gretoasa. Concluzia este ca o concentratie mai mare nu inseamna neaparat o aroma mai buna.

Parfumul e o mare odisee, as spune ca el combina toate formele de arta dedicate femeii. Nu e usor sa il alegi, in parfumerie ti se pare intr-un fel, apoi acasa altfel, insa v-as recomanda sa incercati si sa va bucurati de toate creatiile olfactive. Obisnuiti-va sa mergeti in parfumerii si sa incercati parfumuri, sa va educati usor si sa va selectati parfumurile dupa propria placere si nu dupa tendinte.

Daca nu ati incercat pana acum prea multe parfumuri si simtiti ca nu ati gasit nimic sa va tenteze sau sa va schimbe gandurile, va recomand sa mergeti in parfumerii si sa incercati doar 3 parfumuri:

DKNY Energizing, EDT

Lancome, Poeme

Cacharel, Amor Amor

 

 

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile