retinol

Despre retinol si dilema aplicarii lui ziua

Despre retinol se vorbeste de niste zeci de ani. Este ingredientul cosmetic care a revolutionat industria de beauty. Retinolul a dat speranta de a scapa si de acnee, dar si de a atenua efectele imbatranirii. Nu mai retin cand am folosit prima data un produs cu retinol. Stiu doar ca eram intr-un magazin in afara Romaniei, citisem prin revistele frantuzesti de el si am cumparat o crema. Nu prea mi-a placut atunci, era si o crema foarte grasa pe care am abandonat-o rapid.

Inainte de a intra in miezul subiectului, vreau sa iti spun ca folosirea produselor cu retinol nu se face dupa ureche. Totodata, eu nu am competenta profesionala pe parte de cosmetica, sunt doar un om pasionat de skincare care ma documentez pentru uzul propriu. Asa ca ia acest articol ca o alta lectura alaturi de alte surse de documentare. Iar dilemele majore discuta-le cu un medic dermatolog, un farmacist sau o cosmeticiana cu expertiza si experienta.

Ce este retinolul

Retinolul este o forma de vitamina A folosita in produsele ce se aplica topic pe piele. Unele definitii il prezinta ca fiind cea mai stabila forma de vitamina A. Practic in cosmetice gasiti diverse forme de retinoizi, iar retinolul e cel mai popular, insa pe langa el mai sunt retinaldehida, retinyl palmitat si retinyl propionat.

Produsele cu retinol devin din ce in ce mai populare in ultimii 20 de ani. Totodata retinolul este un ingredient foarte apreciat de dermatologi si folosit in tratamentul acneei, a petelor ce apar pe piele si evident folosit in protocoalele antiaging.

Un pic de istorie a folosirii beneficiilor retinolului

Deja in Egiptul antic se foloseau comprese cu ficat de bou – unde este stocata cea mai mare cantitate de vitamina A – pentru persoanele cu problemele de vedere. De acolo practic ii vine si numele, de la retina. Si medicina a tot folosit acest gen de tratament. In 1909 s-a descoperit existenta acestei vitamine A si treptat se intelegea functia ei.

Un chimist elvetian, Paula Karrer, a reusit in 1931 izolarea moleculei de retinol din ficatul de macrou. Semn ca se stia de beneficiile retinolului si se incerca folosirea lui intr-un mod eficient.

Primul studiu aplicat pe tratarea acneei cu tretinoina a fost facut in 1943. Lumea medicala a fost atat de entuziasmata incat acest ingredient a tot fost folosit pana cand in 1980 un medic american, Albert Kligman, a vazut ca retinolul aduce si beneficii antiaging.

Tretinoina a ramas un ingredient ce se utilizeaza doar pe baza de reteta. Actuala legislatie in UE permite ca in produsele topice ce se vand fara reteta concentratia de retinol sa fie de maximum 0.3%.

Cum folosim cosmeticele cu retinol

Cred ca aici as putea deschide o cutie a Pandorei infinita. Este atata literatura pe tema retinolului incat de fiecare data cand ma apuc sa caut informatii, am senzatia ca retinolul este un fel de generator infinit de studii, articole, pareri ale specialistilor. Inclusiv pentru acest articol m-am apucat de minim 5 ori sa citesc, sa recitesc, sa salvez linkuri, sa caut diverse surse si tot nu ma simteam pregatita sa scriu acest articol.

Ca sa sumarizez, majoritatea dermatologilor spun ca produsele cu retinol se aplica seara, pe tenul curat. Tot ei avertizeaza sa ne testam un pic tenul, sa nu aplicam dintr-odata zi de zi, sa vedem cum este tolerat acest ingredient.

Apoi am sesizat specialisti care spun ca nu e nevoie sa folosim zi de zi cosmetice cu retinol. Altii, din contra, spun ca daca nu il vom folosi zilnic, nu avem cum sa avem rezultate.

Am folosit de-a lungul ultimilor 5-6 ani produse cu retinol de la Paula’s Choice, branduri asiatice precum Scinic, am avut la un moment dat si produse din gama Gerovital sau de la Pixi. Nu pot sa spun ca este ingredientul meu preferat pentru ca intotdeauna remarc o deshidratare accentuata a pielii in perioada cand folosesc produse cu retinol.

Cu toate astea, in fiecare toamna incep o mica cura cu cosmetice cu retinol ce ajunge pana prin aprilie. Dar nici in perioada rece nu folosesc zi de zi. Cand este foarte frig si tenul meu se deshidrateaza, nu imi mai plac produsele cu retinol. Am totusi o rezerva in timpul verii pentru ca nu vreau sa risc, este o alegere personala, nu e cea mai buna, insa imi cunosc pielea si tabieturile ei, ca atare am ales ca in perioada verii sa nu folosesc.

Mai nou am vazut pareri chiar de la dermatologi care spun ca poti folosi retinol si in timpul zilei, doar sa te asiguri ca SPF-ul este extrem de bine aplicat si reaplicat. Asta ar fi pentru ca sub influenta razelor solare, retinolul se descompune si isi pierde din eficacitate. Deci eficienta nu ar fi una buna. Insa sunt si pareri care spun ca folosind retinol se subtiaza straturile superioare ale epidermei si face ca pielea sa fie mai vulnerabila la radiatiile solare.

Una peste alta sunt multi dermatologi care spun ca poti folosi cosmetice cu retinol si pe timpul zilei 365 zile pe an fara probleme. Daca il tolerezi si iti plac rezultatele, de ce nu?

Ce faci daca nu tolerezi cosmeticele cu retinol

Bakuchiolul pare a fi alternativa de origine vegetala ce ne salveaza din aceasta situatie. Ca atare, piata este deja foarte ofertanta.

Apoi diversele complexe avansate de peptide cam fac o mare treaba din cea facuta de retinol. Evident, nu e la fel, dar aduc beneficii multiple pielii fara nici un fel de sensibilizare.

De la an la an companiile de cosmetica scot diverse combinatii de ingrediente ce aduc beneficiile retinolului si cred ca nu ar fi de neglijat. Am inceput sa folosesc un ser numit Botanical Retinol de la Madara care promite sa redea efectele unui ser cu retinol, insa fara nici un efect neplacut dat de un clasic ser cu retinol.

Ca sa concluzionez, nu sunt o fana retinol. Il iau in considerare ca ingredient, imi place sa descopar cate un produs cu retinol, insa sunt mai degraba adepta un cocktail de peptide, niacinamide si alte ingrediente ce ar parea banale, cum ar diversele extracte de natura vegetala precum centella asiatica sau extractele apicole precum laptisoul de matca sau chiar mierea.

Sursa poza: Pexels

Diverse surse folosite pentru articole: sciencedirect.com, wellandgood.com, site-urile de brand Paula’s Choice, Glowrious, dermstore.com, typology.com, site-urile revistelor Vogue din diverse tari