Sunt cateva arome pe care le recunosc extrem de usor. Parfumul florilor, mirosul de cafea si aroma de vanilie. Cred ca sunt si cele mai recognoscibile arome placute pentru noi, oamenii. Florile, de fapt mirosul lor, le asociez cu ideea ce cer senin, de liniste, de aerisit. Mirosul de cafea imi inspira ordine, imi inspira ideea de catifea, nu stiu de ce, si mi se pare un miros foarte masculin. Asta pentru ca poate eu, care nu beau cafea, miros cafeaua atunci cand iubitul meu bea o cafea. Tot cafeaua imi inspira ideea de drumuri, de calatorii. Vanilia mi se pare o aroma feminina, calda, imi inspira un spatiu un pic boem si ma duce cu gandul la multe deserturi din copilarie.
Aromele florale par a fi poate cele mai facile si cele mai usor de obtinut. Insa nu este tocmai asa. Sute de kilograme de petale de trandafir sunt folosite pentru a se extrage aroma ce va ajunge in parfumuri, acelasi lucru si in cazul iasomiei. Parfumeria incearca sa foloseasca din ce in ce mai mult arome sintetice pentru a inlocui aromele naturale. 7 milioane de flori de iasomie sunt folosite pentru a obtine un kilograme de esenta de Absolu de Jasmin, “absolut de iasomie”, esenta care se foloseste apoi in fabricarea parfumurilor. In cazul freziilor, toporasilor si a multor alte flori extrem de fragile, aromele nici macar nu se obtin din aceste flori, pentru ca este imposibil, ci se recompun din molecule ale esentei de iasomie. Cand am inceput sa ma interesez de parfumuri si de ingrediente, am fost impresionata sa aflu ca de fapt iasomia e baza de a reda si alte arome florale. Si tot asa am fost intai dezamagita sa aflu ca multe cosmetice contin aromele sintetice de flori, dar pana la urma in asta sta magia unui parfumier. Sa stie sa obtina o aroma minunata in laborator.
Vanilia este originara din Mexic, tara unde exista si singura insecta ce asigura polenizarea naturala a florii de vanilie din care se formeaza apoi pastaia miraculoasa. Vanilia este din ce in ce mai mult produsa si sintetic si nu este un lucru negativ. Inclusiv faimosul Shalimar contine vanilina artificiala, un compus sintetic, obtinut in laborator, iar vanilia in sine a ajuns in acest parfum in momentul in care s-au creat flankerele gen Shalimar Ode a la Vanille, Sur la Route du Mexique. Vanilia a fost considerata o planta magica si prea departe de adevar nu cred ca este aceasta legenda. Infloreste doar intr- zi si este singura orhidee care produce ceva comestibil. Vanilia este o aroma de care nu m-as satura niciodata, nici in dulciuri si nici din cosmetice.
Despre cafea, istoria este deopotriva lunga si sinuoasa. Cafeaua este originara din Etiopia, folosita la inceput ca si aliment si medicament. Cred ca o ceasca de cafea a fost, este si va fi mereu cel mai simplu, elegant si accesibil pretext de socializare. Am baut extrem de putina cafea pana acum, nu imi place atat de mult gustul precum imi place mirosul. Nu beau cafea, nu imi sta in obicei si multa lume ma intreaba cum reusesc sa ma trezesc dimineata. Asta insa nu ma impiedica “sa ies la o cafea”, chiar daca de fapt beau un ceai sau doar apa plata. Dar asa bine miroase cafeaua…
Flori, cafea si vanilie sunt 3 arome care incadreaza atat de bine zona olfactiva care ne place, care ne defineste.
Am fost inspirata sa scriu acest articol dupa ce toate aceste arome m-au asaltat intr-o zi. Incercam noi creme de corp si de maini de la Nivea si totodata am primit si un press kit din partea celor de la Davidoff. Sa spun ca sub influenta acestor arome mi-am dat seama cat de mult conteaza mirosul ca si simt si inca o data am inteles de ce sunt asa de obsedata de parfumuri.
Lasă un comentariu