cof

Happy Monday (5)

Happy Monday sau lunea fericita este modul meu de a va saluta printr-un articol la inceput de saptamana. Deja este al 5-lea articol pe tema asta si asta inseamna ca ziua de luni chiar are ceva semnificatii care conteaza. De obicei ,,incepand de luni” ne punem in plan diverse lucruri. Asta e ziua vizata, incarcata cu multe.

Ziua de azi mi-am inceput-o reluand o lectura veche, Femeia la treizeci de ani a lui Balzac, o citesc in romana, ca editie in franceza nu am gasit asa repede si nici prin arhiva mea nu stiu daca o am in franceza. In fine, una peste alta ma tin si de ideea sa incep fiecare saptamana cu o lectura de carte tiparita, pe hartie, fara legatura cu munca, cu nimic business, doar cu placerea de a citi.

Aseara, foarte tarziu, am desfacut o sticla veche de Shalimar pe care am primit-o de la Dana de la Nas de Nas, o sticla care m-a emotionat in bine. Mi-a amintit de primul Shalimar mirosit care este posibil sa fi fost din generatia cu sticluta pe care am mirosit-o acum, desi nu cred. Primul Shalimar l-am mirosit pe undeva prin 1996, acesta de il am acum e de prin 1975-1985, dupa cum mi-a estimat Dana. Ca idee, amintirile frumoase raman. Asa mi-am adus aminte cum am si mirosit primul Shalimar si cum am si cumparat primul Shalimar, ceva mai tarziu. Omul uita si bune si rele, insa emotiile bune e tare bine sa le pastrez si sa pot sa le reactivez mereu.

Si totodata, peste ani, amintirile urate incep sa devina lectii. Si devin lectii bune daca eu vreau asta. Pe asta o zic legat de clasicul cliseu sa nu traiesti in trecut, sa nu te blochezi in trecut. Depinde ce vrei sa iei din trecut si ce sa faci cu el. Nu intamplator citesc azi cu mare placere o carte a lui Balzac, candva impusa si citita la foc de arma ca si viteza pentru ca era pe o bibliografie de examen. Am citit multe carti asta, ca si cum as fi urcat in graba 100 de trepte. Freste ca dupa lectura, retineam lucruri tehnice si demne de o nota mare la un examen. Astazi mi se falfaie complet si iaca ca cei 41 de ani imi aduc in sfarsit placerea de a citi ce vreau si cum vreau.

Gandul de azi, de lunea fericita sau de happy monday: bucura-te de ceea ce ai si du-te spre ceea ce ai frumos in tine.