In ultimii ani, Social Media ne-a atras atentia cu mai multe povesti nu foarte placute si care, evident, au devenit subiect de conversatie intensa in mediul online. Cazurile Buhnici, Morodan si Negru sunt poate cele mai aprinse, insa pe langa ele au mai fost tot felul de alte situatii care te fac sa te intrebi daca nu cumva Social Media este un loc unde comunicarea umana se duce spre o zona a patologicului si nu spre acea zona placuta si relaxata pe care o cautam in Social Media.
Scandalul vinde, paine si circ mereu
Se stie de mii de ani ca ideea de scandal vinde, painea si circul au fost mereu apreciate de marele public nu doar in arenele de lupte, ci oriunde. Oricat ne dorim o societate civilizata, scandalul atrage si genereaza enorm de multe mesaje in jurul lui.
Sunt prezenta in online cu profile publice din 2010, in 2012 mi-am facut si acest blog. De atunci am vazut si multe lucruri bune, dar si diverse contexte care m-au facut sa ma intreb daca nu cumva Social Media e mai degraba un spatiu unde lumea isi descarca frustrarile si unde incep atacurile intre indivizi. E mult mai comod sa te ,,razboiesti” in online. Fiecare sta acasa, cu tastatura si ecranul in fata, ca atare pierde acel element de responsabilizare si de confruntare reala.
Poti jigni pe oricine, poti emite diverse acuze, poti fi rautacios, poti ataca, poti fi misogin sau rasist, nu e nimic grav, esti pe fotoliu cu telefonul in mana si tastezi.
Insa la un moment dat, obiceiurile proaste din online se duc spre viata din offline si asa ne trezim cu declaratii urate despre femei, cu oameni care ies la volan sub influenta calmantelor sau care ne falfaie in fata o ipocrizie dusa la extrem vis-a-vis de subiecte sensibile.
Cazurile Buhnici, Morodan si Negru, care e mai deranjant?
Imi aduc aminte de ziua cand a explodat cazul Buhnici cu declaratiile lui misogine duse la extrem completate de niste declaratii ce tin si de zona patologicului. Evident toata lumea a ramas neplacut surprinsa de niste declaratii urate legate de femei si de asemenea nu tinea nimeni sa stie preferintele sexuale nu tocmai in regula ale unui personaj public. In contextul de astazi cand sunt atatea cazuri cu minori abuzati, cand auzi pe cineva cum declara relaxat preferinta erotica pentru minori, reactia de dezaprobare este aproape viscerala. Au fost atunci niste reactii, niste mesaje frumos aranjate de campanie de criza, dupa care problema a trecut si influencerul in cauza si-a continuat treaba ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Morodan s-a urcat de doua ori la volan sub influenta medicamentelor dintr-un tratament psihiatric, consecinte minime pentru ea si tot ea a cerut iertare. Una este sa fii depresiv si sa iei un tratament care iti afecteaza capacitatea de a conduce un vehicul si sa stii asta, iar alta este sa o faci doar pentru ca vrei ca sa faci putin spectacol ce o putea costa viata sau putea costa viata altcuiva. Si a vrut sa fie iertata pentru o ilegalitate, asta mi se pare exagerat. Sunt multi oameni ce sufera de depresie in tara asta si in lumea asta, dar nu iese nimeni la volan anesteziat de calmante luate pe reteta ca sa isi puna viata in pericol sau chiar sa omoare pe cineva si sa aiba pretentia apoi sa fie iertat. Si ea nu doar ca a fost iertata, isi tine in continuare campaniile ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Negru ne-a aratat negru pe alb cat de mult tine la sustenabilitate, la protectia mediului si cat de bine foloseste alte lozinci din acest registru ce suna bine astazi. Si nu a fost prima data cand doar a jucat un rol al acelei persoane atat de responsabile fata de mediu, insa de asemenea lucrurile merg inainte si chiar daca opinia publica a reactionat, marcile si agentiile se fac ca nu prea vad sau ca e doar o mica criza de moment.
Nu mai vorbesc de publicitatea nemarcata la sute de influenceri mari, de comunicarea unor titulaturi nesustinute de competente profesionale, de crearea unor povesti nesustinute de realitate doar pentru a-si incasa bugetele din colaborari, de manevrarea cifrelor si de multe altele.
Si cu toate acestea, avem in continuare o piata in crestere si bugetele din publicitate merg catre acest tip de influenceri.
Invatam ceva?
Suntem inca in etapa aceea de a comenta, de a ne duela virtual in declaratii si in mesaje de PR ce dau bine ca sa se calmeze masele.
Social Media este un nou canal de media care pare ca produce mai bine decat cele clasice. Iar afacerile au nevoie de comunicare, promovare si inca ei cred ca reteta de a lucra cu acesti influenceri este o solutie de a-si creste incasarile. Campaniile cu influenceri pot aduce rezultate si clar ca aduc, insa cand construiesti o imagine doar pe lucruri discutabile si cu oameni cu un profil problematic, nu stiu daca e construire de imagine sanatoasa. Cat va merge aceasta falsitate?
Vorbind strict de Lidl, ma amuz sa vad cum cheltuie bugete uriase sa ne convinga ca ei au grija de risipa alimentara, cand in propriile magazine deficitul de personal atat de vizibil genereaza risipa alimentara mult mai mare decat o sacosa de chipsuri si sandwich-uri aruncata la gunoi de un influencer ipocrit.
Oare nu ar putea folosi acele zeci si sute de mii de euro chiar sa faca eforturi reale de a sorta alimentele din magazin, de a avea mereu angajati pregatiti sa aiba grija de asta? De fiecare data cand merg la Lidl sunt fructe si legume stricate printre cele bune care in mod evident duc ca si mai multe legume si fructe sa se strice. Nu o data am scos cate o lamaie mucegaita sau o casoleta de capsuni mucegaite si le-am dat unui angajat ca sa nu ramana acolo sa se intinda mucegaiul pe toate fructele. Nu mai spun de raionul de carne refrigerata care uneori arata intr-un fel dubios.
Vorbind de depresie si de efectele ei, s-a gandit Morodan oare sa faca vreo campanie cu vreun brand medical in care sa se vorbeasca intens despre ce implicatii au tratamentele psihiatrice si sa faca acest subiect mai vizibil? Cu vocea ei puternica din online chiar ar fi putut transforma un incident, ca asa a fost tratata situatia, intr-o constientizare mai mare fata de problemele prin care trec oamenii aflati in tratament psihiatric. Nu, continua cu acelasi stil de comunicare, nesuportand nici o consecinta decat acea retragere a carnetului de sofer pe o perioada data. Si brandurile evident au uitat tot.
Inveti din asta ca peste probleme grave se trece cu superficialitate daca ai bani multi, influenta si relatiile necesare. Asta se transmite si cred ca multi ne-am dat seama ca marii influenceri intra in aceeasi zona gri si scabroasa precum politicienii corupti ce fraudeaza si fac acte ilegale care li se trec cu vederea pentru ca sunt cine sunt.
Concluzie, campaniile Social Media incep sa se semene cu campaniile electorale
Pe mine influencerii mari nu ma mai conving deloc de multi ani prin mesajele si campaniile lor, chiar evit produsele si serviciile ce le vad recomandate de ei pentru ca simt fiecare mesaj ca o campanie electorala unde ti se promit multe si de fapt nu se intampla nimic. Dar asta sunt eu, am suficienta experienta si am inteles mecanismele. Insa sunt inca mii de consumatori de Social Media ce inca asteapta ca viata lor sa fie la fel de instagramabila folosind diverse produse promovate de aceste personaje.
Vad o mare asemanare intre Social Media si lumea murdara a politicii. Sunt acelea influente, manipulari, mesaje false ce se servesc cu ambalaje frumoase. Sunt convinsa ca si ei sunt partial victime ale unui sistem bolnav, dar nu fac nimic sa iasa din asta, din contra, ne prezinta cat de bine e practic sa minti, sa iei bani pentru asta si sa poti posta in Social Media cat de frumoasa e viata. Ba se si lauda cat muncesc si cum isi construiesc succesul muncind la aceste campanii.
E si un miraj al banilor. Uneori inteleg si reactia acestor personaje. Pentru ca daca ei si ele vad ca merge in acest stil, ca banii vin oricum, de ce sa se educe? De ce sa fie onesti? De ce sa fie responsabili? Lumea intra in arena si vrea paine si circ, de ce sa faca altfel in 2024?
Si ni se indica mereu sa fim buni, sa iertam, sa intelegem, sa fim empatici, pentru ca aceste personaje stiu foarte bine sa isi apere greselile si sa isi manipuleze publicul. Avem unde folosi bunatatea si e pacat sa o risipim cu cei ce nu o merita.
Pe undeva tot la educatie ma intorc. Evident cei ce avem un nivel decent de educatie stim sa ne tinem departe de toata aceasta demagogie din Social Media, insa suntem in scadere. Eu sau altii stim sa privim lucrurile acestea ca pe un show monden cu ceva scandal. Insa nu toti ce ce consuma Social Media au capacitatea de a judeca echilibrat.
Tu ce ai invatat din aceste situatii din Social Media?
Sursa poze: Pexels
Lasă un comentariu