Istoria cremei de fata

Crema de fata, un produs cosmetic atat de folosit, are o istorie destul de lunga. Istoria cremei de fata incepe chiar din Antichitate. Femeile, dar nu numai, au fost de timpuriu interesate sa isi ingrijeasca pielea pentru a se mentine mai hidratata si mai frumoasa.

Egiptul antic si cosmeticele

Cam toti stim de ritualurile Cleopatrei. Insa folosirea cosmeticelor a inceput ca un semn de distinctie sociala. Cei bogati si nobili aveau acces la aceste produse care se fabricau in cantitati mici. Uleiuri de susan, ricin si chiar grasimi animale se amestecau si cu plante aromatice, tamaie, smirna. Multe creme aveau si rol de protectie, de vindecare. Clima arida din Egipt le incuraja pe doamnele vremii sa foloseasca aceste uleiuri si unguente pentru a-si pastra pielea hidratata.

Cleopatra era renumita si pentru baile in lapte, care ii asigurau o piele extrem de frumoasa. Inclusiv astazi sunt ritualuri de spa si produse de baie ce se inspira din aceasta experienta.

Ulei de masline si miere in Grecia Antica si in perioada Romei Antice

Antichitatea greaca si romana deschide deja perspective interesante, pentru ca avem de-a face cu uleiul de masline. Uleiul de masline este si astazi un ingredient privilegiat in cosmetice.

Prima rețetă cunoscută de cremă de față îi este atribuită medicului roman Galen (aprox. anul 150 d.Hr.). El a inventat ceea ce se consideră prima cremă rece (cold cream), un amestec de apă, ulei de măsline si ceară de albine. Această formulă a stat la baza multor produse cosmetice din Evul Mediu și până în epoca modernă.

Toate aceste produse se fabricau inca in cantitati mici, de farmacistii vremii. Se mai folosea si apa de trandafiri, iaurt sau miere, insa se foloseau si ingrediente toxice. Pudra de plumb, extrem de toxica, era folosita pentru albirea tenului.

Se descoperise si aloe vera si se folosea cu precadere pentru tratarea pielii de rani sau alte probleme, insa s-a remarcat si capacitatea de hidratare. Ca atare, aloe vera intra si in produsele de infrumusetare.

Evident ca formulele de pe acele timpuri erau precare, instabile, nu rezistau multa vreme.

Evul Mediu, intuneric in lumea frumusetii

Evul media a marcat o oarecare pauza in istoria cremei de fata. Biserica si influentele religioase considerau aceasta grija de sine un gest necurat. Putina lume folosea cosmetice, de obicei nobilii sau femeile de moravuri usoare.

Se continua cu folosirea de uleiuri, ape florale, uleiuri esentiale, insa cu masura si doar in anumite cercuri sociale. Nici contactul cu apa nu era bine vazut. Este si o epoca a marilor epidemii cand se considera ca baile in apa sunt periculoase. Ca atare, mai putina grija personala.

Renasterea si tenul impecabil

In Renastere se insista si mai mult pe ideea unui ten impecabil, care trebuie sa fie alb, imaculat si aspect angelic. Evident se dezvolta si partea de machiaj. Insa tehnicile de albire ale tenului incep sa depaseasca limitele. Femeile ajung sa isi distruga pielea cu tot felul de substante precum pudra de plumb si, mai nou, arsenicul.

Rețeta lui Galen a fost preluată și adaptată în Evul Mediu și Renaștere, adăugându-se parfumuri și alte uleiuri, insa alte modificari majore nu s-au intamplat.

Cold cream si cremele moderne Pond’s si Nivea

Primul brand care a comercializat cold cream la scară largă a fost Pond’s, în 1846 în SUA. Practic a fost momentul ce a deschis o epoca extrem de infloritoare pentru dezvoltarea industriei cosmetice.

Nivea a venit la scurt timp in 1911 cu alt moment istoric, se lansează prima cremă modernă pe bază de emulsie stabilă apă-ulei, folosind agentul emulsifiant Eucerit. De aici incepe o explozie in dezvoltarea acestui produs. Si apare ideea de rutina zilnic, de necesitatea aplicarii unei creme in fiecare zi.

Conceptul de crema antiaging apare treptat intre anii 1920 si 1950, iar produsul in sine, crema de fata, se diversifica ca formula, textura, format. Apare si ideea de lotiune, cu o textura mai fluida, usoara.

Intre anii 1970 si 1990 apar si cremele cu colagen si apar si primele creme cu factor de protectie.

Brandurile mari de cosmetice, de la Elizabeth Arden la l’Oreal si Shiseido

Elizabeth Arden a fost o pionieră în industria cosmetică, lansând creme de față și produse pentru îngrijirea pielii în jurul anilor 1910-1920.

Una dintre primele creme celebre Guerlain a fost „Crème de Beauté”, un termen folosit pentru cremele lor hidratante și emoliente în jurul anilor 1920-1930. Guerlain a fost printre primele branduri care au început să combine eficiența tratamentelor dermatologice cu rafinamentul parfumurilor, oferind o experiență senzorială unică. Femeile din familia Guerlain erau ambasadori ai acestor produse si au inteles ca parfumeria se putea extinde si cu zona de ingrijire. Un moment de referință a fost lansarea liniei Orchidée Impériale (în 2000), o colecție de creme de lux bazate pe extracte de orhidee – plante cunoscute pentru capacitatea lor de regenerare și longevitate.

Fondată în 1909, L’Oréal a început să producă creme de față și alte cosmetice mai industrializate în anii ’30. Au fost printre primii care au integrat ingrediente active sintetice și vitamine în creme, precum vitamina A și E, în special în anii ’50 și ’60. Au fost pionieri și în crema anti-îmbătrânire.

Clinique a lansat prima crema in 1968 si a fost unul dintre primele branduri care au introdus cremele „dermatologice” cu formule hipoalergenice și testate alergologic.

Shiseido este unul dintre cele mai vechi branduri asiatice de cosmetice, combinând estetica tradițională japoneză cu tehnologia modernă si au lansat creme inca din anii 1920. Ei lansasera deja Eudermine (1897), un produs sub forma de lotiune si era folosită intens de geishe pentru a proteja pielea înainte de machiaj. Au lansat si ei o formula de tip cold cream, sub diverse forme, Cold Cream Shiseido (circa 1918). In 1932 si apoi dupa razboi, in 1951, Shiseido lanseaza o linie premium care includea creme, pudră, săpunuri, parfumuri și rujuri, cu ambalaje ornamentale și ingrediente rafinate. Shiseido este si astazi un etalon in industria cosmeticii. In 1987 ei lanseaza faimoasa linie Bio-Performance, linie anti-îmbătrânire ce include crema Advanced Super Revitalizer, una dintre primele linii pentru față bazate pe hialuronat de sodiu — Shiseido a fost pionier în producția industrială de AH în 1984.

Concluzii si cum a mers mai departe istoria cremei de fata

Crema de fata a devenit dupa terminarea razboaielor mondiale o zona puternica de dezvoltare in industria cosmeticii. Femeile aveau nevoie de alinare, dar mai ales de ingrijire. Feminismul de asemenea, ca miscare sociala si culturala, da femeii mai multa forta in partea de business. Elizabeth Arden, Estee Lauder si nu numai, sunt femei ce ridica cosmetica la nivel de religie. Pana si celebra Gabrielle Chanel spunea ca dupa o anumita varsta ai pielea pe care o meriti.

Incep sa se dezvolte tot mai mult ingredientele de preventie, antiaging si se intelege tot mai bine folosirea cremelor cu filtre solare. Istoria cremei de fata adauga din anul 200 pagini foarte complexe.

Astazi cred ca ar fi imposibil sa cuprinzi intr-o fraza care sunt cele mai reprezentative produse cosmetice din zona cremelor. Daca ar fi sa mentionez cateva produse care mi-au marcat mie inceputurile in a folosi creme, o sa mentionez clar cremele Gerovital, Apidermin si apoi prima data am cumparat in mod deliberat o crema antirid de la Vichy inainte sa implinesc 25 de ani. In facultate, tineam ca pe niste comori cateva creme de fata de la L’Oreal Paris, Nivea Visage, iar esantioanele de Vichy, Garnier, Clarins erau pur si simplu naucitoare pentru mine. Desfaceam esantioanele de crema si le pastram 2-3 zile la frigider, scotand cate o picatura pe zi.

Istoria ta cu cremele de fata cand si cum a inceput?

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.