Planeta este al meu dojo

Cred ca acest articol trebuie sa inceapa cu definirea cuvantului dojo. Pentru mine dojo este locul unde merg sa fac antrenament, adica acea sala organizata unde ma intalnesc cu Sensei si colegii mei. Insa imi pot organiza un dojo oricand si oriunde. Sportul si filozofia de viata pe care le-am imbratisat de peste 2 ani imi permit ca acest dojo sa fie oriunde. Pot face o kata in bucataria mea minuscula, am putut face un exercitiu de meditatie activa chiar intr-un perimetru de 1m patrat si mi-ar placea sa ies mai mult in natura sa fac asta. Ar fi mai usor si daca oamenii nu s-ar uita ca la urs, dar si daca as putea sa respir un aer cat de cat ok in parcurile din Bucuresti. Pentru ca atunci cand am mai incercat sa fac miscare pe afara in orasul meu, chiar nu ma simt complet bine. E prea multa poluare.

Experienta mea cu ce inseamna consum responsabil si cu grija pentru mediu

Daca va aduceti aminte acele vlog-uri facute in zona Giurgiu pe langa Dunare, uneori eram socata de cata poluare exista si acolo. Voiam sa calc pe pamant cu iarba, dar alunecam pe niste plastice lasate si acoperite de frunze. Nu credeam sa traiesc asta intr-o padure ce parea salbatica.

Urmaresc clipurile unor practicanti de arte martiale care ajung in Okinawa, locul unde visez sa ajung si eu pe un dojo. Acolo oamenii practica diverse arte martiale in curte, ba chiar in zone publice si pe nimeni nu deranjeaza, dar nici nu au emotii legate de calitatea aerului sau chiar a solului pe care calca desculti. Cum ar fi sa pot calca desculta prin iarba dintr-un parc bucurestean?

Nu am sa arat cu degetul inspre nimeni ca sa identific un vinovat. Voi incepe cu mine. Am fost educata ca totul sa stea frumos ambalat, sa exista o tipla, ca sticlele de plastic sunt mai curate si multe altele. Produc deseuri, sunt dependenta de masina si stiu ca poluez mult. Totusi am inceput de cam 4-5 ani sa fiu atenta la cat consum, la ce consum si la a selecta si ceea ce cumpar in functie de eforturile pe care compania respectiva le face pentru a respecta mediul. E o chestie de organizare a mintii, de autoeducare si recunosc ca dureaza. Ganditi-va cat v-a luat sa mergeti pe bicicleta si apoi ati simtit ca puteti face turul orasului cu ea. Ganditi-va ce greu a fost sa ridicati o gantera, iar dupa luni si ani de repetitii, parca nu mai e asa greu. Asa si cu acest consum responsabil. Se educa in timp, insa trebuie sa incepi acum.

Ce face Decathlon pentru planeta

As incepe sa spun ca Decathlon iti demonstreaza pe viu si la obiect ca nu trebuie sa fii atlet de performanta ca sa fii si tu sportiv. Sportiv in felul tau si asta deja e un pas spre autoeducarea ta de a deveni mai responsabil intai cu tine. Faci sport, te mentii mai sanatos, asta inseamna ca si poluezi mai putin. Adica vei merge mai mult pe jos sau cu bicicleta, vei urca pe munte in loc sa dai ture cu masina printre hoteluri si baruri, vei merge pe jos in jurul blocului tau si o sa te apleci mai usor sa strangi hartia care ti-a cazut din buzunar.

Dar si mai important, Decathlon iti arata transparent prin etichetarea produselor ce grad de impact nociv au asupra mediului. Un sistem similar cu cel aplicat pe electrocasnice. Daca vezi litera A inseamna ca acel produs prin tot circuitul lui de productie aduce un efect minim nociv asupra mediului. Cam 45% dintre produsele Decathlon au acest sistem de etichetare, insa treptat vei vedea cam pe toate produsele. Gasesti pe site-ul lor informatii mai detaliate despre eco design si chiar te invit sa le citesti.

Uite ca poti incepe si tu de astazi sa iti cumperi echipament sportiv responsabil. Produse ecologice gasesti deja si vei avea surpriza sa nu fie atat de scumpe pe cat spune acest cliseu ca tot ce e ecologic e mai scump. Tricourile de educatie fizica si sport la doar 7.99 de lei sunt deja la noi in familie ceva familiar, pana si juniorul meu imi cere specific sa ii iau tricourile ,,alea albe” de la Decathlon. iar mai nou, cand mergem in Decathlon se duce singur si le ia de pe raft. Suntem insa tristi amandoi ca inca nu ne putem tavali prin iarba din parcuri asa cum am facut prin alte tari sau prin paduri mai izolate din tara asta. Dar vedem si partea buna a lucrurilor, cautam informatii, facem in fiecare zi cate un pas mic pentru a ne transforma planeta in terenul nostru de sport.