Vol De Nuit, Guerlain

Noaptea uneste parca cerul si pamantul. Linia orizontului pare oarecum ascunsa, nedefinita. Lumina stelelor sau a lunii cu greu iti ofera certitudini. Nu stiu daca e mister, pentru ca ai stat atatea ore in lumina soarelui si stii la ce sa te astepti. Insa, printre nori, esti tu si aerul rece, negru ca smoala, vantul care iti suiera metalic. Luminile din cockpit sunt doar un semnal al pasarii de otel care iti raspunde cu obedienta la fiecare gest. Stii ca undeva jos, pe pamant, esti asteptat ca in fiecare zi, dar ceva mai greu noaptea. Fiecare zbor de noapte aduce, pentru cel ce asteapta, putina incordare si insomnie, precum si ceva reverie. Aterizarea lina face ca zborul de noapte sa fie desprins dintr-o reverie frumoasa.

Poate pare o poveste, dar oarecum traiesc direct si indirect povestea aceasta de ceva timp. Vol de Nuit este unul dintre parfumurile Guerlain salvat poate de timp si de pasiunea celor care au inteles ca parfumurile care nasc povesti sunt perene. Dupa Shalimar, este al doilea parfum al lui Jacques Guerlain care a supravietuit timpului si capriciilor unei piete de lux tumultoase. Crearea parfumului in 1933, chiar in anul in care isi incepe activitatea si Air France, companie de prestigiu, a venit ca o dublare a povestii lui Antoine de Saint-Exupery. O poveste trista de altfel, ca si sfarsitul scriitorului iubitor de zbor.  Un pilot, un zbor de noapte, furtuna si disparitia lui. Jacques Guerlain ii era prieten scriitorului si pilotului francez Saint-Exupery si cred ca o parte din emotiile si din zbaterea unui spirit ce nu isi gaseste linistea intre cer si pamant s-a transpus intr-un parfum ce a reusit sa treaca peste timp si moda.

Parfumul este un ciprat oriental, un parfum misterios si greu de obtinut si astazi. Au fost cateva ingrediente care odata cu trecerea timpului si schimbarea reglementarilor au trebuit sa fie schimbate, ma refer la ingredientele de origine animala. Este primul parfum care a avut in compenenta galbanum, o rasina cu accente verzi. Anumiti bulbi de Dafocillum, o specie de narcisa, aduc o nota aparte. Nu este un oriental ciprat obisnuit as spune. Parerea mea este ca parfumul ar putea fi considerat unisex, pentru ca are o anume duritate, insa el a fost creat pentru genul de femeie poate Greta Garbo. Si nu, nu este genul de parfum din care este suficient sa iei cateva picaturi ca sa dormi. Alte note  sunt oakmoss, ambergris, lemn de santal, o formula in care apar si aldehide, notele de debut sunt florale si regasiti si celebra violeta. In fine, ca sa il gasiti descrierea este suficient sa intrati pe site-ul Guerlain.

Si asa cum banuiti, este parfumul intrat pe locul 1 pe lista mea de dorinte din acest final de an. Il am momentan in formatul de fiola decant, direct dintr-un boutique Guerlain si imi planific cu rabdare achizitia lui. Mai in gluma, mai in serios, spun mereu ca poate este nevoie de curajul unui zbor de noapte ca sa ajung sa il cumpar chiar dintr-un boutique Guerlain. On se sait jamais quand j’aurai un vol de nuit.

In prezent, parfumul se poate cumpara in format EDT, Bouteille Abeille, si in sticla deja cunoscuta ca si Extrait.

A existat si o colectie de machiaj, Belle de Nuit, care a preluat motivul parfumului sub forma unei pudre stralucitoare.

Parfumul Vol de Nuit a avut si o editie de colectie, la celebrarea celor 80 de ani de la crearea lui. Au fost doar 46 de parfumuri, in formatul vintage cu insert din aur masiv. ( sursa info si poze beautezine.com ). Parfumul costa peste 8000 de dolari.

Surse poze: monsieurguerlain.com