In ultima vreme, lumea cunoscuta a parfumurilor merge un pic spre o intunecare voita. Black, Dark, Intense, Nuit, cam acestea sunt cuvintele adaugate numelor de flankere recente din parfumerii. Exemple: Tresor la Nuit, My Burberry Black, Black Opium, La Petite Robe Noire Intense si multe altele. Indirect se transmite ca pe o scara valorica a aromelor, un parfum numit “intense”, “absolu” sau “black” s-ar pozitiona mai sus. Dar nu este mereu asa, as spune ca un parfum trebuie sa ramana intr-o zona luminoasa, intr-o zona unde nu este nevoie de o emfaza semantica doar de dragul de a ridica artificial o stacheta. Prefer un parfum denumit simplu, dar cu un miros care nu m-ar lamuri niciodata.
Am fost la una dintre intalnirile organizate de Artizanii Olfactivi. Artizanii Olfactivi inseamna o initiativa de educare si initiere in ce inseamna parfumerie si mai cu seama parfumuri de nisa. Alexandra Giuca si Valentina Baintan sunt oamenii din spatele acestui concept, momentan unic la noi. Pe educarea pentru frumos avem lacune mari in aceste momente, nu mai vorbesc de educarea pentru frumusete. O sa fiu putin acida, dar atunci cand se organizeaza un workshop pe teme de frumusete unde vine un specialist sa ofere din cunostintele lui, se cam stramba din nas. Suntem mai interesate sa ne cumparam 10 fonduri de ten decat sa invatam o demachiere sau cum sa alegem un produs.
Cand vine vorba de parfumuri, pe mine ma obosesc eternele selectii facute dupa cele mai recente reclame si alese instant dupa o intrare rapida intr-un boutique de specialitate. Testarea pe blotter ne farmeca instant poate intr-un magazin unde oricum parfumul se ridica din toate colturile, dar nu este cea mai concludenta.
Parfumurile de nisa reprezinta o alta lume si as zice una normala, unde parfumul este realizat asa cum ar trebui sa fie realizat si unde omul din spate, the nose, are mai putina presiune comerciala. Fireste ca si pe zona clasica de high end gasim si parfumuri cu prestanta, care ies din uniformizarea adusa de unele arome.
Parfumul in sine este si un produs cultural, purtator de istorie si de semnificatii din diverse zone. Cam asta si nu numai veti afla la oricare dintre intalnirile organizate de Artizanii Olfactivi. La intalnirea la care am participat eu, am aflat detalii despre ingredientele folosite in parfumuri si istoria marcii Creed. Nu o sa va spun mai mult, trebuie sa mergeti si sa aflati singuri, daca sunteti pasionati de domeniu. Totodata aveti ocazia sa incercati parfumuri destul de aparte si pe care nu le intalniti oriunde. Am incercat unul din parfumurile celebre Roja Dove, Aoud, si va spun cu certitudine ca nu este un parfum accesibil nici ca pret si nici ca aroma, e o ocazie rara sa te intalnesti cu un asemenea parfum.
Umariti pagina de Facebook Artizani Olfactivi, poate aveti ocazia sa prindeti un bilet la una din editiile viitoare. Eu le doresc sa devina un reper in materie de educatie pe tema parfumurilor si cu ajutorul Alexandrei si a Valentinei sa intelegem ca alegerea unui parfum este mai mult decat un shopping de impuls si de placere.
O mare parte din parfumurile prezentate se gasesc la Madison.
Lasă un comentariu