Botox, fillere sau peeling sunt cele mai populare tratamente faciale usor invazive de care aud de cativa ani. Hai sa le povestesc pe scurt pe fiecare.
Ce este botoxul
Botox este numele generic dat tratamentului cosmetic cu toxina botulinica. Toxina botulinica, una dintre cele mai otravitoare substante biologice din cate se cunosc, este o neurotoxina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Se foloseste si in tratamente medicale, evident sub control medical, dar de 20 de ani se foloseste in industria cosmeticii. Cand se injecteaza aceasta substanta, se slabeste sau se paralizeaza temporar un anume muschi si de aici nu se mai formeaza acele riduri inestetice. Genul acesta de tratament trebuie facut cu extrem de mare atentie, pentru ca are si efecte secundare ce pot fi neplacute.
Fillerele sunt substante injectabile utilizate pentru a umple riduri, linii fine sau pentru a adauga volum in anumite zone ale fetei, precum buzele sau obrajii. Acestea sunt folosite in medicina estetica pentru a oferi un aspect mai tanar si mai proaspat. Fillerele sunt compuse de obicei din acid hialuronic. Acum apar de la an la an tot felul de alte substante, cum ar fi colagen, silicon mineral si multe altele.
Peelingul chimic este un tratament cosmetic care utilizeaza solutii chimice pentru a exfolia si a indeparta stratul superficial sau mai profund al pielii.Sunt multe feluri de peeling, iar dupa aplicarea lui este obligatoriu ca medicul sau specialistul sa iti recomande un tratament topic pentru refacerea pielii.
Am machiat femei cu tratament botox
Nu am experimentat personal nici un astfel de tratament, insa m-am documentat atat cat ma pricep. In perioada cat am si fost machior, am machiat femei care facusera botox nu foarte reusit si vreau sa va spun ca senzatia era ciudata. Pe acele zone ,,amortite”, inclusiv fondul de ten se aseza ciudat fata de restul fetei.
La capitolul fillere in buze, am machiat si femei cu aspect extrem de reusit si discret al buzelor marite cu acest gen de tratament, insa am avut si clienta care parea ca pur si simplu are buzele dintr-un joc video pe calculator.
Am avut ocazia de-a lungul anilor de cand sunt beauty blogger sa aflu diverse informatii despre aceste tratamente. Ca idee principala, adevaratii profesionisti din zona medicinii estetice si dermatologice recomanda moderatie. Medicii pbsedati de castiguri financiare nu contenesc sa laude efectele acestor tratamente. Totodata, te poti trezi ca te duci pentru un peeling usor, dar ti se recomanda si tratamentul X si Y.
Aveam 35 de ani cand un medic dermatolog, de altfel celebru si la care am ajuns cu interventii, mi-a recomandat la doar 5 minute dupa ce a inceput anamneza, sa imi fac peeling. Aveam o acnee care a aparut brusc pe la 5-6 luni dupa ce am nascut, i-am explicat frumos ca eu am mai avut o acnee usoara doar la 14-16 ani. Dar nu, doamna insista ca asta va fi pe viata si ca trebuie sa ma obisnuiesc cu peeling anual.
La vremea aceea, aveam o rutina foarte simpla si curata, pentru ca inca alaptam si prioritatea mea era sanatatea mea si a copilului. Ma spalam cu un gel de fata, aveam un ser si o crema, cumparam doar chestii din farmacie precum dermatocosmetice sau cosmetice bio de la branduri frantuzesti, bine elaborate si cu prestigiu, voiam sa fiu sigura ca totul e ok. Inclusiv tratamentul recomandat de acel medic nu a functionat decat 3 zile, pentru ca implica ca tenul meu sa fie uscat excesiv. Dupa 3 zile simteam ca fata ma tine foarte tare, ma ustura, simteam ca parca am zgura pe fata. Am decis atunci sa ma orientez spre altceva si culmea, in cele doua farmacii unde eram clienta fidela pe atunci, am gasit mai multe idei la farmaciste.
Am inteles atunci ca intentia doamnei doctor era de fapt sa imi distruga tenul ca apoi sa ajung urgent la peeling si la tot felul de tratamente costisitoare. Nu pot sa uit cum mi-a zis ,,daca folositi alte produse decat cele de pe reteta mea, va rog sa nu mai veniti la mine in cabinet”. Iar pe reteta erau numai lucruri puternic degresante si astringente.
Apoi, la diverse evenimente dedicate si presei, bloggerilor, am avut ocazia sa discut cu medici dermatologi echilibrati si care m-au lamurit in privinta multor tratamente faciale. Si am retinut ideea ca in orice act medical exista un risc. De asemenea ca fiecare om are propria reactie, ca procesul de cicatrizare poate fi mai urat sau mai frumos. Si ca de asta, atunci cand simti ca nu te mai impaci cu imaginea ta si vrei sa faci imbunatatiri, sa o iei treptat si usor.
Reclamele la skincare ce ne mint
O alta idee pe care am retinut-o de la multi medici dermatologi este ca ingrijirea zilnica a pielii este necesara indiferent de ce tratamente alegi. Cum de altfel, reusita unui tratament poate fi conditionata si de starea pielii si de felul cum a fost ingrijita. Evident ca simpla aplicare a cremei nu face ce poate aduce un botox corect facut, insa mentine aspectul sanatos al pielii. Mai exact, da, faci botox, peeling sau fillere, insa mentii cu o rutina echilibrata.
Personal nu apreciez persoanele publice care fac reclama la produse cosmetice si induc ideea ca lipsa ridurilor de pe frunte la 50 de ani, sa zicem, este doar efectul unei creme de zi. Mi-ar placea sa fie un fel de disclaimer undeva care sa spuna ca aceasta persoana din reclama, postare, clip pe Tiktok are tratamente faciale facute recent. Ma amuzam recent cand cineva imi spunea ca una din doamnele care face reclama insistenta la Neovadiol nu are nici macar un baby botox. E vorba pana la urma de onestitatea fata de consumator care trebuie sa stie ca acea frunte neteda a unei doamne de 50 plus nu vine din crema cu musetel, ci din tratamente faciale repetate si dublate cu o rutina de skincare bine pusa la punct.
Cred ca se poate face un fel de simbol care sa apara pe aceste reclame ca sa stii daca persoana de acolo are acele rezultate doar din rutina si disciplina de skincare sau face si tratamente minim sau maxim invazive.
Parerea mea despre botox, fillere si peeling
Eu sunt recunoscatoare evolutiei medicinii. Ii apreciez pe medici si ma bucur ca ii avem. De asemenea, ma bucur ca astazi magazinele de cosmetice ofera atatea variante. De asemenea, exista atata informatie la indemana incat dupa cateva lecturi, poti alege o rutina potrivita.
Astazi cred ca femeile in special au luat-o razna cu aceste tratamente. Evident, daca imbatranirea devine prea de greu de privit in oglinda, mi se pare normal sa faci ajustari. As spune insa ca inainte de a da sute si mii de euro pe tratamente faciale, sa platesti cateva sedinte la un psiholog (300 de lei, 50 de minute, cam atat costa). Dupa vreo 2-3 luni de terapie cred ca e un moment bun sa te decizi daca intr-adevar ai nevoie de acele injectari, peelinguri si orice altceva.
Ce mi-a placut mult de tot la o intalnire cu niste medici de la o clinica de chirurgie estetica este ca intotdeauna intreaba pacienta: de ce vreti aceasta modificare? Si ca atunci se intampla un declic, ca sunt femei ce realizeaza ca nu pentru echilibrul lor cu ele vor acele tratamente. Multe femei vin la tratamente dupa divort, dupa relatii nereusite, dupa dezamagiri in dragoste sau pentru ca vor sa se impuna altora cu o imagine mai puternica, asa cred ele ca sunt mai puternice. Sunt putine femei care vin doar pentru ele, ca au un vis din copilarie sau un defect de reparat. In cazul barbatilor, mi s-a spus ca la criza de la 40 sau 50 de ani, multi barbati vin cu dorinta sa para mai tineri. Pe chirurgie estetica, am inteles ca sunt in top ingrosarea gambelor la barbati. Chiar am intalnit un antrenor de fitness care a incercat tot ce a putut sa ingroase aceasta zona cu exercitii impuse ani si ani, nu reusise si isi dorea o asemenea interventie.
Nu am pana in acest moment, 47 de ani, nici macar o banala mezoterapie. Pana la ora asta, am facut strict 5 tratamente faciale clasice la cabinete de cosmetica, adica genul acela cu demachiere, scos 2-3 puncte negre, un masaj facial si atat. Cel mai mult mi-a placut un tratament Age Summum de la Guinot, insa si in acel protocol am cerut sa se renunte la peeling, desi era unul foarte bland. Imi doresc enorm ca data viitoare cand ajung la Paris sa ma programez la un masaj facial intr-un centru de estetica Guerlain, costa 210 euro, nu este ieftin deloc, dar experienta in sine merita incercata o data in viata sau de mai multe ori, de ce nu. Si nu e cu anestezie.
La Urban Masaj in Bucuresti, va recomand la Raluca sa mergeti la un masaj facial. Eu am mers de vreo 3 ori, dar am preferat sa imi aduc de acasa produsele de la Imar Skin, in special uleiul Goldish pentru masajul fetei.
Nu ma vad dornica de a experimenta tratamente faciale ce inseamna intepat, aparate diverse, cred ca mi-am gasit calea, insa nu am de unde sa stiu ce o sa simt dupa 50, dupa 60 si asa mai departe. La modul cum avanseaza stiinta, cine stie, peste 10 ani vor fi tratamente puternice de facut chiar acasa.
Pana atunci, merg pe rutina mea, dimineata si seara, produse adaptate la ce am nevoie si la ce buget am.Nu exista zi fara curatat tenul cu blandete si aplicat ser si crema. Pana si in perioade grele ale vietii, imi spalam lacrimile de pe fata si aplicam produsele cosmetice, bucurandu-ma si de efectul lor bun emotional.
Tu ce parere ai despre botox, fillere si peeling?
Sursa poze: pexels
Lasă un comentariu