Ce nu face o crema de fata

Pentru ca o crema de fata este doar o crema si pentru ca mesajele din mass media, publicitate, blogosfera, ridica cremele de fata undeva prea sus, am sa va spun ce nu face o crema de fata.

  • O crema de fata nu hidrateaza in profunzime. Sau ce inseamna profunzime? Daca vorbim de epiderm, stratul superior al pielii, da, aici hidrateaza sau mentine hidratarea. O crema chiar si nu foarte performanta mentine macar hidratarea acolo, ajuta putin celulele epiteliale sa se umfle si sa arate bine estetic. Profunzime ar insemna dupa mine derm, adica al doilea strat, e stratul unde pot ajunge ingrediente mai agresive si cu incadrare in zona de tratament cum ar fi retinolul, sa zicem. Si oricum, nici sa nu ne dorim ca o simpla crema sa treaca de primele straturi de celule epiteliale ale epidermului, nu e ok, dermul inseamna deja bucataria pielii, cel mai mare organ al corpului uman.
  • O crema de fata nu sterge ridurile. Niciodata. Nici sa nu vrem asta. Le poate ameliora ca si aspect, asta da, poate proteja pielea de vant, de soare, deci sa o faca sa arate mai bine, dar riduri deja instalate, nu va sterge nici o crema.
  • O crema de fata nu compenseaza regimul tau de viata haotic. Daca tu fumezi, dormi 4-5 ore pe noapte, bei cafea zilnic si alcool de cateva ori pe saptamana, chiar astepti ca o crema sa iti dea acel glow de persoana sanatoasa si radioasa? Poate un fond de ten in acest caz, pe termen de cateva ore sa faca asta, dar acoperind ceea ce tu ai in realitate.
  • O crema nu se foloseste doar ocazional. Daca vrei sa iti ameliorezi treptat aspectul tenului, crema trebuie sa intre in rutina ta zilnica. Si mai important, sa fie incadrata intr-o mica rutina: demachiere, ser facial si apoi crema. Daca nu o folosesti zi de zi, nu mai da banii pe ea si nu mai crea fals consum.
  • O crema de fata nu are calitatea strict legata de pretul ei. Stiu creme de fata pana in 50 de lei la fel de eficiente sau uneori mai eficiente decat una de 150 de lei. Da, cunosc si am si creme ce costa peste 200 sau 300 de lei si care, folosite cu disciplina si integrate intr-o rutina, isi aduc un aport bun. Am miniaturi din Guerlain Orchidee Imperiale, o crema ce costa peste 1000 de lei, pentru mine este un simbol, o placere, daca vreti un fetis. Dar nu are eficienta in hidratare cum ar avea o Rehydrate de la Jonzac sau cum e noua crema cu electroliti de la Paula’s Choice. Asa ca nu evalua o crema doar dupa pret, spun asta pentru ca stiu si persoane care au fixuri, gen daca nu costa minim 200 de lei crema nu e buna sau daca costa mai mult de 50 de lei nu o cumpara.
  • O crema de fata parfumata nu este mai buna decat una neparfumata. De fapt, crema de fata parfumata nu e buna deloc. Parfum = iritant. Stiu ca ne plac borcanelele frumoase si frumos mirositoare, dar pe acelea le tinem de mofturici, daca vrem musai. Cum sunt eu cu Guerlain-ismele mele.

M-am dat cu crema prima data in viata mea pe la 8-9 ani. Pe ascuns. Nu era ok, chiar nu era.  Ma dau regulat cu o crema de zi cam de pe la 17-18 ani. Nu as renunta sub nici o forma sa ma dau cu crema de fata, insa nu as lasa singura crema sa faca tot, ea este doar glazura, ca sa zic asa.

Voi ce ziceti?