Despre chirurgia estetica, de vorba cu dr. Calin Dobos

Acum cativa zeci de ani, nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca uitandu-ma la filmele americane acele femei superbe ascundeau operatii estetice, cicatrici si tehnici de corectie uluitoare practicate de chirurgi vestiti. Astazi deja oriunde ma duc, pana si la supermarket, incep sa detectez atat de usor un corp modificat cu bisturiul si la plaja de cate ori ajung, vad cel putin 10 femei cu implanturi de silicon evidente.

Chirurgia estetica nu mai este ceva inaccesibil si femeile apeleaza la ea, abuzeaza de ea uneori si vad in aceasta parte a medicinii sursa fericirii lor. Cand este vorba de corectarea unei probleme majore, in urma unui traumatism sau al unui rezultat nefericit al geneticii, chirurgia estetica chiar este un izvor de binefacere. Personal ma bucur ca exista solutii de a sterge o cicatrice urata sau de a corecta ceva ce natura nu a dorit sa lase intr-o forma frumoasa. Insa cand este vorba de un capriciu si de un joc cu tine insati ca femeie, cred ca este bine ca un specialist adevarat in domeniu sa intervina si sa explice ca niste sani mai mari nu vor garanta fidelitatea partenerului sau prosperitatea in afaceri. De asta eu cred ca un chirurg estetician trebuie sa fie si un bun psiholog, un interlocutor bun pentru pacienta care vine sa caute un vis si nu neaparat sa corecteze o problema fizica.

La cea mai recenta intalnire cu presa, dl. dr. Calin Dobos nu a facut o promovare de genul iata ce minuni poate face chirurgia estetica, ci a prezentat echilibrat si intr-un discurs bine argumentat ce face de fapt chirurgia estetica, ce implica, de ce laserul nu este minunea care repara tot si ca pana la a apela la bisturiu, o femeie sau un barbat trebuie sa se documenteze serios daca o operatie estetica este cea mai potrivita solutie.

Dl. Dr. Calin Dobos opereaza de 15 ani pacienti si paciente, aduce tehnici de chirurgie noi si este o persoana interesata sa isi informeze corect pacientii. Ca atare nu am plecat de la eveniment bombardata de promovarea maririi sanilor sau convinsa ca trebuie sa imi fac o lipoaspiratie, ci am plecat ceva mai informata.

Cum v-am mai spus si in alte articole, chirurgia estetica inseamna chirurgie, inseamna o interventie asupra corpului, o pregatire pre-operatorie si o perioada post-operatorie care nu inseamna doar sa te admiri in oglinda ca dupa o transformare magica. Dupa orice taietura, urmeaza o cicatrizare, inseamna o perioada de vindecare, inseamna riscuri si avantaje deopotriva.

Pe site-ul d-lui doctor Calin Dobos veti gasi detalii despre tipurile de tratatemente si operatii pe care le face, incepand de la rejuvenare faciala si pana la chirurgia siluetei sau cea intima. Se pot corecta gambe, se pot modifica diverse zone ale corpului sau se pot ameliora probleme ale tenului.

Am facut si un mic interviu si iata ce mi-a raspuns dl. dr. Dobos:

Ce se intampla cand la cabinet soseste o pacienta adolescenta, insotita chiar si de parinti si solicita o operatie estetica care nu este neaparat de corectie, gen o fata de 16-17 ani care doreste sani mai mari sau un posterior mai bombat, cum ii explicati implicatiile unei astfel de operatii la o varsta atat de mica? 
 La varsta mentionata, tesuturile respective nu sunt mature, asadar este indicat sa asteptam pana la 18 ani. Acesta nu este o scuza, ci o realitate. Exista si exceptii, insa sunt foarte rare. Fie ca a implinit sau nu 18 ani, eu operez doar atunci cand consider ca este nevoie, punand intotdeauna indicatiile medicale in prim-plan. Atunci cand consider ca nu este cazul unei operatii, transmit acest lucru atat persoanei respective, cat si parintilor, asadar nu ma angajez in realizarea interventiei.
Credeti ca o femeie trebuie sa faca o operatie pentru ea sau pentru partener? Intreb acest lucru pentru ca multe femei ajung sa isi faca operatii estetice nu neaparat pentru ca ele isi doresc, ci pentru ca iubitul le face cadou o asemenea operatie.
Orice interventie estetica trebuie facuta pentru propria persoana. Femeia va supota recuperarea, ea va avea grija de evolutia in timp si tot ea va merge la controlul periodic. In primul rand trebuie sa isi doreasca ele, parerea partenerului sa vina doar ca o completare si o sustinere a deciziei lor.
Cum decurge ingrijirea post-operatorie dupa un implant mamar? Care sunt lucrurile de baza pe care nici o femeie nu trebuie sa le neglijeze?
Datorita metodei pe care o folosesc la implantul siliconic, cu ajutorul radioplasmei ELLMAN, vindecarea este foarte rapida. De obicei, pacienta poate sa se miste in 4-6 ore, se poate imbraca, poate misca bratele, poate iesi in zilele urmatoare din casa. In 4-6 zile poate chiar sa conduca masina. Este foarte important sa evite ridicarea de greutati. De asemenea, e bine sa poarte bustiera speciala timp de o luna si sa nu faca miscari exagerate.
Multumesc pentru amabilitatea de a raspunde la intrebarile mele si in final as vrea sa stiu ce mesaj transmiteti in special femeilor foarte tinere care sunt grabite sa isi obtina o silueta perfecta prin chirurgia estetica.
Chirurgia estetica este indicata in momentul in care alte metode nu dau rezultate. Sa nu uitam ca este totusi chirurgie, nu cosmetica! E adevarat insa ca rezultatele pot fi uimitoare.
Astept si parerile voastre despre acest subiect, mai ales daca deja ati apelat la chirurgia estetica.