Despre frumusete si despre hijab, de vorba cu Elena

Primul lucru care m-a facut sa o urmaresc pe Elena pe Youtube ( HomeMade by Elena) a fost optimismul pe care il transmite, privirea atat de directa si recunosc apoi ca am fost fascinata de camera in care isi tinea toate cosmeticele si filma clipurile. Am avut ocazia sa o cunosc si personal la intalnirea bloggerilor de la Constanta. Elena este emotiva, am vazut-o cu lacrimi in ochi, am vazut-o si imbratisandu-si invitatele la evenimente cu multa caldura si vorbind cu vocea tremurata in fata lor. Urmarind-o pe Youtube pe Elena, remarci ca ea poarta mereu hijab, respectand astfel religia sotului ei si urmand astfel niste linii de tinuta si de imagine. Nici eu nu stiam prea multe despre acest obicei, insa si inainte de a ii adresa aceste intrebari, m-am mai documentat pe net, pentru ca nu voiam ca intrebarea mea sa pice ca o nuca in perete. Am avut ocazia sa cunosc femei care respecta principiile religiei musulmane si mereu am fost fascinata de cat de preocupate sunt de igiena corporala si de ingrijirea pielii. Invata de mici sa se epileze, sa isi spele parul, sa aiba grija de fiecare particica a corpului lor si sa fie moderate in expunerea frumusetii. Chiar daca poate isi acopera destul de mult corpul, parul, picioarele, preocuparea lor pentru frumusete este facuta cu multa grija si disciplina. Si le intereseaza mai putin sa se expuna, intelegand uneori ca frumusetea trebuie impartasita doar cu cei care stiu sa o aprecieze. Bineinteles ca sunt uneori tinta ironiilor si micilor rautati, am vazut asta si in parc intre fetitele care se joaca, cum sunt tratate cele care poarta hijab si chiar sunt evitate doar pentru ca poarta acest lucru. Sunt preocupate sa fie cu adevarat feminine, nu sunt atat de obsedate de a slabi pentru ca inclusiv in cultura lor se considera ca o femeie prea slaba nici nu transmite prea multa feminitate.  Hai sa vedem ce am vorbit cu Elena, ii multumesc inca o data si pe voi va invit pe canalul ei de Youtube.

1. In primul rand, as vrea sa le spui cititoarelor mele ce inseamna pentru tine frumusetea, cum o exprimi si totodata ce faci zi de zi ca sa fii frumoasa.

Iţi mulţumesc foarte mult pentru onoarea de a mă afla astăzi pe blogul tău. Pot spune că frumuseţea se regăseşte în fiecare din noi, vine din interior şi se reflectă prin faptele şi acţiunile noastre. Multă lume consideră frumuseţea doar ca fiind un atribut al corpului uman, dacă ai un aspect îngrijit, eşti fit şi ai un chip plăcut privirii, eşti frumos; în practică sunt de acord cu asta, însă aspectul şi aşa zisa frumuseţe exterioară poate fi foarte uşor îmbunătăţite prin miile de tehnici şi produse de care ne bucurăm mai mult sau mai puţin, astfel frumuseţea adevărată vine din interior. O putem exprima zi de zi prin faptele bune pe care le facem, zâmbetele pe care le împărţim în jurul nostru, deoarece la finalul zilei, şi chiar şi al vieţii hrana pentru suflet contează cel mai mult, restul sunt trecătoare, la fel şi frumuseţea exterioară. Pe această din urmă o întreţinem cu produse de îngrijire, machiaj de calitate şi chiar operaţii estetice, în încercarea de a o prelungi, datorită lumii în care trăim, în care se obişnuieşte să judeci o carte după copertă. Susţin îngrijirea şi menţinerea frumuseţii exterioare şi importanţa machiajului, însă folosite cu moderaţie şi atunci când este cu adevărat nevoie.

2. In proiectul meu #frumuseteaestediferita invit la interviuri pe blog femei care nu se incadreaza in acele standarde clasice, care atrag atentia prin faptul ca sunt altfel si care sunt poate mai greu acceptate de catre cei din jur. Cu ce crezi tu ca esti diferita?

Sunt diferită, asta este adevărat şi mi se aminteşte acest lucru zi de zi. Sunt diferită deoarece nu mă încadrez în tiparele 90-60-90 cu care ne-a obişnuit media zilelor noastre şi probabil sunt prima prezenţă feminină din blogosfera României care poartă hijab. Sunt o altfel de prezentă în mediul online şi asta poate avea părţile ei bune sau mai puţin bune. Tot timpul primesc mesaje şi comentarii despre misterul baticului, muşamalei, cearceafului, basmalei sau a chestiei ăleia pe care o port pe cap, este un motiv de îngrijorare şi de curiozitate eternă pentru unii, cu toate că am explicat de nenumărate ori faptul pentru care port acest hijab. Unii sunt reticenţi sau chiar nepăsători când văd o fată “pufoasă”, trecută de treizeci de ani şi cu batic pe cap, vorbind de una singură în faţa unei camere. Dar asta este, toţi suntem diferiţi şi nu îi putem mulţumi pe toţi, orice am face. Încă mai avem de lucrat la acceptarea celor din jur care nu se încadrează în standardele noastre de normalitate.

elenavoinea-homemadebyelena

3. Te urmaresc cu mare drag pe Youtube, am vazut clipurile tale despre felul in care porti tu hijab. Povestete-mi un pic despre acest obicei de a purta acest accesoriu, ce simbolistica are si de ce il porti? Eu pot sa iti spun doar ca iti sta extrem de bine!

Îţi mulţumesc foarte mult, acesta poate este şi unul dintre motivele pentru care port hijab, consider că îmi stă bine şi îmi place să fac asta. După cum se ştie sunt căsătorită cu o persoană de origine arabă, iar din respect pentru Dumnezeu şi pentru a arăta că sunt o femeie respectabilă, am hotărât să port acest acoperământ al capului, care să nu uităm, anul trecut era în mare vogă chiar şi în rândul vedetelor de la noi (poate eu am pornit acest trend, sunt un trend-setter şi nu ştiam :)). Este o chestiune de preferinţe, stând într-o ţară destul de libertină din Europa, aş fi putut să fiu ca toată lumea, însă am ales să îl port, pentru a mă scoate, poate din anonimat. Cu siguranţă acest mic detaliu mă diferenţiază de celelalte fete din online, fiind un fel de brand al meu. Simbolistica după cum am mai spus este una religioasă, dar mai mult de atât, femeile arabe poartă acest hijab şi haine largi pentru a demonta gândirea prin care femeia este doar un obiect al dorinţelor, fiind apreciată doar pentru înfăţişare şi formele corpului, mai puţin pentru ceea ce poate face, pentru inteligenţa sa. Hijabul poate fi un simbol al evlaviei fiind chiar un semn de mare forță interioară, însă este şi foarte fashion.

4. Desi suntem in 2016, ne consideram civilizati si cu mintea deschisa, oamenii totusi te eticheteaza dupa felul cum arati, dupa culoarea pielii, dupa religie, dupa preferintele sexuale si chiar alimentare. Cum resimti tu acest lucru?

Aşa cum am mai spus şi înainte, fiind diferit este greu, până şi în ţările mult mai civilizate decât ţara noastră. Fiind o persoană cât-de-cât publică faptul că sunt diferită se resimte şi are impact mult mai mare asupra mea. Publicul consumator din România vrea persoane tinere, sexy, vesele, cu limbaj colorat şi subiecte care să îi ţină în priză şi cu gura până la urechi. Am încercat să mă mulez după public, dar la un moment dat resurele ajung poate la un final, şi clachezi. Toţi aceşti factori (vârsta, greutatea, hijab-ul) cu siguranţă au afectat activitatea mea din mediul online. Primesc zilnic mesaje şi comentarii legate de aspectele menţionate mai sus, însă am învăţat să merg mai departe şi să nu pun la sufelt, deoarece fac ceea ce îmi place, nu cer nimănui nimic şi nu deranjez direct pe nimeni. Ştiu că nu sunt perfectă, nu cred că este cineva, iar lumea ar fi trebuit până acum să înţeleagă asta. Dacă nu fac rău nimănui, de ce nu aş putea face ce îmi place? Poate la un momentdat sfaturile şi lucrurile pe care le-am realizat vor inspira şi ajuta pe alţii. Nu sunt singura care este afectata de aceşti factori, care se confruntă cu aceste probleme, doar poate că am avut mai mult curaj decât alţii. Sper ca exemplul meu să inspire şi alte persoane, şi poate cine ştie, vor ajunge să exceleze în ceea ce fac, prin imboldul dat de mine.

5. Imi place activitatea ta de pe Facebook din grupul fetelor active pe Youtube, imi place ca vii cu idei si ca mobilizezi putin fetele sa colaboreze in diverse proiecte. Am senzatia uneori ca fetele uita motivul principal pentru care au inceput sa fie active pe Youtube, ca uita ca ele sunt acolo ca sa transmita frumusete prin tot ceea ce comunica pe Youtube. Cu ce te confrunti tu pe acest subiect si cum faci sa aduci mereu un zambet celor care te urmaresc, chiar daca uneori nu te incurajeaza anumite mesaje?
Mă bucur tare mult că eforturile mele sunt apreciate. Fără a fi deloc rea pot spune că momentan vlogosfera românească de beauty nu este extraordinar de dezvoltată. Există invidie, râcă şi multe altele în spatele acestor fete zâmbitoare. Dacă ai atins un anumit prag de abonaţi şi te-a mai contactat şi un brand, ţi se pune un văl pe ochi şi nu mai vezi pe cei din jur, mai mici şi mai puţin norocoşi ca tine, eşti deja la rangul de vedetă, iar cei din jur sunt pleava. Mai este cale lungă, chiar poate infinită până se va ajunge la nivelul de prietenie dintre Youtuber-ii din America. Acolo persoane cu milioane de abonaţi colaborează cu cei cu sute şi realizează lucruri minunate, crescând împreună. În ţara noastră nici publicul nu este atât de numeros, însă cele care colaborează sunt cele cu mai puţini abonaţi, vedetele fiind doar pentru ele. De fiecare dată am încercat să adun şi să mobilizez însă în majoritatea tipului mi-au fost luate acţiunile în nume de rău; că îmi place să fac pe şefa, că sunt prea autoritară … dar dacă nimeni nu face nimic în sensul acesta, de ce să nu fiu eu cea care aduce schimbarea, să încerc să mişc lucrurile şi să aduc un suflu nou? … am încercat … pot spune că, cât de cât am realizat un procent foarte mic din proiectele pe care mi le-am propus atât online cât şi offline, însă dacă nu există interes şi deschidere … eu nu pot să trag de o persoană la infinit, mai ales când eşti mai puţin acceptată în unele medii. Îmi văd de pătrăţica mea şi încerc de fiecare dată să îmi bucur publicul cum pot eu mai bine, prin content de calitate, concursuri, colaborări şi nu numai.

6. Si pentru ca esti blogger de beauty si aici suntem tot pe un blog de beauty, spune-mi un secret al tau de frumusete.
Pielea frumoasă şi hidratată este cel mai frumos machiaj. Îmi place să folosesc crema Embryolisse, preferata tuturor make-up artiştilor, cu fiecare ocazie. În viaţa de zi cu zi nu port foarte mult machiaj, un rimel, un ruj şi poate un anticearcăn şi un bb-cream, asta dacă am o întâlnirea sau mai ştiu eu ce. Însă secretul este demachierea în profunzime şi hidratarea.
Iar pentru că am fost spirituali la începutul acestui interviu, zic să încheiem în aceeaşi manieră. Deoarece este un blog feminist, şi pentru că ne dedicăm mai mereu altor lucruri şi uităm de noi, zic că trebuie să acordăm atenţie şi liniştii noastre sufleteşti, factor fundamental ce contribuie la frumuseţea noastră. Trebuie să ne acordăm cel puţin o oră în fiecare zi să facem ceea ce ne face fericite. Mie îmi place să urc în studioul meu de machiaj, să mă răsfăţ cu noile produse achiziţionate, apoi să fac o baie relaxantă cu săruri şi spumante, să mă hidratez şi sa ma parfumez, toate aceste urmate de vizionarea serialului preferat, sau citirea unei cărţi bune în cea mai pufoasă păturică. Merităm să fim răsfăţate, deoarece avem o viaţă atât de agitată şi plină de griji, dacă o ţinem aşa fără a ne gândi şi la noi, încotro?

Elena, fata frumoasa parca uneori rupta dintr-o poveste ca si 1001 de nopti, mi-a raspuns cu multa sinceritate si cu emotie, asa cum este ea. Mai jos, vedeti una dintre bijuteriile ei preferate si care cred ca spune suficient despre felul ei de a fi.

elena2