Eau Thermale Jonzac, un eseu despre corp si piele

Eau Thermale Jonzac este o marca foarte prezenta in rutina mea de ingrijire din ultimii 2 ani. Daca in general povestesc despre produsele pentru ingrijirea tenului, in acest articol o sa trec putin printr-o zona ce pare mai neimportanta. Ingrijirea corpului e vazuta in general ,,fac un dus si gata“, cam asta e rutina per general. Cel mult o crema de calcaie, una de maini si gata. Nu vorbesc de deodorant sau body spray, aceste produse nu sunt neaparat pentru partea de ingrijire, ci tin de igiena.

Acum 4 ani am vazut prima data niste chestii ce pareau riduri pe pielea picioarelor mele. Nu, nu erau vergeturi. ci pur si simplu zone de piele foarte uscata si care incepea sa se rideze. Am ramas putin uimita. Sunt o persoana ce mananc destul de sanatos, beau apa si dupa fiecare dus folosesc o lotiune de corp. Ei, folosirea lotiunii de corp nu e la mine mereu facuta cu atentie. Am senzatia ca daca ma tartinez in viteza, ceva crema se duce cam peste tot. Dar nu e chiar asa. Plus ca nu orice crema de corp este neaparat eficienta. Mai are sens sa va spun ca lotiunile de corp le alegeam mereu pentru cum miros. Daca pentru ten evit cat pot cremele parfumate, pentru corp nu prea am mai fost atenta.

Zonele pe care ma epilez foarte des am observat ca se rideaza. Oh, da, de parca nu era suficient ce se intampla pe frunte si in zona ochilor. Si nu consider tabu ca trebuie sa vorbim si de zona inghinala sau despre zona bustului in contextul ingrijirii corporale. Sunt detalii importante ale feminitatii noastre. In trecut aveam o prietena care imi spunea ca nu se poate da cu crema de corp in acele zone pentru ca i se pare ciudat. Acele zone erau zona bustului, zona feselor si zona inghinala pentru care produsele chiar trebuie sa fie alese cu mai mare grija decat pentru ten, as zice.

Vorbisem candva cu un terapeut si imi spunea ce important este automasajul si folosirea unor produse blande si hidratante pentru toate zonele corpului. El imi indica uleiul cel mai curat posibil de masline sau cel de migdale. Dar multe dintre noi consideram acest lucru tabu. Nu are sens sa intru in detalii sa va spun ca unul dintre partenerii mei masculini de-a lungul timpului considera aceste momente de ingrijie ale mele ca un fel masturbare mascata. Nu stiu ce anume trebuia sa maschez si desi sunt empatica, nu i-am inteles uimirea si chiar dezamagirea. Nu era treaba mea sa il educ, insa din pacate am mai auzit in cazul multor persoane conservatoare acelasi lucru. Sa mai amintesc alta poveste de a mea cand tinerii proprietari ai unui apartament unde am stat cu chirie au considerat ca faptul ca fac dus zilnic si chiar de 2-3 ori pe zi sigur are o semnificatie ce tine de o viata amoroasa foarte picanta si promiscua. Discutia fusese dupa ce oamenii au intrebat de ce am acel consum de apa atat de mare urmat de ,,doar nu faci dus toata ziua ca alea“. Eram cu facturile la zi, dar lor nu le era clar de ce consum atata apa.

Stiu, intru intr-o zona considerata tabu si tabu-ul e un adevar aspru scos si asezat pe masa. Fireste nu vreau sa intru in detalii prea multe si sa dau nastere la discutii picante pe teme de erotism, insa a avea grija de corpul tau e ceva elementar. Corpul nostru e casa noastra in aceasta viata, e cel mai mare dar facut de Univers, Dumnezeu sau Natura, indiferent cum vreti sa spuneti. Ce e gresit sa il apreciem si sa ii dam toata atentia noastra? Si mai ales sa il cunoastem. Iar pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Si mi se pare mai ciudat sa iti spuna un medic sau un terapeut cum iti arata pielea pe fund, pe spate sau inghinal si ce sa faci pentru ca tu nu ai curaj sa le privesti.

Descoperirea produselor Jonzac pentru a mine a fost o mare usurare pentru ca in sfarsit am produsele cu care ma pot ingriji din cap pana in picioare fara emotii negative. As mai adauga aici cele doua geluri de dus – Nutritive si Reactive – despre care si domnii au pareri foarte bune. Si iar intram in zona tabu, de parca barbatii nu au voie sa aiba produse de ingrijire mai variate si sa le foloseasca. De asemenea un barbat este masculin si daca este gay, iar faptul ca foloseste o lotiune de corp sau un gel de dus mai delicat nu il face mai putin barbat decat altii. Si nu stiu de ce, dar cand spun asta ii am in minte pe Yves Saint Laurent si pe Thierry Wasser, daca nici acestia doi nu sunt masculini, nu stiu cine ar mai fi.

Articolul acesta se transforma usor intr-un eseu intre grija fata de sine, sexualitate si intimitate. Si asa il si gandisem si nu aveam un plan anume. Cred ca desi suntem in epoca in care ne facem selfies si ne expunem exagerat sau suportam expunerea altora, nu suntem destul de bine conectati la propriul corp. Si inca consideram asta ca ceva ciudat sau promiscuu.

Cum sa te dai in fiecare zi cu crema pe tot corpul? Sau pe o mare parte din el? Cum adica sa iti pipai fiecare centimetru de piele? Unii spun ca e odios si indecent. Chiar si pe final de an 2020. La un final de un an cand corporalitatea ne apasa cel mai mult. Dupa ani recenti in care am vazut corpuri arse si mai nou intubate. De ce sa nu ii dam propriului corp atentia aceea pe care pana la urma si-o dau animalele. Ati vazut cum se spala animalele? Pana si hamsterul meu pare uneori foarte atasat de propria corporalitate, mult mai implicat fata de mine.

In Orientul indepartat, exista de multe vreme linii de ingrijire pentru zona intima. Asia ramane in continuare un fel de loc privilegiat unde omul si-a inteles corporalitatea si nu se rusineaza cu ea. Japonezele se imbaiau zi de zi si erau considerate usuratice.

Da, nu imi suna bine excesele. Nu inteleg inca ideea de IPL, de epilari totale frecvente, desi inteleg fobia unora de propriul par corporal, nu inteleg  inca prezenta saloanelor cu aparate de bronzat. Cum nu imi suna bine nici acele pilozitati excesive expuse ostentativ pe Instagram pentru a parea ca suntem libere. Libere de ce? Cu mai mult par expus nu suntem mai libere, ci tocmai suntem prizoniere ale unui curent agresiv contra estetismului feminin. Nu vad o problema in cateva fire razlete de 2-3 mm ce raman chiar si dupa o epilare minutioasa sau intre epilari, insa expunerea acelor smocuri la axile mi se pare contra imaginii feminitatii. Nu am sa inteleg niciodata de ce o persoana isi expune lucrurile inestetice intr-un spatiu public. Fiecare are si ceva urat si ceva frumos. De ce sa nu ne punem in valoare ceea ce e frumos? Ei, asta inseamna sa iti studiezi corpul, sa il privesti si sa il autoevaluezi. A, ca tu te simti fericita ca ai mult par la axile, minunat, bucura-te in intimitatea ta, dar nu e ceva de expus pe Instagram public.

Corpul meu este singurul templu real si prezent cu mine si prin mine zi de zi. Da, ador padurile, natura intr-o frenezie magistrala, dar zi de zi, 24 de ore din 24, natura maiastra este vizibila in fiecare celula a pielii mele. Pe mine ma pot vedea zi de zi.

Asa ca voi continua grija mea si fata de pielea corpului indiferent de cateva comentarii dubioase sau aprecieri ironice primesc. Bunica mea era tare simpatica si imi spunea odata ,,tu cred ca ai o crema pentru fiecare degetel de la picioare“. Ii placeau si ei cosmeticele, insa nu se obisnuise cu ele decat tarziu cand nu mai avea suficienta motivare si energie fizica sa se ingrijeasca.

Pentru ca in poza sunt doua produse de ingrijire a corpului mult prea misto ca sa nu zic si de ele ceva, o sa spun pe scurt de fiecare.

Eau Thermale Jonzac Reactive, Balsam pentru corp onctuos care calmează și reface profund pielea uscată, reactivă și sensibilă. Va recomand sa il folositi si in cazul copiilor si adolescentilor pe zonele cu iritatii diverse. Pentru voi, doamnele, merge ca un balsam dupa epilari si inghinal in perioada menstruatiei daca purtati absorbante externe si va mai iritati de la ele. Iar daca aveti arsuri solare, iritatii dupa piscaturi de insecte cu mancarime, functioneaza iar tare bine.

Lista de ingrediente:

Aqua /Water/Eau**, Malva Sylvestris (Mallow) Extract*,Caprylic/Capric Triglyceride, Coco-Caprylate/Caprate, Olus/Vegetable Oil/Huile Vegetale, Glycerin, Glyceryl Stearate Citrate, C10-18 Triglycerides, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Cetearyl Alcohol, Jojoba Esters, Bentonite, C12-16 Alcohols, Sodium Levulinate, Xanthan Gum, Glyceryl Undecylenate, Sodium Benzoate, Lactic Acid, Hydrogenated Lecithin, Glyceryl Caprylate, Palmitic Acid, Phytic Acid, Sodium Hydroxide, Sodium PCA, Tocopherol, Polyglyceryl-3 Stearate, Phytosphingosine, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
99% din totalul ingredientelor este de origine naturală.
20% din totalul ingredientelor provin din agricultura ecologică.
99% din totalul ingredientelor vegetale provin din agricultura ecologică

* ingrediente provenite din Agricultura Ecologica
** Apa si apa termala Jonzac

VIA NATURALIA GENERAL 200X200

 

Eau Thermale Jonzac Nutritive lapte de corp. Lapte de corp nutritiv și reparator ce elimină senzatia de disconfort și ajută la repararea în profunzime a pielii uscate până la foarte uscate. Acest lapte de corp este potrivit pentru pielea sensibilă, uscată și atopică. Are un lejer parfum versus produsul dinainte care nu are deloc parfum. Diferenta fata de ceea ce inseamna parfum in cosmetice in cazul Jonzac este ca cosmeticele Jonzac care au parfum nu contin parfumuri de sinteza si selectia acestor arome se face pentru a reduce la maxim efectul de iritare.

Ingrediente INCI explicate:
AQUA /WATER/EAU: Apa purificata si apa termala Jonzac
MALVA SYLVESTRIS (MALLOW) EXTRACT*:Apa florala de flori de Nalba de padure bio recunoscuta pentru proprietatile linistitoare
CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE: Emolient, permite inmuierea pielii – origine vegetala
GLYCERIN: Umectant ce permite retinerea apei la suprafata pielii
COCO-CAPRYLATE/CAPRATE: Emolient, permite inmuierea pielii
GLYCERYL STEARATE CITRATE: Emulsifiant permite formarea produsului
BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER*: Unt de shea recunoscut pentru calitatile sale de hidratare(1) si protectie, din comert echitabil
OCTYLDODECANOL: Emolient, permite inmuierea pielii
RICINUS COMMUNIS (CASTOR) SEED OIL*: Ulei de ricin proprietati de inmuiere
DICAPRYLYL CARBONATE: Emolient, permite inmuierea pielii
SODIUM LEVULINATE: Stabilizator
SQUALANE: Emolient, permite inmuierea pielii
PARFUM (FRAGRANCE): Compozitie parfumanta 100% de origine naturala
XANTHAN GUM : Gelifiant
BENTONITE: Gelifiant – origine minerala
SODIUM BENZOATE : Conservant
GLYCERYL CAPRYLATE: Stabilizator
GLYCERYL UNDECYLENATE: Stabilizator permite conservarea optima a produsului – origine vegetala
SODIUM PCA: Activ care crește sinteza lipidelor epidermice
SODIUM HYDROXIDE: Agent care garanteaza un PH adaptat pielii
PHYTIC ACID: Stabilizator
LACTIC ACID:Agent care garanteaza un PH adaptat pielii
TOCOPHEROL: Vitamina E naturala – permite stabilizarea formulei – origine vegetala
HYDROGENATED LECITHIN: Emulsifiant permite formarea produsului
POLYGLYCERYL-3 STEARATE: emulgator pentru pastrarea formulei
HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL: Ulei de floarea soarelui
GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL: Ulei de soia
* Specificații pentru cosmetice organice
** Ingrediente din agricultura ecologică
*** Cu excepția dopului. Tub realizat din etanol provenit din trestie de zahăr.

 

Povesti aveti, informatii aveti. Daca si vreti sa cumparati produse Jonzac ca sa va explorati mai relaxate frumusetea corpului vostru cu acest cod BBJONZAC7 aveti 7% reducere la produsele Jonzac prezentate aici.

Jonzac LES ESSENTIELS 300x300