Ma gandesc de mult sa scriu despre rutina de skincare la 46 de ani. Cum imi ingrijesc tenul la aceasta varsta, care va trece curand, nu difera foarte mult fata de rutina mea de acum 7 ani. Am ramas cam la aceiasi pasi, tipuri de produse cosmetice si cam la aceleasi placeri.
Skincare routine la 40 plus, disciplina si pasi mici
Dupa ce am trecut de 40 de ani, am ramas pe acelasi principiu: disciplina si pasi mici. Fiecare sfarsit de zi inseamna demachiere in doi pasi. Fiecare dimineata inseamna spalat fata cu multa apa, uneori si cu extrem de putin gel de curatare pe zona T. Dimineata nu simt nevoia unei curatari atat de intense, pentru ca am tenul uscat si tin si la acea bruma de sebum care se aduna cat de cat si care are rol protector, oricat de mult insista unii ca trebuie indepartat.
In cazul meu, minim o data pe saptamana mai am o curatare a tenului in 2 sau chiar 3 pasi in timpul zilei, dupa o sesiune de sport sau de miscare mai intensa. Daca merg la pilates sau chiar daca fac acasa o serie de exercitii, imediat dupa ce inchei merg sa imi curat tenul. Evident aplic produsele de ingrijire dupa fiecare curatare.
Nu folosesc exfoliere chimica, nu am tolerat niciodata, desi am tot incercat inclusiv faimoasele tonere cu rol de exfoliere de la Paula’s Choice. Ma mai impac cu exfoliante usoare enzimatice. Prefer gomajurile cat mai fine si dedicate tenului uscat.
Dupa curatare, neaparat ser facial, crema de ochi si crema de ten adaptata momentului.
Relatia mea cu SPF-ul
Cand ies din casa, aleg si produse cu SPF 30 sau 50. Recunosc ca in perioada octombrie – martie nu folosesc constant SPF. In perioada cand indicele UV e mai putin periculos in Bucuresti, folosesc SPF 30 sau 50 cand stiu ca voi sta afara mai mult de 30 de minute. E un lucru pe care mi-l asum, nu zic ca e bine ce fac, insa nu tolerez sa port SPF pe ten zi de zi. Am observat asta in timp. Chiar acum cand scriu acest articol, sunt dupa o saptamana de aplicat SPF zi de zi si de doua sau trei ori pe zi, am deja semnele. Adica niste bubuline mici rosii, una mai umflata. Am observat in timp ca asta patesc oricat de selectiva sunt cu produsele cu SPF pentru ten. Nu am iritatii mari, deranjante, dar sunt acolo si uneori nu mai suport sa le simt pe fata, asa ca am perioade cand renunt la SPF.
Sunt si o persoana ce se fereste de prea mult soare, adica nu o sa ma vedeti niciodata stand la plaja nici macar o ora. Chiar daca raman pe plaja, stau sub umbrela cu filtru UV si cu esarfa pe umeri.
Stiu cat de important este factorul de protectie. Stiu si citesc despre asta. Insa pielea mea arata cu insistenta de la an la an ca nu ii este asa placut sa duca filtrele SPF prea mult. La 3-4 zile incepe sa scoata semne. Caut mereu produse cat mai inovative si mai prietenoase cu tenul.
Serul facial, o adevarata pasiune
Dintre toate produsele dedicate ingrijirii tenului, ador serurile faciale. Cred ca niciodata nu simt ca am prea multe. De la 40 de ani combin constant serurile faciale. Aplic mereu 2 seruri faciale, mai ales seara. Ca o fi exagerat, ca o fi cu efect, imi place cum imi simt pielea. Iar epiderma mea pare sa fie gurmanda.
Cu un simplu ser cu acid hialuronic epiderma mea nu e satula de multi ani. Curat tenul, pulverizez un facial mist, aplic un ser cu acid hialuronic si apoi unul cu peptide sau invers.
E foarte greu sa spun acum un ser preferat. Mi-e aproape imposibil. Depinde de zi, de stare, de perioada. Dar nu concep sa incep sau sa inchei ziua fara minim un ser facia sub crema.
Clarins Double Serum este un ser pe care il folosesc de ani si ani. Am cunoscut formula chiar de la inceput. Imi aduc aminte de flaconul de acum multi ani care era impartit in doua, vizibil. Abia de cativa ani, flaconul are o repartizare in interior a altui flacon. Este un ser ce se formeaza prin apasarea pompitei dintr-o masa mai apoasa si una uleioasa, emulsionarea ducand la un ser cu o mare incarcatura de antioxidanti.
Mara Blu Hyalo Boost Caviderm este un ser pe care il folosesc deja de doi ani. Cred ca extractul de caviar de sturion face totusi niste lucruri bune. Pana la urma atatea studii vin sa arate asta si multe marci de cosmetice de prestigiu, printre care si La Prairie, il folosesc.
Din zona de cosmetice asiatice, de niste ani ma bazez pe selectia facuta de Rena pe Glowrious. De-a lungul anilor, serurile trimise de ea au fost revelatii reale. Tot felul de combinatii de peptide, extracte vegetale si diverse altele au facut ca tenul meu sa isi ia portii consistente de revitalizare.
Imar Skin cu serurile din gamele 5 growth factor si Goldish m-a cucerit iremediabil. Ambele formule vin ca un elixir pentru tenul meu. Am folosit inca din perioada Plsuh Bio un alt ser cu placenta si EGF, iar cand a aparut 5 growth factor am fost si mai incantata. Despre gama 5 growth factor mai gasiti un articol aici.
Si apoi mai sunt multe alte marci, Yves Rocher, Guerlain, Estee Lauder, Uriage, Paula’s Choice si cred ca nu ma mai opresc din enumerare.
Recunosc fara retinere ca fac abuz de seruri faciale.
Rutina de ingrijire la 46 de ani, primii pasi pentru varsta de 60
Sunt foarte convinsa ca tot ce fac acum va avea rezultate si la 60 si peste. Evident traiesc prezentul si ma bucur de ceea ce am acum.
Sunt sigura ca an dupa an vor aparea produse si mai avansate, iar eu o sa fiu acolo sa le primesc in rutina mea.
Ceea ce am vazut ca rezultat in atatia ani am incurajeaza enorm, v-o spun fara ocolisuri si falsa modestie. Probabil ca o sa imi fac si eu ,,ceva” la fata la niste ani, habar nu am, acum nu am nici macar o minima dorinta de vreun botox sau alte proceduri. Ajung rar la masaj unde stau si la un masaj facial bland, asta e tot ce pot sa spun ca fac ca ,,procedura”.
Nu sunt inca atrasa de toate gadgeturile ce apar pe piata, am incercat Foreo si Sempasi. Foreo nu m-a convins deloc. Sempasi ca dispozitiv de masaj e simpatic, dar nu e ceva ce sa folosesc nici macar o data pe saptamana, ci doar cand imi aduc aminte. Ma bucur ca il acum si uite acum realizez ca nu l-am mai folosit de la Craciun si deja vine Pastele. O sa ma bucur de el in zilele libere.
Concluzia e simpla: pasi mici si disciplina in rutina de skincare.

Lasă un comentariu