Guerlain, Angélique Noire din colectia L’Art et la Matiere

Guerlain, Angélique Noire este un parfum inclus in colectia L’Art et la Matiere si a fost creat in 2005 pentru a face parte dintr-o serie de parfumuri la relansarea magazinului de pe Champs-Elysees. Angelique Noire este un parfum lansat in 2005 si parfumierul din spate este o femeie, un parfumier ce lucreaza in grupul Givaudan, Daniela Andrièr.

Am descoperit parfumul acum niste ani, nici nu mai retin cand, era oricum in perioada cand inca Guerlain nu schimbase formatul sticlelor din L’Art et la Matiere. Prima data m-a intrigat combinatia de arome dulci si amare in acelasi timp, imi aducea aminte de niste flori din gradina bunicilor pe care le mancam. Pentru ca da, in copilarie gustul olfactiv si gustativ par sa se joace major si tot ce ma atragea ca miros putea fi si comestibil. Si astazi, pulverizand Angélique Noire imi aduc aminte de multe prajituri sau de anumite mirosuri placute intalnite in diverse locuri vizitate.

Angélique Noire, istorie si semnificatie

In 2005 cand a fost lansat acest parfum, s-au lansat si alte parfumuri intr-o serie speciala numita L’Art et la Matiere sub coordonarea lui Sylvaine Delacourte, parte a echipei de parfumieri Guerlain la vremea aceea. La cererea Guerlain, alti parfumieri din afara casei, au creat parfumuri care sa simbolizeze un anumit filon specific parfumurilor Guerlain, evident in diverse interpretari.

Floarea de angelica, planta in sine, ofera materie prima din radacina si seminte. Se da astfel o nota verde si amara in acelasi timp, aromata si un pic prea dura din anumite perspective. Angelica in sine este o planta aromatica ce se culege pentru diverse utilizari si in medicina naturista. Este relativ greu de lucrat in parfumerie, fiind un ingredient nu tocmai usor de domolit si care trebuie cu atentie combinat cu alte note.

Relansarea parfumeriei Guerlain, 68 Avenue de Champs Elysees marca pentru Jean-Paul Guerlain un moment si emotionant, dar si de prag personal. Isi vazuse bunicul lucrand in acel loc, el personal si-a inceput cariera fiind atasat de acest loc. Ca atare, seria L’Art et la Matiere, la care au lucrat parfumieri invitati din afara casei precum Daniela Andrièr, Francis Kurkdjian ( Rose Barbare) si Cuir Béluga ( Olivier Polge, la vremea aceea nu era 100% dedicat Chanel). Invitatia lansata catre cele 3 nasuri de exceptie insemna pentru marca Guerlain o deschidere si o apreciere fata de parfumeria franceza, arta specifica fiecarui creator.

La parfumul Angelique Noire a contribuit si Sylvaine Delacourte, angajata pe acea vreme la Guerlain si care a lucrat alaturi de Daniela Andrier

Dulce si amar, mixul care atrage

Un parfum dulce si amar in acelasi timp este poate cel mai reusit buchet olfactiv si cu raza mare de acoperire la nivel de fani. Fiecaruia dintre noi ii place ceva dulce, iar pentru ca dulcele sa nu devina coplesitor, echilibrarea cu o nota amara este excelenta.

Imi aduc aminte de cand eram copil si descoperisem gustul de grapefruit presarat cu zahar, mi se pare cel mai bun desert. Evident senzatia la nivel olfactiv vine cu acelasi entuziasm. A nu considera ca exista vreo legatura intre grapefruit si parfumul Angelique Noire, insa constructia pe dulce si amar m-a dus acolo la nivel de gust.

Am mirosit prima data Angelique Noire dintr-un decant mic. Am inchis ochii si am zis ca as vrea sa simt acest parfum zi de zi. Notele dulci aduc aminte de vanilie, putina tonka, ceva floral bine ascuns in atata dulceata si totul devine apoi respirabil, ca un miros de crud, de petale zdrobite. In capul meu initial a fost ideea unui trandafir negru, specia aceea de ,,rose noire” atat de pretioasa si iubita. Apoi mi-am dat seama ca mirosul de amar e parca atasat de un ceai, m-am gandit la un ceai amar pe care mi-l facea mama in adolescenta cand aveam cate o indigestie.

Floarea aceasta timida si poate modesta, angelica, isi duce potentialul de aroma verde, cruda si amaruie intr-o zona a ,,alintatelor” note fructate, note dulci de vanilie si florale de iasomie, putin chimen si para.

Ce m-a tinut departe pana la a-l cumpara a fost pretul, putin peste 200 de euro la vremea aceea. Insa astazi, din pacate, il gasiti doar in noua sticla, de la 235 de euro la 50 ml – flacon care e disponibil mai rar, flaconul standard este cel de 100 ml si costa 325 de euro.

Flaconul meu este din editia mai veche, este de 75 ml si a fost 210 euro aproximativ. Imi plac mai mult flacoanele vechi din seria l’Art et la Matiere.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile