Jour d’Hermès, floralul luminos semnat de Jean-Claude Ellena

Jean-Claude Ellena este unul dintre parfumierii generosi nu doar la nivelul creatiei, ci si la nivelul comunicarii catre un public curios si mai mult sau mai putin avizat. Are cateva carti scrise, dintre care cea mai cunoscuta si tradusa in mai multe limbi este Journal d’un parfumeur. Nu stiu daca este tradusa si in limba romana, insa o gasiti deja in engleza, franceza si italiana. Creatiile lui au marcat multa vreme parfumeria Hermès, el fiind si autorul seriei Hermessence, linia de nisa a casei Hermes.

Marca Hermes este foarte legata de zi, de diurn, de lumina. Culorile si tot ce tine de Hermes tin de o rutina solara, incepand de la accesoriile din piele la esarfe si alte mici detalii. Despre acest lucru vorbeste Jean- Clauda Ellena atunci cand ne detaliaza inceputurile conceptului acestui parfum feminin. Si-ar fi dorit o varianta feminina a unui parfum Hermes la fel de puternic precum Terre d’Hermes. Ideea de lumina si un nume precum Light nu ar fi fost suficiente, insa numind parfumul Jour d’Hermes l’a incadrat ca purtabilitate, ca istoric, ca un fel de catalizator al unui stil diurn complex. Femeia nu trebuie sa astepte seara cu paiete si glitter ca sa fie luminoasa.

Parfumul in sine este un floral universal si asta si-a dorit si parfumierul. Nu e genul de parfum in care decodezi imediat un trandafir sau o iasomie, are intr-adevar multe note florale, este poate un imn de gardenie, insa nu doar atat. Cine isi doreste un floral absolut va simti prin Jour d’Hermes ideea de miros floral atotcuprinzator. De cate ori miros Jour d’Hermes ma gandesc ca este un anti Chanel no.5 prin compozitie, insa atat de similar in esenta. Coco Chanel impreuna cu Ernest Beaux voiau sa dea femeii un parfum relaxat, care sa nu aiba acel miros banal de flori, desi culmea, inclusiv pentru Chanel no. 5 se folosea iasomia ca ingredient de baza. Dar in esenta, Chanel no. 5 dorea sa ii aduca femeii relaxarea si la nivel olfactiv, o relaxare un pic nonsalanta, ca o camasa alba purtata cu manecile suflecate. Cam asta inspira si Jour d’Hermes, invita la un simt diurn, la o zi insorita ce scoate sacoul din ecuatie si moleseste o oarecare crispare a tinutei.

Note de grapefruit, usor citrice, apoi florale unde se mixeaza gardenia si tuberoza, cam asta veti resimti. Un siaj intens si placut care nu are nevoie de o improspatare prea frecventa.

Disponibil in format 30, 50 si 85 de ml, cu sticla reincarcabila.