Abatract.Sweet color cosmos flowers in bokeh texture soft blur for background with pastel vintage retro style

Ganduri inainte de Paste

Initial cand ma gandeam la acest articol, ma gandeam ca va fi oarecum intr-o nota mai trista si melancolica. De ani de zile nu mai acord atentia aceea artificiala Sarbatorilor, de orice fel ar fi ele. Au fost si multi ani in care de Sarbatori de obicei munceam pana in ultima clipa si nu sesizam prea bine atmosfera. Totodata nu mai e nimic ca in copilarie cand practic bunicii ne adunau langa ei intr-un fel sau altul. Acum ne dam mesaje seci pe Facebook sau WhatsApp si asta e tot.  Sarbatori in familie inseamna cand oamenii chiar se simt bine impreuna, ca atare stau doar cu cine si unde ma simt bine.

Am trecut astazi prin doua bacanii din apropierea casei si am vazut cat de doriti sunt oamenii sa isi umple masa si frigiderul. O frenezie de cozonac si pasca, drob si alte lucruri care nu stiu cata placere pot sa iti aduca. Ma refer ca acest mancat copios nu mai e astazi ceva de dorit, mai ales ca in orice zi a anului putem cumpara orice mancare festiva. Salata boeuf se gaseste acum la casolete, iar cozonac gasesti tot timpul la brutarii. M-am bucurat insa sa vad si magazine mici, de cartier, nu foarte elegante, care se straduiesc sa aduca clientilor legume si fructe bune. Eu una sunt satula de legumele de plastic din supermarketurile multinationalelor.

Acum cateva zile, cand am aflat de alta cunostinta ca este in spital cu Covid, desi in continuare exista atata inversunare din partea unora destul de vocali ca acest microb nu exista, ma gandeam pentru cate lucruri pot multumi. Sa imi multumesc mie si Celui de Sus, oricare ar fi el. Am o casa, am unde dormi, am armonie in mica mea familie, am ce manca si am ce munci.

Aseara ma uitam pe un clip al organizatiei PETA unde se aratau animale inchise in custi, cu nervii partiali sectionati si care practic mureau cu zile. Era ceva ingrozitor, in aceeasi cusca, femela mama isi privea puii neputincioasa. Am ramas cu un soc, am adormit cu acea imagine in minte si am simtit ca nu imi mai pot controla furia si dezgustul fata de compania respectiva. Acea firma care face acele experimente nu ar trebui sa existe. Vorbim de imperii mari ale industriei alimentare si farmaceutice. Am vazut experimentele facute si pe porci, niste animale despre care putini stiu ca sunt foarte atasati de oameni, foarte afectuosi si care sufera enorm atunci cand sunt agresati. Asa ca data viitoare cand mai numiti pe cineva ,, porcul ala nesimtit” sa stiti ca nu are nici o legatura cu realitatea.

Stiu ca uneori tratamentele pe oameni trebuie testate, insa nu se mai poate asa. Nu mai e nevoie omoram in numele stiintei. Si numele propriei salvari. Toate bolile pe care le avem astazi sunt cauzate de noi, de generatii de oameni care am fost preocupati doar de evolutie fara a da nimic inapoi naturii si fara a o respecta.

Tocmai de asta cred ca o sa raman o eterna non-fashionista, cel putin cinismul imperiilor de astazi gen Louis Vuitton sau Gucci care omoara animale intr-un stil oribil si apoi chinuie muncitori sa pregateasca acele piei mi se pare oribil. Si cu riscul de ofensa pe cineva, consider de prost gust ca astazi, in 2021, cineva care se considera civilizat si mai ales iubitor de animale sa foloseasca accesorii din piele, posete de firma de piele si haine de blana naturala.

Stiu ca in perioada asta se mai cumpara copiilor iepurasi sau pisici precum cadou de Paste. As avea recomandarea sa fiti responsabili cu aceste animale si sa nu le aruncati apoi pe strada sau sa le lasati sa fie prada capriciilor copiilor. Multi copii nu stiu sa se comporte cu un animal si il confunda cu un plus sau o jucarie. Am vazut animale care au murit pentru ca au fost inchise in casute de papusi si uitate acolo sau in cuburi de plastic mari. Un animal se cumpara cu mult simt responsabil si copilului i se explica ce este acel animal, ca nu e ok sa il lovesti sau sa il inchizi in ceva.

Luati cadouri de care aveti cu adevarat nevoie. Poate copilul vostru are nevoie de mai mult timp cu voi, nu are nevoie musai de un animal.

Dati ceva de mancare cuiva care chiar are nevoie. Crestinii ortodocsi fac acum si multe pomeni, insa faceti-le cu sens si simt practic.

Nu cumparati de mancare mai mult decat stiti ca puteti manca. Tomberoanele pline de resturi de mancare sunt gretoase si focare de infectie.

De Paste nu am nici un plan, voi si lucra pana sambata chiar pentru ca am lucruri de pus la punct. Voi merge un pic la munte si cam atat. Nu fac cozonac, insa cred ca voi repeta o pizza de casa cu ce am prin frigider, voi inrosi niste oua si cam atat.

Voi ce planuri aveti? Cum asteptati acest Paste?