Happy Monday (26)

Happy Monday sau lunea fericita este modul meu de a va saluta printr-un articol la inceput de saptamana. Si cu ce sa incep eu astazi? Imi vine sa rad singura de mine insami cand de optimista incerc sa fiu si azi cand afara se rup crengile de copaci sub greutatea ghetii, cand epidemia de gripa face antipatica orice iesire in oras si cand vad cum zboara preturile in sus.

Dar, sa traim putin o dolce vita, macar la nivel senzorial. Pierduti prin baltile inghetate am putea mima macar putin o balaceala in frumoasa Fontana din Trevi. Privind frumusetile siliconate, am putea gandi macar o secunda ca exista sani ca ai Anitei Ekberg. Si aici as vrea sa adaug ca ce imi placea la frumoasa actrita este faptul ca nici o secunda nu a fost vulgara in scenele in care isi dezvaluie frumusetea. Rochia aceea e un mare vis, rar am vazut astazi vreo domnita mondena sa stie sa isi poarte sanii intr-o rochie fara bretele si fara sa se tot traga disperata de marginile rochiei sau fara sa ii iasa ici colo cate un colac de grasime.

Periculos este inca sa te indragostesti de barbati ca si Marcello, aratand nevinovat si ingandurat mereu si incredibil de seducator. V-am ametit putin cu La Dolce Vita? Este un film pe care trebuie neaparat sa il vedeti sau sa il revedeti mai ales intr-o perioada ca asta. Sa vedeti si mizerie umana, si pasiune, si traire, maidane cu pusti italieni jegosi, dame promiscue, plebea prostita de miracole fabricate, masini de lux si totusi sa oftati de placere. Cheries, mereu a fost frig si foame, mereu a fost saracie si mizerie, dar intotdeauna undeva exista o Fontana di Trevi unde te poti balaci pret de cateva secunde.

Stiti ce inseamna de fapt Les Miserables? As fi tradus nefericitii sau napastuitii. Multe lume a inteles ca Les Miserables, Mizerabilii ar fi o adunatura de oameni murdari. Cum si din La Dolce Vita am inteleg ceva de genul Viata Dulce. La Dolce Vita e un fel de stare de a fi, in care sa nu iti prea pese de nimic, o superficialitate exersata si care te face sa fii imun la mizeria altora. Marcello Rubini, culmea jucat tot de un Marcello, insa un Mastroiani, pleaca din apartamentul lui rece, gol si neprimitor, e jurnalist de scandal, desi ar putea fi scriitor. Se indragosteste de fiecare femeie ce ii apare in viata si isi cauta locul intr-o lume ce pare ca o ia la vale.

Gandul de azi: exerseaza la Dolce Vita, cu tine, in fiecare zi.