Happy Monday (7)

Happy Monday sau lunea fericita este modul meu de a va saluta printr-un articol la inceput de saptamana. Lunea aceasta este in sfarsit acel aer rece de toamna pe care chiar il asteptam. Oh, ce eliberare la capitolul parfumuri. Aerul rece da frau si mai liber la purtat parfumuri cu arome grele si poate intoxicante la 30 de grade. In weekend mi-am cumparat pana la urma Poeme de la Lancome. Am o poveste atat de lunga cu acest parfum si am incercat acum cativa ani sa o tot uit pentru ca inteleptii spun sa ingropi trecutul si sa nu te mai gandesti la el.

In timp insa mi-am gasit motto-ul meu despre trecut. Poti lua din trecut lucrurile care ti-au facut foarte bine. Cu un parfum e si mai simplu sa retraiesti momente si emotii. Nu o sa fac ca Marcel Proust sa musc dintr-o madeleine ca sa imi aduc aici amintiri si sa le disec pana la sfaramarea emotiei. Desi ideea e tentanta. Am sa incerc doar sa recreez amintiri la fel de puternice si de vibrante care ma vor rascoli in mod pozitiv si peste niste ani. Hm, ar fi frumos sa recumpar Poeme de la Lancome pe la vreo 70 de ani si sa am asa o dulce melancolie. Sper sa nu se reformuleze prea tare si sa pateasca ca alte parfumuri precum Miss Dior  sau chiar Magie Noire, tot de la  Lancome, pe care il regasesc un pic prea cumintit de epoca moderna. Sau ce sa mai spun de L’Air du Temps de la Nina Riccu? Dupa cum vedeti ma apucasem sa devin filozofica un pic si am ajuns tot la parfumuri.

Am vazut zilele acestea intr-un documentar despre animale, pe unul din canalele mai stiintifice, ce impact au anumite mirosuri la animale. Era vorba de niste sobolani, sa zic asa, si cum isi reglau toate procesele lor de procreere, hranire in functie de mirosurile percepute din natura. Pana si numarul de pui pe care il fata o femela pornea de la ce mirosuri percepea ea si in functie de asta glandele ei sexuale se activau mai mult sau mai putin. Mirosul ii dadea indicatii clare despre ce mediu va avea in care sa isi creasca puii, daca anul va fi mai secetos sau nu, mecanismele de la nivel cerebral erau fascinante. Si asa ma gandeam ca, desi stiu ca parfumul in cremele de fata nu e tocmai un semn bun, am asa o mare afinitate fata de anumite mirosuri din anumite creme si chiar daca stiu ca poate nu sunt cele mai performante ca si ingrediente, am momente cand le caut dupa miros.

Gandul de azi: instinctul. Da, foloseste-l, bucura-te de el si decodeaza incet, incercand sa lasi cat mai departe ratiunea. Pentru un happy monday cred ca putin instinct ar face bine.