Ingrijirea tenului, intre stiinta si placere

Ingrijirea tenului mi se pare ca se misca undeva intre stiinta si placere. Multi medici sustin ca ne dam degeaba cu creme, insa tot printre ei sunt multi ce insista pe grija de sine. Aplicarea unei creme nu este neaparat un transfer de activi intre produs si epiderma. Ci este si un gest ce ne aduce placere.

Era retinol si niacinamide

Imi aduc aminte cand am folosit prima crema cu retinol. E drept ca eram prea tanara. Cumparasem o crema dintr-o delegatie in Polonia sau Franta, nu mai retin, si scria ca are retinol. Si ca e foarte puternica antiaging. Stiu ca m-am dat cu ea fara sa fiu atenta de momentul zilei. Nu am patit nimic, insa la 26 de ani neobservand nimic, am zis ca ma intorc la altele.

Am inceput folosirea cremelor ghidata de miros si texturi. Nu cautam pe ingrediente deloc. Nu ma uitam dupa niacinamide sau retinol, vitamina C sau peptide. Ma uitam la borcan, analizam mirosul si gata. Trebuia sa imi faca placere. Era primul pas.

Astazi insa vad cum toate cautam frenetic listele INCI. Strangem ochii sa vedem acele liste de denumiri latine scrise mic pe cutiile de cosmetice. Cautam apoi cu grija in site-urile de ingrediente, ne incruntam un pic sa intelegem ce o fi TOCOPHERYL ACETATE. Ne dam cu parerea si cumparam ceva cu speranta.

Exista acum o mare comunitate de iubitori de retinol. Precum exista si cealalta parte de vegani si orientati spre ingredientele cu certificari organice. Fiecare sta cu stiinta in mana sperand sa vada odata acele riduri diminuandu-se. Si nu stiu exact ce face echipa retinol versus echipa vegan.

Niacinamidele recunosc ca si pentru mine au fost o mica revelatie, mai ales din prisma unui produs booster de la Paula’s Choice. Astazi chiar folosesc varianta si mai concentrata numita tratament. Cum tot la ceva vreme am remarcat ca sunt oameni cu sensibilitate la aplicarea topica a niacinamidei.

Stiinta, placere, alchimie sau narcisism?

Mie mi se pare acel gest de a te da cu crema pe fata cu multe semnificatii. E momentul de constientizare a fetei tale, a frumusetii sau chiar a defectelor, dar intr-un gest de intimitate. Nu e o privire scurta in oglinda si un retus cu pudra.

Apoi beneficiul in sine al cremei la nivelul epidermei este mai mult decat ,,acidul hialuronic penetreaza pielea si hidrateaza“. Corpul sesizeaza o miscare placuta, mangaiere, se activeaza terminatiile nervoase altfel si trimit semnale de placere. Toate celulele percep un moment de liniste si placere.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Iar chipul nostru este practic identitatea noastra. In pasaport si buletin e poza fetei noastre. Iar pielea de pe fata e un capital de individualitate, ne reprezinta per total.

Imi place sa experimentez produse noi de skincare, dar imi si place ideea in sine. De a avea grija de mine. Incep multe seruri in special unde am remarcat eficienta daca sunt folosite in timp. Si pot spune ca dupa atatia ani placerea primeaza, apoi eficienta.

Tu cum iti alegi produsele cosmetice?