Nu, nu suntem toate frumoase

Probabil ca ati vazut o coperta recenta a unui coperte glossy din afara Romaniei care ne arata o doamna supraponderala in costum de yoga si facand o figura de complexitate medie spre mica, insa cu impact vizual. Sub imagine era folosit cuvantul healthy. adica sanatos. Mai exact, prin simpla afisare a acelei poze pe o coperta glossy aveam clar validarea ca este ceva frumos, insa in scris ni se impunea sa credem si ca acea imagine reprezinta ceva sanatos.

Las si definitia din DEX pentru frumos ca sa intelegem din start despre ce e vorba:

FRUMÓS adj. 1. v. estetic. 2. arătos, chipeș, (pop.) chipos, fălos, mândru, ochios, (înv. și reg.) vederos, (reg.) marghiol, tâmbuș, (Transilv.) hireș, (prin vestul Transilv.) mușat, (Transilv.) nialcoș, (înv.) ghizdav, iscusit, (fam.) gigea, (arg.) mișto. (Un flăcău ~.) 3. arătos, aspectuos, falnic, impozant, (pop.) mândru. (O casă ~oasă.) 4. v. plăcut. 5. bun, favorabil, prielnic. (Timp ~.) 6. însorit, senin, (rar) soros, (pop.) sorit. (O zi ~oasă.) 7. senin, (înv.) seninos. (Nopți ~oase.) 8. v. bun.

Notiunile de frumos si sanatos nu au aparut din nimic. Si sunt notiuni destul de limitative, precum adevarat sau fals. Frumos inseamna sa ai o armonie in trasaturi si un aspect estetic placut. Sanatos e si mai simplu de definit. Sigur ca de-a lugul epocilor standardele de frumusete au mai migrat usor in jurul unor trasaturi, insa o femeie frumoasa e o femeie frumoasa si nu trebuie sa fii savant sa o identifici. Daca le pui alaturi pe Fran Lebowitz si pe Monica Bellucci si faci un studiu pe o intrebare simpla: Care e femeia frumoasa? stim toti sigur ca peste 99% Monica va fi indicata ca fiind frumoasa.

La capitolul aspect sanatos, de asemenea exista niste limitari de sens si mai stricte. O supraponderala nu este sanatoasa. O subponderala nu este sanatoasa. Prea gras sau prea slab sunt indicatoare ca ceva din sanatatea ta nu e ok. Limitele de greutate normala au fost stabilite dupa mii si zeci de mii de studii, observatii medicale si dupa atatea eforturi de elucidare ale medicinii. Daca vrei sa te opui la toata stiinta asta, e treaba ta.

A, ca strict in cadru personal fiecare isi are perceptia lui despre frumos si ca fiecare om in proprii lui ochi are frumusetea lui, dar asta nu valideaza acel frumos general. Da, poti fi sexy oricum. Intre frumos si sexy nu exista semn de egalitate si nici de legatura directa. Intre carismatic si frumos de asemenea nu exista semn de egal.

Fran Lebowitz cu siguranta ca undeva in intimitatea ei are momentele ei de frumusete, are cu siguranta  o femeie in viata ei ce o considera frumoasa si mai mult de atat, Fran este gay. Multe femei o considera atractiva, sexy, interesanta. seducatoare la maxim. Si da, unele femei din viata ei o considera frumoasa. Intimitatea are regulile ei si acolo raman. Dar nu cere anturajului si publicului sa te perceapa la fel cum esti tu in intimitate.

Pe Monica Bellucci insa miliarde de oameni o vad ca frumoasa. Surprinzator, printre partenerii ei se pare ca au fost si care nu au considerat-o frumoasa. Din prea mult, din exces de ipocrizie, nu stim ce au vazut ei si nu am vazut noi. Idem cu ce am zis mai sus, perceptia in intimitate nu e la fel ca cea din public. Insa frumosul e o chestie publica cand vrei sa il comunici public. Si atunci se aplica acele reguli generale.

Nici una din cele doua doamne citate mai sus nu are pretentia sa fie apreciata decat pentru altceva decat este. Fran stie ca are o inteligenta mult peste medie si ca este suficient sa spuna 3 fraze ca sa aprinda lumina intr-o camera.

Monica stie ca pentru aspectul ei fizic este apreciata si adulata si ca e suficient sa intre intr-o camera si sa se aprinda lumina. Ca are si talent de actrita este partea a doua. Sunt milioane de actrite talentate, insa nimeni nu are frumusetea ei. In fine, la vremea ei. Monica nu mai poate juca azi o Malena. Insa pentru ca are o justa apreciere fata de sine, stie ce mai poate juca astazi si a capitalizat suficient pe imaginea de frumoasa lumii ca astazi sa isi permita si alte sabloane. Apropos, Monica Bellucci este un fel de sablon al femeii curvy. Curvy nu inseamna supraponderala, ci sa ai acele trasaturi feminine specifice, mai exact sanii si fund/coapse, mai rotunjite si emfazate in aspectul fizic. O burta lasata nu este curvy, ci este un tesut lipsit de fermitate si cu acumulare de tesut adipos inestetic.

Nu, nu suntem toate frumoase. Iar asta nu e bine si nici rau. Este o realitate simpla, asa cum unele suntem scunde, altele inalte, unele blonde, unele roscate si unele brunete. Ambitia stupida de a te considera frumoasa cand nu esti iti stirbeste si din acel minim farmec feminin pe care sigur il ai insa nu l-ai gasit. Ne dam atat cu fundul de pamant sa acceptam diversitatea, insa toate vrem sa fim considerate frumoase.

Supraponderala sau subponderala nu ai cum sa fii frumoasa. Mai exact, o grasa sau o slabanoaga nu sunt frumoase. Indiferent de kilograme, daca al tau corp nu are o linie armonioasa, nu esti frumoasa. Dar asta nu te impiedica sa fii femeie si sa iti gasesti identitatea ta, farmecul tau si carisma ta. Si indiferent ca esti mai frumoasa sau mai urata, asta nu te impiedica sa iti gasesti forma ta de comunicare prin ceea ce esti la exterior. Daca ai un corp super frumos, nu inseamna ca trebuie sa mergi cu haine extra mulate si cu decolteul pana la buric all day long, cum daca esti mai urata nu inseamna ca trebuie sa iti pui un sac in cap si sa alegi doar treningurile lalai ca sa circuli prin lume. Pana la urma este vorba de ARMONIE, cel mai greu lucru de obtinut si pentru frumoase si pentru urate. Ce iti trebuie pentru asta? Onestitate fata de tine si putin studiu al tau. Atat.