Interviu cu Mihaela Bachmann, Style curator si proprietar The Room Showroom

Pleci de la Palatul Regal, lasi capul pe spate sa admiri pana sus coloanele de la intrarea in Ateneul Roman si apoi o iei frumos, in jos, pe Episcopiei. Ai cateva minute nedumerirea pesimistului si te uiti mirat in jur ce e cu strada asta. Un perete cu iedera, o pisica alba ce paseste elegant, tineri stand la o cafenea ce pare mai degraba desprinsa de pe langa Champs de Mars. Te opresti la numarul 6, suni, impingi cu greu usa de metal si sticla, iar la etajul 1 esti aproape convins sa saluti cu Bonjour. Iti deschide Michelle, pardon, Mihaela Bachmann, si te invita cu un zambet linistit sa cutreieri printre camerele pline de rochii, accesorii si palarii.

Prima mea intalnire cu Mihaela Bachmann cred ca a fost acum vreo 7-8 ani. Ma invitase la un eveniment. Am admirat de la prima vedere tinuta, felul moderat de a vorbi si mai ales cum imbinase hainele in tinuta ei. Eu nu ma pricep la moda. Insa am copilarit suficient printre croitorese de cartier sa stiu ce inseamna un tiv bine cusut, o captuseala de calitate, un clos croit impecabil si o potrivire de croiala. Si stiu si astazi sa fac o cheutoare de nasture cu mana, folosind cusatura de tip feston.

Cand am intalnit-o pe Mihaela apoi la The Room Showroom am aflat povestea ei si pasiunea ei intensa pentru tot ce inseamna moda, haine, croieli si stil vestimentar. Suna atat de sec pasiune intensa. Mihaela respira si expira moda si stil prin tot ce este ea, de la felul in care imbina fustele negre de satin in care lucreaza de dimineata pana seara si pana la felul in care isi contureaza ochii cu negru ca frantuzoaicele pe care le mai vad rar la Paris.

Isi primeste clientii cu mult calm, lasa femeilor acel timp de linistire de care ai nevoie in cabina de proba. Pentru ca banuiesc ca fiecare femeie isi infrunta temeri si orgolii atunci cand probeaza o rochie noua. Mihaela are atat de mult tact inca ar convinge pe orice introverta sa poarte un corset si o rochie cu paiete.

Am stat de multe ori de vorba despre multe lucruri. Asa ca am considerat ca e vremea unui interviu pe care va invit sa il savurati.

1.Spune-ce cateva lucruri despre tine, cum ai inceput sa simti ca ai afinitati cu zona modei si de cand.

Afinitati cu lumea modei am avut dintotdeauna, cred ca am un “simt innascut” de a sti cum sa asortez culorile, cum sa echilibrez proportiile intr-o tinuta, cum sa compun o vestimentatie adecvata oricarui eveniment sau oricarei persoane, ca un fel de intuitie in zona de fashion. Am crescut in micutul atelier al bunicii mele materne, care a fost croitoreasa o viata intreaga – probabil ca am mostenit acest talent de la ea. Mi-am dezvoltat insa o cariera in marketing, iar in paralel am urmat cursuri de istoria modei si a costumului, dar si de croitorie. Apoi am invatat cum sa mesteresc palarii de la un palarier ce avea atelierul in zona Piata Matache, iar la un moment dat planetele s-au aliniat si am renuntat usor-usor la marketing in favoarea pasiunii mele pentru moda si design vestimentar. Este ceva ce fac cu mare placere, sunt acea persoana norocoasa care munceste, dar nu simte ca munceste.

2. Ce inseamna de fapt The Room Showroom, la ce sa se astepte cineva care trece pragul acestui loc? Haine de la designeri gasim in acest spatiu?

The Room Showroom este un concept store ce gazduieste produse create de designeri romani. Un concept store este mai mult decat un magazin propriu zis: este un stil de viata, o atmosfera, o emotie pe care o transmiti clientelei. The Room Showroom este un spatiu intim, boem si cochet situat in imediata apropiere a Ateneului Roman, adevarat templu al culturii romanesti. Imi place sa cred ca oamenii care ne viziteaza simt inca acel parfum nostalgic al perioadei Belle Epoque cand Bucurestiul era numit si Micul Paris, cand lumea iesea la plimbare pe Calea Victoriei, locul preferat de promenada al bucurestenilor – atunci si acum -. Pe Episcopiei 6 la etajul 1 am adunat intr-un singur loc creatii unicat sau in serii foarte mici realizate de artisti si designeri romani – deopotriva aflati la inceputul carierei sau cu o experienta indelungata in domeniul vestimentar -. Intre toate piesele expuse in concept store, fie ca vorbim despre imbracaminte sau accesorii, trebuie sa existe o unitate, un element comun care le defineste. Asa selectionez hainele pe care le expun in concept store: gandindu-ma intotdeauna la modul in care clienta le poate integra alaturi de alte piese sau obiecte de lifestyle.

De exemplu: o fusta lunga bohemian style merge de minune alaturi de o camasa alba minimalista, un plic oversized, o pereche de cercei lungi cu perle multicolore si o adiere fina de parfum de nisa. Le oferim clientelor servicii de styling personalizat cu exemplificari pe tinutele expuse in concept store. Organizam si evenimente speciale, private sau publice, cu o anumita tematica sau periodicitate.

La The Room Showroom, clientele pot gasi tinute de designer adecvate diverselor stiluri vestimentare (minimalist, bohemian, elegant, office), dar si pentru momentele importante ale vietii noastre (un eveniment corporate, o nunta sau o aniversare) ori pentru atunci cand pur si simplu vrem sa stralucim. Produsele sunt piese unicat sau realizate in serii mici, astfel ca nu se face risipa de materiale sau de mana de lucru – marimile care nu sunt expuse se pot personaliza dupa circumferintele clientei daca materialul mai este disponibil la designer.

Desigur ca preturile acestor produse nu pot concura cu cele de la magazinele obisnuite, căci prezintă o calitate deosebita a materialelor, o anumita cusatura sau volumetrii speciale. La fel stau lucrurile si in cazul accesoriilor: cerceii de multe ori nu seamana unul cu altul intr-o pereche (acesta este si farmecul lor), iar un rucsac pictat manual nu va putea niciodata sa fie replicat exact. Avem si tablouri pictate de artisti plastici, carti si mici obiecte de décor. Toate, pentru a recrea acea atmosfera boema despre care spuneam la inceput. Spumantul si bomboanele fine sunt intotdeauna la discretie, dar doritorii pot găsi și apă plată.  

3. A fi antreprenor, mai ales ca femeie, si intr-o zona atat de fragila precum e moda romaneasca, cred ca e un mare act de curaj. Cum ai simtit tu ca mic intreprinzator aceasta perioada din pandemie si pana acum?

Exact asa am simtit (si inca simt antreprenoriatul): ca pe un act de curaj. Fiecare zi este o provocare si mai ales, nicio zi nu seamana cu cealalata. Este insa ceva ce fac din pasiune, altfel cred ca nici nu ar functiona lucrurile. Probabil ca la inceput mi-am asumat o doza de risc nebunesc si cred ca e mai bine sa nu stii care iti sunt toate provocarile pentru ca altfel nu te mai apuci de antreprenoriat. Este o alegere personala, un drum pe care fiecare porneste (sau nu), atunci cand simte ca este capabil sa o faca.

Eu am fost angajata in companii mijlocii mai bine de 20 de ani si am lucrat foarte bine dupa reguli scrise și cred ca tocmai acea rigurozitate m-a ajutat acum sa imi organizez propria activitate. Sunt si adepta pasilor mici, asa ca am trecut treptat de la PFA la SRL, de la colaborator la actionar. Ca antreprenor, tu esti singurul care poti decide daca o idee este fezabila sau nu, dar oricum incerci: poate ca nu iese intotdeauna cum iti doresti, insa nu-i nimic, nu renunti, incerci varianta de back-up. Cale de intors nu prea exista odata ce ai pornit pe acest drum. Desi este foarte multa munca si mult stres, este si o anumita libertate, dar mai ales este  sentimentul acela pe care il ai dimineata, ca vii cu placere la birou. Si apoi, nu sunt singura: am oameni foarte talentati cu care colaborez, fie ca vorbesc despre designeri vestimentari sau despre colaboratori – agentii de social media si PR, avocata sau contabila, care, si ei sunt antreprenori, la randul lor.

Moda romaneasca este intr-adevar un segment foarte volatil, iar pandemia nu a ajutat aceasta industrie. Niciun designer nu a fost pregatit atunci sa treaca de la colectiile ready-to-wear sau couture la productia de treninguri sau de haine adecvate lucrului de acasa. Insa s-au adaptat cererii, asa cum se intampla de altfel la fiecare colectie. Fiecare colectie pe care un designer o lanseaza – de doua ori pe an: primavara-vara si toamna-iarna si cateodata si colectii resort –  este o provocare si implica un element de risc. Eu tin permanent legatura cu creatorii, le cunosc asteptarile dar si temerile, si am aceleasi emotii ca si ei atunci cand aducem colectiile noi in concept store. Stiu cat de multa munca implica realizarea unei colectii: de la idee la reprezentarea grafica, la executia tiparului, la alegerea materialului, la croi si cusaturile care trebuie sa fie impecabile. Si mai stiu si faptul ca viziunea artistica a designerului trebuie sa se impleteasca perfect si cu o doza de “management skills”, adica acele abilitati care ne spun daca modelul si tesatura vor avea succes, daca lungimea este potrivita, culoarea este sau nu in tendinte, ce marimi vor avea cautare etc. Acum ne reintoarcem, de exemplu la stilul office, dar este un office usor reinterpretat, mai lejer, mai aerisit. Chiar si nuntile si evenimentele au devenit mai bohemian style, iar tinutele s-au adaptat.

4. Vor femeile moda romaneasca sau se duc mai degraba spre fast fashion?

Desigur ca exista femei care isi doresc piese de designer. Cred acest lucru cu tarie, altfel nu as mai detine acest concept store. Exista o clientela (deopotriva romaneasca si straina) care isi doreste piese unicat si care, mai ales, vrea sa sprijine designerii romani si economia romaneasca. Apoi, se pot crea combinatii absolut spectaculoase alaturand unei creatii de designer, o alta din zona de fast fashion. Ideea este sa mixam piesele astfel incat ele sa se potriveasca stilului si personalitatii noastre. Este ceea ce eu le sfatuiesc in permanenta pe cliente: sa aleaga haine care le reprezinta, care le sunt ca o continuare a personalitatii lor. A alege o haina este ca si cum ai alege un parfum. Haina devine un tot unitar cu tine și o completezi cu modul in care pasesti, cum te fardezi sau cum te coafezi. Este imaginea ta, acel stil personal si unic care te face diferita.   

5. Nu pot sa iti ascund ca uneori mergand pe Calea Victoriei sau pe Magheru, zone unde candva erau mici parade ad-hoc ale elegantei, sunt surprinsa neplacut de explozia de kitsch si vanitate. Cum poate o femeie sa se imbrace astazi ca sa fie cu adevarat eleganta si fara sa fie un manifest ambulant delogo-uri?

O femeie nu va da niciodata gres daca se va imbraca in haine clasice, atemporale. Poti avea 10 piese in dressing, dar le poti combina in asa fel incat sa fii intotdeauna stilata si in tendinte. Ma bucur ca mi-ai pus aceasta intrebare, pentru ca si eu am simtit nevoia sa o exemplific in Sesiunea de stil personalizata pe care le-o ofer clientelor mele. Din garderoba unei femei nu trebuie sa lipseasca: trench-ul bej, tricoul alb, camasa alba, jeans-ul boot-cut navy, rochia petrecuta, rochia neagra, fusta creion, sacoul, perlele, geanta de zi si geanta de seara de mici dimensiuni, desuurile din dantela fina, perlele si rujul rosu, pantoful stiletto. Apoi, poti adauga in fiecare sezon cate o piesa (doua, trei…) din colectiile noi sau un item in culorile care sunt in tendinte. Sunt, fireste, si persoane care prefera sa aiba logo-uri de designer la vedere, dar este strict o alegere personala.  

6. Stii ca sunt o fire pragramatica si o sa te intreb direct: hainele de designer roman sunt scumpe? Cu ce buget ar trebui sa fie pregatita o femeie cand intra la The Room Showroom pentru a-si lua sa zicem o rochie de zi? Dar pentru o rochie de mers la un eveniment de tip nunta?

Hainele de designer roman costa (si trebuie sa coste) cat orice tinuta creata de un designer international. Fireste ca ne reportam si la nivelul de trai din fiecare tara, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca sunt tinute create in serii foarte mici din materiale de buna calitate, sunt piese de autor. Eu as spune ca au un pret corect prin prisma raportului calitate – pret – unicitate. Un designer este un artist, are o viziune pe care o transpune pe panza, in cazul nostru pe tesatura. Aici in zona Ateneului sunt multi turisti straini si ei cauta produse de designer, inteleg actul artistic, si de multe ori mi s-a intamplat sa trimitem produse made-to-measure in Franta sau in Germania. Dar, sunt si cliente fidele ale concept store-ului: sunt femei de afaceri, antreprenor sau in pozitii de top management in companii sau artisti, muzicieni etc. Am in concept store tinute cu preturi “pentru toate buzunarele”: poti gasi rochii de zi de la 350 de lei la 1.700 de lei, depinde de complexitatea tiparului, daca rochia are sau nu broderie sau patchworking, catarame sau fermoare speciale ori daca are aplicatii manuale. Tinutele de seara au preturi cuprinse intre 1.500 lei si 3.500 lei, pentru ca vorbim de materiale de foarte buna calitate, de piese unicat, unele dintre ele fiind si prezentate pe podiumurile internationale.

Povestea Mihaelei Bachmann este pentru mine un amestec de dulce si amar. Spun asta pentru ca nu e usor deloc sa ramai ancorat in zona de calitate, de bun gust, sa rezisti economic intr-o perioada nu tocmai usoara.

Daca sunteti din Bucuresti sau treceti pe aici, neaparat mergeti si vedeti The Room Showroom, Str. Episcopiei nr. 6 chiar si pentru o lectie de stil.

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile