Pandemie si beauty

Cred ca sintagma pandemie si beauty pare in prima instanta o porcarie. Da, o porcarie. Vorbim de un virus ciudat si imprevizibil care ucide si unii se crizeaza ca nu pot merge la coafor. Unii isi evalueaza cu teama calitatea sanatatii, altii isi evalueaza colectia de parfumuri. Sau le fac pe amandoua cu acelasi interes. Da, ma simt cu musca pe capacul pe parfum cand vorbesc de asta.

Sa nu uitam ca in perioada razboaielor, creatorii de moda scoteau haine si mai dorite, iar soldatii americani faceau coada la boutique Chanel sa se intoarca acasa cu o sticla de Chanel no.5. Femeile isi desenau cu dermatograful linia ciorapului de matase pe spatele piciorului. Rujul rosu nu lipsea infirmierelor, ascuns in sort sau in uniforma si care aduce optimism soldatilor raniti.

Ce facem insa astazi? Ce facem cu aceasta supraexpunere isterica de cosmetice, haine si lucruri destul de inutile nu doar acum, ci oricand? Eu una sunt putin sufocata de multitudinea de haul-uri Jumbo, H&M, Zara si Pepco. It is too much, ca sa zic asa. Eu una am rarit si cumparaturile, precum si prezentarea lor. Stiu ca la un moment dat chiar cineva imi spunea ca de ce atatea unboxing-uri pe Youtube si am realizat ca nu asta e neaparat treaba mea. Pe de alta parte, tot ce e Social Media este cultura de pufuleti si nimeni nu vrea sa vada prea multe chestii intelectuale. Sau zice ca vrea, dar de fapt se uita tot la lucrurile funny, cu ceva barfa si chestii de vazut din canapea.

Zilele trecute ma uitam prin magazinele online si ma intrebam cine mai cumpara acele produse de makeup. Ce sa mai facem cu atatea fonduri de ten, rujuri sau iluminatoare? Oricum makeup-ul trebuie adaptat la purtarea mastii. Apoi multitudinea de rochii de seara si pantofi cu toc? Unde sa ii purtam si cu ce atitudine?

Cred ca intregul comportament vis-a-vis de lux, de confort, de lucrurile inutile e in curs de tranzit. Nu stim inca spre ce. Ne-au invadat treningurile de catifea semnate de diverse vedete ale caror substanta este in directa corelatie cu semnificatia acestor tinute ce denota nici macar aspect practic. Statul cu acele chestii plusate in casa nu doar ca e nesanatos, insa ne invata sa fim confortabili cu propria lene exacerbata.

Inca se pun gene, unghii si nevoia de fals e inca mare. Ma refer de adaugare, de artificial. Ma uitam de dimineata la o emisiune matinala ce prezenta un nou stil de unghii ce inlesneste stocarea de microbi. Purtam masca, insa aducem sub acele unghii o multitudine de microbi nedoriti. Nu inteleg inca de ce obsesia acestor unghii atat de lungi si atat de inestetice.

Pantofi cu toc, unghii, injectarea buzelor, haine peste haine, ce facem cu aceste jigniri ale inteligentei? Pentru ca oarecum incep asa sa fie. Oricat vorbim de nevoia de confort personal, mi se pare ca abuzul ecologic e la ordinea zilei. Mi-e greu sa cred ca inca avem nevoie de 20 de pantofi de calitate mediocra pe care apoi sa ii afisam in blog sales.

Sunt si lucruri pe care as vrea sa le subliniez ca fiind de ajutor si care aduc cu adevarat un aport in frumusetea si starea de bine:

  • produsele de skincare, poate chiar mai necesare decat inainte, mai ales pentru a hidrata si proteja tenul mereu acoperit de masca;
  • cremele de maini, vitale dupa spalatul ceva mai minutios;
  • sapunurile de maini cu formule premium ce fac ca spalatul mainilor sa nu devina un chin;
  • machiajul ochilor menit sa ne ajute sa fim expresive atunci cand buzele nu se vad;
  • parfumul care vine acum cu un plus ce nu era luat in considerare, este un oarecare adjuvant virucid, bacteriile si virusii nu se simt ok in norii de parfum si nici pe hainele puternic parfumate. Aici vreau sa aduc aminte ca nobilii pe vremurile cu holera si ciuma exagerau cu parfumarea odata ca sa suporte mirosul de cadavre si a doua oara sa se protejeze de microbi. Folosesc parfumul pe post de dezinfectant de ani si ani, pe vremea cand circulam cu trenul, obisnuiam sa pulverizez parfum pe locul unde urma sa ma asez. La hoteluri, cand mergeam in delegatii, pulverizam parfum pe asternuturi, perdele si chiar pe telecomanda din camera.

Istoria ne arata ca aceste pandemie ajuta omul sa ia o perioada de recul, sa analizeze ce este cu adevarat important. Asa au aparut si celebrele parfumuri. Si nu numai. Asa ca invatati putin din lectiile istoriei si va spun sigur ca maldarul de palete de makeup si haine din magazinele colorate nu o sa va ajute cu nimic.