Rujul este probabil cel mai prezent si sugestiv simbol al feminitatii. Cum incepi ziua daca esti femeie? Te dai cu ruj. Ce face o femeie atunci cand iese din casa? Se da cu ruj. Ce solutie avem cand nu ne sta bine parul? Ne dam cu ruj.
Tinand cont ca pe 29 iulie celebram Ziua Internationala a Rujului este evident ca rujul inseamna mai mult decat un simplu produs de machiaj.
Istoria rujului pe scurt
Inca din antichitate, acum peste 5000 de ani, se foloseau produse pentru colorarea buzelor. Se mixau grasimi cu tot felul de pigmenti naturali pentru ca buzele sa fie marcate. Uneori colorarea buzelor avea rol in ritualurile religioase, alteori in infrumusetare.
Sumerienii au fost se pare primii care foloseau o pasta formata din pasta de pietre pretioase si insecte pisate, au urmat evident egiptenii. Egiptenii aveau un cult pentru a-si decora chipul.
In Evul Mediu, biserica interzice colorarea buzelor si il considera ca pacat major ce sfida regulile vremii.
Regina Elisabeta I aduce rujul inapoi in utilizarea curenta, insa continutul lui de plumb ii afecteaza sanatatea. Ca atare, cei ce produceau rujul, incep sa caute alte formule din ceara si fructe rosii.
Sarah Bernardt, celebra actrita franceza, face ca rujul sa devina un accesoriu la vedere. Un fel de manifest al femeii moderne la inceput de secol XIX. Asta deschide drumul formarii unei industrii ce va lua avant puternic.
Femeile vor sa poarte ruj rosu. Chiar si in timpul razboiului, se aproba productia de ruj pentru ca dadea o stare de bine femeilor ramase acasa sa ia locul barbatilor in fabricile de armament.
Trebuie stiut ca Hitler detesta rujul si nu suporta ca femeile din anturaj sa foloseasca. Cu atat mai mult, femeile se rujau manifestand tacit contra fascismului.
Astazi rujul este cel mai vandut produs de makeup. Se pare ca la nivel global, o femeie cumpara in medie 5 rujuri pe an. Asa ca asta spune de la sine cat de indragit este acest produs.
De ce sarbatorim International Lipstick Day
Se pare ca inca din anul 1940 a existat o tentativa de a celebra aceasta Zi Internationala a Rujului. Insa in 2016, beauty bloggerul si antreprenoarea Huda Kattan a sustinut intens celebrarea acestei zile ca un moment de manifestare a individualitatii si feminitatii. Fiecare sa poarte ce culoare doreste pe buze si sa se bucure de asta.
Astazi continuam sa sarbatorim aceasta zi. Poate fi acel moment cand sa iti cumperi un ruj nou si sa il porti asa cum doresti.
Ruj rosu sau nude
Variatiile de culoare si nuante ale rujului au devenit infinite astazi. Companiile de makeup ne aduc in atentie culori care mai de care mai indraznete. De la rujuri cu un roz electrizant pana la rujuri negre sau albastre.
Rujurile rosii si cele nude sunt insa un fel de must have in trusa de machiaj a oricarei femei. Eu sunt pentru rujurile hidratante sau gloss. Rujurile mate nu imi plac cum arata in viata de zi cu zi. Practic rujul mat a fost creat pentru look-urile de revista, pentru sedintele foto, insa in era Instagramului toate femeile sunt tentate sa incerce un ruj mat.
Rujul rosu pune bine in valoare buzele. Este ca un semnal, ca un mesaj al unei femei sigure pe ea si care vrea sa fie remarcata. Evident, nuantele si variatiile aduc semnificatii in plus.
Rujurile nude evidentiaza feminitatea si blandetea unui chip. Completeaza un machiaj unde ochii raman punctul central.
As fi curioasa cate rujuri ai cumparat in acest an si cate ai purtat? Eu chiar ieri am cumparat un nou gloss si intentionez sa mai cumpar un ruj nou pana in toamna.
(P)
Lasă un comentariu