Barbatii se machiaza. Nu, nu este o gluma. Nici un eufemism. Nici o ironie. Si ca sa radeti mai bine, aflati ca de fapt inceputurile machiajului in lumea asta se adresau barbatilor. Practic aparitia machiajului nu a fost pusa sub semnul genului. Machiajul era adresat celor cu dare de mana. Mai exact inalta societate din Egiptul Antic, din Roma Antica, folosea make-up. Barbatii si deopotriva femeile isi conturau ochii cu carbune sau diverse substante inchise la culoare.
Pudra, element de noblete
La curtile monarhice din Europa, un adevarat nobil trebuia sa fie pudrat. Era chiar o chestie de politete si de rang. Nu era nimic anormal sa spui ca barbatii se machiaza daca locuiai la Versailles pe vremea lui Ludovic al XIV-lea. Din contra, daca barbatul nu se machia, nu facea parte din inalta societate, deci nu prea ne interesa.
Pe covorul rosu la Hollywood machiajul barbatilor este o necesitate, la fel si pe platourile de filmare mai glamour sau mai modeste. Pudra zboara prin aer in repetitii si pauzele de filmare. Cameramanii si chiar regizorii cheama machiorul si ii indica clar unde sa retuseze o pata sau o linie nu tocmai ok pe fata actorului.
Iar ca sa va amuzati, oamenii politici poarta make-up si au machiori personali in tururile pe care le fac. Monsieur Macron precum si controversatul presedinte al Statelor Unite, Donald Trump, utilizeaza frecvent machiaj nu numai in aparitiile televizate, ci si la intalnirile de grad inalt. Un politician care arata mai fresh este poate mai bun. Pana si in targusorul nostru umbla vorba ca si domnilor politicieni romani le plac fardurile.
Machiajul barbatilor devine mainstream
In 2008, intr-o parfumerie din New York, descopeream uimita prima linie de make-up pentru barbati. Cercetam cu interes subiectul. Erau doar 2-3 produse: un corector, un creion de sprancene si un balsam de buze usor colorat. Am zis ca numai in New York poate exista asa ceva. Anul trecut, descopeream in ale noastre magazine DM primele produse de make-up pentru barbati. So, nu mai vorbim de o nisa.
Barbatii incep sa foloseasca balsamul de buze, dar si anticearcanul. Touche Eclat YSL, acest produs iconic, este declarat ca fiind un produs foarte iubit si de actori barbati sau chiar oameni de afaceri. Si pana la urma ce e asa dramatic? Imi imaginez un sportiv care trebuie sa dea un interviu. Nu stiu daca ati vazut tenul unui tenisman mereu inrosit, afectat de soare. Fireste ca folosirea unui corector sau a unei pudre, chiar si pentru iesirile lui casual nu pot fi criticate.
Nu mi se pare exagerat ca orice domn sa aiba langa aparatul de ras si deodorant un balsam de buze, un anticearcan si chiar un produs de sprancene.
Game de machiaj pentru barbati
Chanel si Tom Ford au game dedicate barbatilor destul de cunoscute si performante. Boy de Chanel inseamna un fond de ten, un balsam de buze si un creion de sprancene. Tom Ford are chiar doua produse pentru sprancene un Brow Gelcomb, dar si un Brow Definer ce seamana cu un mascara pentru sprancene.
Pot sa va spun ca am machiat barbati care aveau nevoie de o poza de CV decenta sau de o aparitie decenta la propria nunta. E foarte neplacut sa apari in poza de nunta ca unul care nu a dormit nici 3 ore cu o noapte inainte, cand mireasa ta arata ca o orhidee proaspata sub straturile de fard. La cei doi domni eu am folosit un BB cream matifiant de la The Body Shop, cel cu tea tree care nu avea nici acel miros de ,,crema”, cum spun ei. La amandoi am folosit fard maro-beige de sprancene pentru ca sprancenele lor aratau tare ciudat. Evident nu i-am stilizat ca pe acei gigolo de Instagram. Ideea e ca ambii dupa ce s-au uitat in oglinda, au zis ca arata de parca ar fi dormit 8 ore si ar fi mancat doar salata. Chiar unul dintre ei spunea ca ar vrea sa se poata aranja asa si cand merge la birou, mai ales la sedinte unde conteaza ca oamenii sa vada un chip optimist, nu cearcane si pete dupa barbierit.
Un barbat care se machiaza nu mai socheaza, ci doar trezeste curiozitati.
Lasă un comentariu