Parfumuri persistente. Stiti de cate ori aud sintagma aceasta in cursul unei saptamani? Ma oboseste. Ma irita. Ma fac sa ma simt redundanta prin ceea ce fac. Mi se pare ca miile de review-uri la parfumuri facute de mine si de multi alti creatori de continut pe bloguri si Youtube trec in aer si nu sunt citite, ascultate, intelese.
Voi incepe cu o intrebare pe care as vrea sa v-o puneti de fiecare data cand judecati un parfum daca este persistent sau nu. De ce vreau sa fie un parfum persistent? Si apoi sa continuam sirul de intrebari. Cat de mult trebuie sa simt mirosul acelui parfum ca sa fiu multumit? Mirosul meu personal ramane cat ramane intact, pe ce durata? Nu cumva si el se schimba in timp? Vreau ca parfumul asa cum mirosea in primele minute sa miroasa si pana seara tarziu? Dupa dus, mai vreau sa simt mirosul acelui parfum? Incercati sa raspundeti gandind si logica intrebarii.
Parfumul in sine a fost creat prima data pe lumea asta ca parte a unui ritual legat de credintele oamenilor din vremea cu pricina. Parfumul multa vreme a fost apanajul oamenilor din clasa nobila, in special al barbatilor. Parfumurile au fost asociate cu magia, cu stiintele oculte, dar si cu promiscuitatea si seductia agresiva. Au fost epoci in istorie cand parfumul era interzis. Au fost epoci cand parfumul prea puternic si perceput de cei din jur era ca un semn de nepolitete, ca si cum ai fi umblat cu fermoarul descheiat. Parfumul e parte din persoana ce il poarta si o defineste. Fiecare avem momentele lui, starile lui si parfumul exprima bine aceste variatii de emotii, dorinte, stari. Nu exista parfum bun sau prost, iar in nici un caz nu ii masuram semnificatia doar dupa persistenta.
Am vazut ca recent se evalueaza ca fiind prost un parfum ce nu are persistenta. Ca atare, multe din Acqua Allegoria de la Guerlain nu sunt apreciate pentru ca nu sunt persistente si nu au o proiectie de pana la cladirea de peste drum. Sau o apa de colonie este considerata neinteresanta in ziua de astazi pentru ca nu i se intelege scopul. Imi spunea cineva odata ca nu intelege de ce Eau Dynamisante de la Clarins este considerata asa iconica, ca este o apa chioara intr-o sticla banala. Site-urile ce vand fake-uri bat moneda intensa pe persistenta parfumurilor care, nimic de zis, au uneori forta unui insecticid.
Parfumul care persista ore in sir nu este neaparat si cel mai valoros. Nu as intelege de ce sa doresti un miros monoton, invaziv de la prima ora si pana seara. As aprecia mai degraba un parfum care traieste odata cu tine, se schimba, are variatii, e ca si o prelungire a emotiilor tale. Fireste ca nici un parfum nu se va schimba dramatic. Adica daca la 7 AM ma dau cu Shalimar la pranz nu va mirosi precum La Vie est Belle, asta e sigur, vorbesc insa de acele variatii in nuanta/ Sunt zile cand daca ma dau cu Shalimar simt vanilia mai intens, alteori baza lemnoasa, alteori parca se duce spre o nota de ceai.
Parfumurile pe care le consideram nepersistente pot fi parfumuri din seria celor ce solicita reaplicare. Nimic de zis ca poti suspecta ceva aiurea daca vei cumpara un parfum pe care il stii ca si durata si proiectie si nu se mai comporta ca atare. Sau de asemenea, poti considera un parfum fara succes, cand el este declarat Eau de parfum sau chiar Intense si dupa primii 10 pasi nu ii mai resimti nici macar o idee din aroma lui.
In poza acestui articol am pus intentionat cateva parfumuri care nu se lauda cu persistenta si insolenta lor. Este noul Guerlain Aqua Allegoria Ginger Piccante, un aromatic spic. Un parfum ce prinde asa bine mirosul de ghimbir proaspat strivit, ca incet incet sa lase sa se simta un trandafir, ceva mosc, iar eu am o lejera senzatie de vanilie. Apoi sunt miniaturile din Les Eaux de Rituel de la Guerlain care exemplifica exact ce voiam sa zic de un parfum din zona apa de colonie, apa de ingrijire, sa spun asa, un parfum pentru placerea ta si a celui cu care imparti intimitatea. Cam despre asta e vorba cand vorbim de parfum. Iubire de sine si dulcea aroma a intimitatii.
Daca totusi insistati sa cautati parfumuri care sa va anunte intrarea intr-un spatiu, precum buzduganul trimis inainte de zmeu catre palat, am cateva idei, parfumurile de la Nasomatto, este un brand de nisa, ceva mai scump, insa tot ce pot sa va spun este ca am simtit ca se apropie cineva dat cu prfum de la ei de la 10 metri. Din seria parfumurilor mainstream, Kenzo Jungle l’Elephant este genul de parfum care nu iese nici la spalat, am avut niste experiente teribile cu acest parfum. Din categoria persistente misto tare, as recomanda Poeme Lancome sau Dior Addict, niste clasice care te ung la suflet, amandoua dulci, senzuale, parfumuri care spun de la distanta ca ai senzualitatea setata pe maxim.
Lasă un comentariu