Petele pe fata, tratament si solutii

Petele pe fata sunt o problematica a tenului destul de suparatoare. Ce e bine de retinut este faptul ca sunt mai multe cauze ce declanseaza aparitia lor si ca a consulta un dermatolog este o chestie obligatorie pentru a detecta cauza si tratamentul de aplicat.

De obicei cine remarca petele pe fata, nu le remarca dintr-odata. Ele apar intai mai putin vizibile si devin mai accentuate in functie de diverse cauze. Nu, nu e simplu deloc si nu e suficient sa ne protejam cu SPF pentru ca petele sa nu apara.

Petele pot fi si ele diferite ca aspect, unele mai rosiatice, altele mai spre maro. Ca si cum nu ar fi suficient, pe zonele cu pete, poate aparea si deshidratare mai profunda.

Nefiind un specialist un domeniu, incerc sa adun in acest articol detalii si informatii ce ar fi de ajutor celor ce se confrunta cu primele pete si care nu stiu de unde sa inceapa tratarea lor.

Primul pas, clar mersul la dermatolog. Cum vremurile nu ne imbie in acest moment sa mergem in zone unde vin pacienti la medic, putem sa incercam o mica cercetare singuri. Ce nu recomand sa facem singuri acasa tine de zona acelor tratamente naturiste si babesti. Aud diverse solutii ce tin de domeniul fabulelor. Gen suc de lamaie direct pe fata, sa freci fata cu diverse tipuri de faina. Ce e bine sa stiti ca acea pata nu e ceva murdarie la suprafata. Pata care se instaleaza pe ten, de orice natura ar fi ea, are originea in derm, adica al doilea strat al pielii. Asa ca va puteti freca cu malai si lamaie pana maine, o sa dati la o parte celule moarte si veti irita dramatic tenul. Va mai treziti si cu alte pete apoi.

Urmatorii pasi in identificarea cauzelor petelor ar fi asa:

  • Daca ai nascut recent, e foarte posibil ca acele pete sa fie cauzate de sarcina.  Melasma sau cloasma sau masca gravidica cam asa se numeste. Se aseaza pe partile proeminente ale fetei. Tot vei merge la ginecolog, e bine sa ii ceri medicului un sfat.
  • Daca ai dezechilibre hormonale cunoscute, si acestea pot fi o cauza. Sigur tii legatura cu un endocrinolog, asa ca spune-i si despre asta.
  • Ai fost in vacanta, ai mers mult prin soare, ai lucrat in gradina chipurile la umbra copacilor si nu ai purtat SPF, iata cauza. Ce e de facut? Ei, este vremea sa incepi o rutina serioasa si atenta. Nu, nu cauta informatii la influenceri si la curti mult laudate, sunt si medici dermatologi care mai au site-uri cu informatii sau chiar poti face o programare online daca covid-ul nu te incurajeaza sa mergi fizic la cabinet.
  • Daca esti o persoana mai sensibila de felul tau cu alergii, incearca sa iti dai seama daca ceva din alimentatia ta ar fi declansat asta.
  • Daca ai avut sau inca ai acnee, acele pete pot fi ,,ramasite” ale acestei afectiuni ale pielii.
  • Esti prietena cu alcoolul si tigara? Ei, desi iti dau un aer cool, iti cam aduce si urme pe fata.

 

Ce produse folosesc daca am pete pe fata?

Daca as primi un leu pentru fiecare data cand am primit intrebarea asta, cred ca ma imbogateam un pic, macar adunam bani pentru un set de ingrijire complet.

  • E vremea acelei rutine ca la carte. Adica curatare ten, hidratare si produse de tratament.
  • Oricare ar fi cauza petelor, razele solare le vor accentua, asa ca nu mai iesim din casa fara SPF.
  • Cautam produse cu SPF cat mai curate, daca pot spune asa, filtru mineral ar fi minunat, oricum cat mai fara parfum.
  • Tenul cu pete evident sufera, nu mai are nevoie de alte chinuri, ca sa zic asa. Asa ca eu as renunta la tot felul de perii si minuni ale tehnicii cu care sa imi frec fata. As renunta la produsele cu parfum.
  • Produsele cu vitamina C trebuie sa devina prietenele tale, dar repet, stiu ca repet, nu uita de SPF. Daca esti sensibil la vitamina C, se poate intampla si asta, renunti, asta e. Vei remarca imediat daca tenul tau se inroseste sau nu dupa ce aplici un pic de ser cu vitamina C undeva in zona de pe gat de langa ureche. Daca totul e bine, go bananas!
  • Stiu ca toata lumea simte nevoia sa arunce niste bani pe tratamente performante. Inainte de a te arunca in aventura asta, cere pareri de la mai multi dermatologi. Unii au un fix cu peeling-urile, altii au un fix cu laserul, oamenii mai fac si business. E vorba de fata ta, nu te arunca la prima oferta de pachet de tratament senzational.
  • Exista creme numite de ,,albire”, ,,whitening”.  Nu spun sa nu le incerci, insa sa te documentezi si sa cauti pareri, articole despre ele.
  • Produsele cu sunt altele ce ar trebui sa intre in rutina ta. Si aici, ca si la vitamina C, poti avea o sensibilitate, la fel se testeaza si apoi vezi cum merge.
  • Mai sunt alte ingrediente recomandate de specialisti: acidul azelaic, arbutina, acidul kojic si tind sa apara si altele. Atentie de unde le luati si cum le combinati. Repet, nu din chat-uri pe Instagram si din stories veti afla asta, ci de la un medic.

Stiu ca in acest articol am insistat cu mersul la dermatolog. Stiu si ca in perioada aceasta evitam sa mergem la medic. Totusi, exista medici care fac discutii online sau care au site-uri cu articole. E bine sa va documentati din mai multe surse de acest gen, sa apelati la bloguri serioase cu informatii pe aceasta tema si unde exista interes real pentru ingrijirea tenului. Am uneori stari foarte contradicatorii cand voi imi scrieti ca ati pus pe ten cu pete tot felul de combinatii cu The Ordinary sau mai stiu eu ce marci pentru ca asa ati vazut la fetele cu chip frumos pe Instagram. Nu contest ca ele ar fi avut rezultate, insa e vorba despre fata voastra, nu de a lor.

Petele ce apar pe ten de orice natura ar fi ele necesita timp si rabdare in tratament.  Asa ca rabdare, documentare si grija reala pentru tine!

 

Sursa poza: PersonalCareShare

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile