Vitamina D pentru sanatatea femeii in premenopauza si menopauza

Vitamina D pentru sanatatea femeii, in special in perioadele de premenopauza si menopauza, este extrem de importanta in procesele hormonale, pentru sistemul osos precum si pentru aparatul genital. Vitamina D influențează sinteza hormonilor sexuali (inclusiv estrogen și progesteron) prin modularea funcției ovarelor. Evident ca este o vitamina necesara tuturor, inclusiv barbatilor. Dar acest articol il dedic noua, femeilor, mai ales ca suntem mai afectate de carenta de vitamina D.

Pentru ca de anul trecut trec prin faza de premenopauza, mi-am repetat analizele deja de doua ori si am vazut ca vitamina D este deficitara. Ca atare, am cautat sa vad ce suplimente pot adauga pe langa ceea ce mananc. Prefer suplimente masticabile, asa ca varianta de la Granions, Vitamine D3 2000 UI mi s-a potrivit foarte bine, inclusiv ca dozaj.

Ce este vitamina D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi) esențială pentru sănătatea organismului, cunoscută mai ales pentru rolul său în menținerea sănătății oaselor și a sistemului imunitar. O mai numim și „vitamina soarelui”, pentru că organismul o produce atunci când stăm la soare. În plus, o putem lua din unele alimente (pește, ouă, lactate) sau din suplimente.

Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D acționează mai degrabă ca un hormon, deoarece organismul o poate sintetiza în piele atunci când aceasta este expusă la lumina soarelui, în special la radiațiile UVB. Din acest motiv se spune ca este nevoie de acele ,,bai de soare”, evident dozate si in momentele cand razele Soarelui sunt destul de prietenoase. Si da, putem purta SPF fara probleme, pielea va sintetiza vitamina D.

Din toate concluziile medicale, vitamina D are un rol important si in starea generala si pentru sanatatea mentala. De obicei, cei afectati de depresie, au automat si nivelul de vitamina D scazut.

Chiar și cu o alimentație bogată în peste, oua, lactate, este greu să atingi nivelul optim de vitamina D doar din mâncare. Expunerea la soare este necesara si cand lucrurile nu merg tocmai bine, suplimentarea chiar e necesara.

Nu am fost mereu in situatia de a lua suplimente, insa dupa 45 de ani lucrurile s-au mai schimbat si inca de anul trecut am inceput sa suplimentez vitamina D din suplimente.

Vitamina D in perioada de premenopauza si menopauza

Vitamina D are o importanță majoră în premenopauză și menopauză, fiind un factor-cheie în menținerea sănătății oaselor, a echilibrului hormonal și a stării generale de bine. În premenopauză și, mai ales, după instalarea menopauzei, scade nivelul de estrogen, ceea ce duce la pierderea accelerată a masei osoase.

Starile depresive, schimbarile emotionale afecteaza intens femeile ce se apropie de menopauza. Am simtit din plin, in special in acest an, aceste schimbari de stare. Vitamina D stimulează serotonina („hormonul fericirii”), contribuind la o stare emoțională mai bună. Chiar si in sedintele de psihoterapie, psihologul mi-a sugerat si el sa mai verific cum stau cu vitamina D si i-am confirmat ca nu prea iesisera analizele bine.

Am trecut si peste retinerea pe care o aveam fata de suplimente, dupa ce am discutat cu medicii la care merg si mi-au explicat ca suplimentele corect luate, fac doar bine. Si de la luna la luna imi dau seama ca am facut bine sa le ascult recomandarile.

Granions, supliment cu vitamina D3

Vitamine D3 2000 UI de la Granions este din sursa vegetala. Vitamina D3 din licheni ajuta si pe cei ce sunt vegetarieni sa isi gaseasca un supliment potrivit. Alegerea lichenilor ca sursa principala de vitamina D3 subliniaza angajamentul fata de un stil de viata sanatos şi natural.

Eu am inceput sa reintroduc proteina animala in alimentatia mea, insa asta dupa 18 ani de lacto-vegetarianism si perioade cand am mancat si peste.

Imi place ca fiecare pastila se poata imparti in 4 usor, deci o pot doza exact cum am nevoie. Mai ales ca poate fi folosita si de restul familiei, toti avem nevoi diferite. Se mesteca usor, eu o iau in timp ce mananc, la micul dejun sau la pranz. Are un gust de portocala, dar destul de discret. Este indulcit cu sorbitol.

Cateva idei sa iti pastrezi nivelul optim de vitamina D

Pentru femei, ideile sunt multe si o sa imi spuneti ca mai greu este cu aplicarea lor.

As insista cu partea de alimentatie. Stiu ca exista o obsesie nesanatoasa sa renuntam la cat mai multe alimente, aud de ideea de fasting folosita excesiv. As spune cu mare onestitate ca sanatatea noastra, a femeilor, are nevoie de o hranire armonioasa.

Noi, femeile, ,,hranim” cu energia noastra pe cei din jur. Pentru ca femeile au mereu ceva in jur de ingrijit, de sustinut. Fie ca sunt copii de care trebuie sa avem grija, familie sau chiar de un animal de companie. Putin mai multa atentie la ceea ce mancam deja e un pas inainte. Si decat sa ne abtinem de la un mic dejun, mai bine sa ne facem un ou fiert cu putin avocado. Deja avem doza de grasimi sanatoase, plus vitamina D.

Somnul si odihna chiar sunt un lux al epocii de astazi. Insa abia cand unul dintre medicii la care am mers in perioada asta a fost ceva mai ferm si mi-a explicat ca a ma odihni inseamna sa stau la orizontal, am inteles definitiv ca e prea important. Poti amana jumatate de ora diversele treburi pe care le gasim noi ca femei si sa ne dam acel timp de odihna.

Miscarea in aer liber e foarte necesara, chiar daca mergeti la sala. As spune ca as prefera o jumatate de ora de plimbare, prin soare, dimineata sau dupa-amiaza, decat sa stau o ora inchisa in sala sa fac exercitii.

Cauta-ti suplimente potrivite si discuta acest aspect cu medicul tau. Analizele anuale dupa 45 de ani chiar nu mai sunt o optiune, sunt necesare. Poti preveni multe lucruri cu o simpla suplimentare de vitamine sau alte elemente. E mai bine decat sa ajungi mai tarziu sa ai consecinte mai neplacute. Imbatranirea vine diferit pentru fiecare, insa preventia e buna oricum. Iar analizele anuale te lamuresc si ajuta medicul sa iti faca recomandarile corecte.

Tu cum stai cu vitamina D?

(P)

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.