Aqua Allegoria, istorie si noutati Orange Soleia si Granada Salvia

Incep acest articol despre Aqua Allegoria cu mintea inca proaspat animata de cuvintele lui Thierry Wasser, parfumierul Guerlain, dar si ale lui Gianfranco Capua, furnizorul oficial de bergamota de peste 40 de ani pentru casa Guerlain. Mi-au ramas in minte cuvintele  de legatura, de familie, de traditie si de lucrul aproape de natura si pamant. Felul cum povesteste Gianfranco Capua despre bergamota si entuziasmul lui Thierry Wasser de a ne introduce in lumea acestui ingredient valoros in parfumerie vin dintr-o legatura stransa in primul rand la nivel uman, apoi din dragostea reala fata de natura si apoi totul se rasfrange asupra unui mestesug innobilat de trecerea anilor si de mana omului.

Zilele acestea am facut un fel de baie mentala de Guerlain, ascultand doua conferinte online Guerlain. Prima, la invitatia Guerlain Romania, despre nouatatile din frumoasa colectie Aqua Allegoria, si a doua la invitatia lui Roland Coutareau, invitatie facuta marelui public iubitor de Guerlain pentru a experimenta o vizita in celebrul boutique Guerlain de pe Champs Elysees.

Aqua Allegoria, parfum si natura

Aqua Allegoria este o colectie lansata de casa Guerlain in 1999. Ai fi parfumier nu inseamna doar sa stai inchis intr-un laborator si sa creezi formule. Cu siguranta nu ar fi stilul de viata al lui Thierry Wasser, cu atat mai putin al lui Jean Paul Guerlain. In familia Guerlain a existat intotdeauna acest detaliu al calatoriei initiatice si al descoperirii ingredientelor aromate exact acolo unde sunt ele. Fiecare parfumier a trebuit sa ia calea drumurilor aromelor, sa ia contact cu pamantul, cu acele culturi de plante ce urmau sa se transforme in materii prime, sa vorbeasca cu cei ce cultiva pamantul, sa auda zumzetul albinelor printre petalele timide si sa simta in palme asprimea tulpinilor frante. In special Jean Paul Guerlain era si inca este un iubitor al gradinii, al culturilor de flori, iar Thierry Wasser se lasa condus de aceeasi pasiune.

Intr-una din conferintele live ascultate, povestea cu putina tristete ca nu a putut participa la strangerea recoltelor din Tahiti si a trandafirului din Bulgaria pentru ca pandemia l-a obligat sa ramana acasa.  Da, comoditatea spatiului de acasa nu e de plans, cum se amuza si el, insa totusi simti ca pierzi putin legatura cu radacinile parfumului ce urmeaza a fi creat din acele materii prime.

Asadar Aqua Allegoria prinde ca intr-un buchet flori si fructe, bergamota si petale proaspete, si iubirea consistenta fata de pamant si plante a parfumierilor.

Aqua Allegorie, o colectie de parfumuri revigorante

Aqua Allegoria este o colectie ce contine in acest moment 12 parfumuri, 12 peisaje sau 12 colturi de gradina transformate in arome proaspete si energizante. Delphine Jelk, parfumiera impreuna cu care Thierry Wasser aduce la lumina aceste arome, explica procesele prin care face ca un parfum proaspat sa detina intensitatea unui parfum. Sau ingeniozitatea prin care aroma de cocos reuseste sa devina proaspata. Iar bergamota este unul dintre ingredientele de geniu ce fac ca energia Aqua Allegoria sa fie intensa si unica.

Vreau sa va spun ceva, ceva ce mi-a retinut atentia si mi-a provocat ceva bucurie, felul in care Thierry Wasser a vorbit despre iubirea de sine si de faptul ca de aici pleaca capacitatea de a fi pasionat de ceva. Asta se intampla in live-ul de la boutique Guerlain de pe Champs-Elysees unde cred ca fiecare vorbitor avea multa incarcatura emotionala. La cateva zile, a fost si ziua parfumierului Thierry Wasser si cred ca toate lucrurile acestea s-au legat, multe momente de bucurie ale unei case de parfumuri ce transmite in timp bucuria artei parfumeriei. Bon Anniversaire, Thierry Wasser, si cred ca pasiunea sa pentru parfumuri e mai mult decat o profesie.

Pentru ca am avut ocazia sa miros ambele Allegorii, pe Orange Soleia am cumparat-o de ziua mea pentru ca nu am mai rezistat, iar din Granada Salvia am avut un sample, vreau sa va spun cate ceva despre ele. In Romania, vom avea disponibila in parfumerii doar varianta Granada Salvia (415 lei pentru 75 ml, la Douglas) , cea mai apropiata de gusturile iubitorilor de parfum de la noi.

Aqua Allegoria Orange Soleia este o explozie de prospetime, o combinatie intre portocala rosie, bergamota, fireste, note de menta si de boabe de tonka duc mirosul inspre o zona aromata si calda. Desi e un parfum atat de citric, m-a surprins obstinatia lui de a ramane intens si evocator pe o perioada surprinzatoare. Imediat dupa aplicare, pare ca te trezeste la propriu, fiind un energizant olfactiv. Este o aroma proaspata si naucitoare putin, pentru ca nu te astepti ca atatea nuante de citrice sa fie cuprinse intr-un parfum. Este ca un rasarit de Soare la mare, cand soarele incepe sa se iveasca din apa si lumina te cuprinde din toate partile.

Aqua Allegoria Granada Salvia aduce parca o plimbare printr-o gradina andaluza. Ne aduce aroma rodiilor, a fructelor rosii, gasim si note florale precum trandafirul, dar si aromatice precum salvia. Mi se pare un parfum al veseliei transpusa in fructe si flori, e oarecum feminin, versus Orange Soleia.

In mod evident, parfumurile din seria Aqua Allegoria se adreseaza celor ce apreciaza deopotriva mirosul florilor, al gradinilor, al livezilor mediteraneene si le si doresc sub forma unui elixir usor de luat cu sine oriunde si oricum. Pulverizand orice Aqua Allegoria treci prin faza de improspatare, uimire, energizare si apoi placerea lucrurilor simple si firesti.

Sticla specifica parfumurilor din seria Aqua Allegoria este creata de Robert Granai, creatorul multor sticle celebre ale parfumurilor Guerlain. S-a pastrat din simbolistica albinii, practic element al blazonului Guerlain. Din 1999 si pana astazi, sticlele pentru Aqua Allegoria si-au schimbat cate putin infatisarea, insa simbolistica este aceeasi. O veste buna este si aparitia formatului travel, flacoane subtiri ca o eprubeta cu 10 ml, sunt disponibile si in parfumeriile din Romania cu preturi accesibile.

Pentru ca port Aqua Allegoria de foarte multi ani, am si uitat de cand, pot spune doar ca primul meu Aqua Allegoria este Mimosa Tiare din care mai am putin si il pastrez cu grija. Aceasta varianta e din 2009 si atunci era destul de populara celor ce iubeau Guerlain. Astazi mi-e foarte greu sa spun ce Aqua Allegoria prefer. Undeva intre Ginger Piccante si Bergamote Calabria stau preferintele mele, insa le mai si combin si asta recomanda si specialistii Guerlain. Thierry Wasser de asemenea spune ca prefera Ginger Piccante pentru latura lui ascutita si energizanta ca miros, desi fireste e greu de ales.

Care este preferatul tau din seria Aqua Allegoria?