Beauty influencerul a ajuns sa fie un fel de alta voce autoritara in zona frumusetii. Pana la un anumit nivel nu e rau. Adica sunt multi beauty influenceri care aduc informatii, dau directii, ajuta chiar si industria cosmeticii sa inteleaga mai bine ce le face pe consumatoare fericite. O dau de exemplu doar pe Caroline Hirons sau sa mai zic de Jane de la British Beauty Blogger, doua femei din categoria bloggerilor cu experienta mare si cu voci competente. Si apoi o gramada de alte voci care de fapt fac bine, dau informatii si pareri, intretin discutii si creeaza acele spatii de chat feminine de care ne tot laudam. Oamenii au nevoie sa vorbeasca intre ei. Vorbim despre vreme, politica, mancare si fireste si despre creme si rujuri.
Intre timp si o gramada de dermatologi au deschis canale de Youtube , discuta, expun pareri, transmit informatia impachetata in asa fel incat privitorii sa aiba un prim feedback din partea unui specialist. Si ei se incadreaza tot la categoria influenceri, vor nu vor. Sunt cu un nivel mai sus la capitolul informatie, insa ei sunt acolo sa povesteasca, nu sa consulte. Da, ei ne pot expune povestea generala a retinolului, insa nu pe Youtube ne vor recomanda tratamente cu retinol.
Bon, dar ce facem cu influencerii care emit aberatii, lucruri false, care isi expun pareri despre produse pe care nu le-au incercat vreodata sau care devin peste noapte porte-parole a unor produse ce devin staruri peste noapte?
Consumatorul de Internet ajunge sa creada ca este suficient sa dea play pe un anume clip Youtube, sa urmareasca o rutina frumos explicata si usor nuantata ca sa sa faca si el acelasi lucru. Adica influencerul incepe sa isi depaseasca aria de insemnatate si asta nu este ok. Influencerul ar fi bine sa ramana in zona lui de expertiza si relevanta si sa nu treaca intr-o zona de competenta, iar asta e bine sa o transmita el. Cum? Simplu. Sa pastreze un ton moderat atunci cand recomanda produsele, sa nu emita niste recomandari in masa si sa nu profite de notorietatea lui ca sa impuna lumii o alta Coca Cola. Sa spuna raspicat: da, uite eu folosesc asta si imi place, hai sa stam de vorba.
Pana si dermatologii care ies pe scena online – automat devin si ei influenceri – trebuie sa insiste mereu ca o diagnoza si o patologie sunt lucruri stabilite de medic si care se discuta intr-un cabinet medical. Nu intr-un chat pe Instagram sau Whatsapp.
Unii incep sa creada ca Internetul e un fel de a doua lume, o optiune comoda pentru a-ti tratat problemele reale. Niciodata Internetul nu va rezolva ceea ce se rezolva fata in fata.
Asa ca, daca te doare, daca ai o buba, daca te mananca sau daca te ustura, nu folosi o crema recomandata pe online, mergi la medic, fa niste analize si apoi decide el ce ar fi indicat. Da, se poate intampla sa fie acelasi produs pe care l-ai vazut pe net la influencerul X, insa nu te risca sa confunzi un influencer cu un dermatolog. Influencer devii in cateva minute, cat creezi un cont pe Instagram sau Youtube. Ca sa devii medic inseamna minim 6 ani de scoala.
Si beauty influencer-ul si dermatologul sunt bineveniti, insa hai sa ii alegem pe fiecare pentru momentul lor.
Lasă un comentariu