Am citit in aceasta perioada destul de multe articole despre trendurile in materie de frumusete si de ingrijire personala pentru urmatorii 10 ani, companiile de cercetare de piata s-au intrecut intre a da verdicte care mai de care mai spectaculoase pentru lucruri care se vor intampla pana in 2025. Intr-un fel lucrurile incep sa se normalizeze pe anumite zone, dar incepe si o explozie a dorintei de a folosi produse personalizate si de lux. Tendinta spre calitate demonstrata devine o presiune si pentru noi, cele care consumam, dar si pentru companiile de cosmetice. Ca si consumatoare suntem din ce in ce mai constiente ca doar daca vom folosi produse de calitate vom putea sa ne simtim bine. Dar vrem si certitudine, adica o calitate demonstrata.
Apa devine un lux. Toate companiile de cosmetice constientizeaza importanta apei folosite in produsele cosmetice, precum si faptul ca resursele de apa nu mai sunt atat de generoase la nivel global, iar apa trebuie economisita si folosita cu atentie. Se va cam termina epoca produselor de baie, bilute efervescente si spumante, iar dusul va fi tratat cu mai multa atentie ca si ritual zilnic. Mi-a placut sa vad si aparitia unor noi sisteme de dus, Nebia Shower, care face ca apa sa fie dispersata in particule foarte mici, sa acopere o suprafata mai mare a corpului si te ajuta sa si economisesti serios apa. Tot pe zona aceasta de apreciere maxima a apei, vor aparea si multe formule de produse la care nu v-ati asteptat. Daca samponul uscat vi se pare deja ceva familiar, pregatiti-va sa vedeti curand lansari de alte produse pe care pana astazi nu vi le imaginati sa le folositi fara apa. Eu astept doar sa apara versiuni accesibile ca si pret pentru Nebia Shower, produsul deja poate fi comandat pentru a fi livrat in US in vara anului 2016, la preturi incepand de la 350 de dolari.
Frumusetea se face si la bucatarie. Nu o sa spun inca cat de mult influenteaza frumusetea si ceea ce mancam, o sa va spun doar ca toate marile imperii ale frumusetii au realizat ca femeilor le-ar placea sa isi faca ele singure anumite produse chiar pe masa de la bucatarie, sa invete sa amestece singure uleiuri si diverse ingrediente pentru a-si realiza o masca de fata, o crema sau un demachiant. Ne vom astepta ca diverse companii sa lanseze kit-uri cu ingrediente si instrumente in asa fel incat sa iti prepari singura o crema sau un alt produs cosmetic. Totodata, pe rafturile de cosmetice, o sa vedem in urmatorii ani ca apare si zona de ingrediente, adica uleiuri si pudre pe care sa le folosim singure acasa ca sa ne facem singure produsele cosmetice. Se pare ca in tari mai avansate, precum UK sau US, femeile evita din ce in ce mai mult produsele clasice si pe eticheta carora nu se vorbeste despre ingrediente naturale si despre o metoda de productie cat de cat artizanala sau “hand made”. Sincera sa fiu, retin si acum momentul cand am intrat intr-o zona de cosmetice bio intr-un magazin in New York, toate cremele miroseau ciudat pentru mine, practic a ulei si a lavanda, in schimb ma uitam cum se umpleau cosurile clientelor si la casa de marcat vedeam cum doamnele cumparau de sute de dolari creme bio cam uratele ca si prezentare.
Machiajul care nu se vede. Sunt atat de multumita de acest trend si sper enorm sa prinda cat mai bine. Dupa nebunia smokey eyes, gene false, machiaj tatuat, buze marite, mult mov si mult contouring, tendinta merge catre acel machiaj care nu se poate sesiza cu usurinta, dar care te face sa arati foarte bine, tanara si odihnita. Si in zona aceasta se va incepe intelegerea cu adevarat a fiecarei consumatoare, faptul ca o nuanta de ten trebuie adaptata uneori si de la o saptamana la alta. Specialistii din zona de cercetare a obiceiurilor de consum spun ca marii producatori de machiaj au inteles in sfarsit ca marea provocare a fiecarei femei este sa isi gaseasca acea nuanta de fond de ten potrivita si acel ruj care o face sa arate asa cum isi doreste si ca in sfarsit sunt dispusi sa implementeze tehnici de personalizare adevarata. Da, visul meu de a-mi crea singura nuanta de fond de ten pare sa se apropie de realitate, sunt sanse ca peste 10 ani sa mergem in parfumerii si sa ne ajute un robotel sau un program special sa ne setam exact pigmentii de care avem nevoie pentru a ne crea fondul de ten ideal. In Franta exista deja un concept de Sephora foarte interesant, unde esti intampinat de un robotel care te ajuta la modul serios si obiectiv sa iti faci cumparaturile, esantioanele sunt distribuite de un aparat automat si daca nu gasesti astazi un produs, se poate comanda sa il gasesti a doua zi.
Femeia odihnita este o femeie frumoasa. Ne intoarcem la normal si la elementar, somnul de frumusete chiar va deveni un lux si companiile de cosmetice deja au inceput sa ne incurajeze sa ne bucuram de somn si de efectele lui prin tot felul de produse de genul “sleeping mask” sau “sleeping balm”. Asadar o masca de noapte sau o crema de noapte isi va face cu adevarat efectul daca o sa ne tinem de un obicei sanatos si ancestral de a dormi acele 7-8 ore pe noapte zi de zi. Tot de odihna va tine si ritmul vietii, nici o crema nu isi va mai garanta efectul daca nu mananci la ore normale, daca nu bei apa, daca nu iti faci un program de munca echilibrat. Companiile de cosmetice au cedat in fata stresului si incep sa educe femeia spre o normalizare si spre o acceptare a conditiei ei. Nu mai este la moda sa fii femeia multi-tasking, asta oricum nu te mai ajuta sa fii frumoasa.
Educarea pentru frumusete. Cam toate brandurile de cosmetice au realizat ca noi, femeile, nu prea mai suntem multumite cu mesajele acelea de pe ambalaje ca acel produs o sa ne hidrateze si o sa ne faca sa aratam mai frumoase. Incepem sa punem intrebari, sa stim care e treaba de fapt cu acidul hialuronic, sa stim mai multe despre cum se aplica o crema, de ce si cum, cata treaba poate sa faca de fapt un ser facial si multe altele. Femeile vor sa stie mai multe si vor raspunsuri coerente, fara continut publicitar la care incep sa devina din ce in ce mai insensibile. Adica fraze metaforice despre cat de dulce este catifelarea pielii dupa ce aplicam crema X nu prea mai au efect. Si uite asa in planurile de marketing incep sa apara si training-uri pentru consumatori, workshop-uri, evenimente un pic altfel si pentru consumatori. Brandurile de lux se simt cele mai vizate in acest sens si in Asia deja companii precum Shiseido sau Chanel fac mini cursuri pentru consumatoarele fidele, pentru a le invata cum sa foloseasca produsele si mai ales cum sa le foloseasca eficient. Sa vedem cand vor ajunge si la noi aceste proiecte atat de utile in special pentru zona de cosmetice de lux unde o consumatoare chiar are nevoie de informatii adevarate.
Toate aceste trenduri sunt in diverse etape si nu se stie ce ce va concretiza si pentru noi, romancele. Se pare ca asiaticele o iau iar inainte, sunt cele mai interesate de educarea pentru frumusete, sunt cele mai interesate si de produsele “smart” pe care si le pot adapta in functie de nevoie si de zile si sunt si cele mai pretentioase consumatoare de cosmetice. Americancele si englezoaicele sunt cele mai interesate de trendurile bio si de produsele “artizanale” sau “hand made”.
Ce ma bucura pe mine este ca faptul in sfarsit, dupa atata cautare a perfectiunii, pana si lumea frumusetii incepe sa inteleaga cu adevarat ca orice femeie isi doreste sa ramana ea, sa poata face singura lucruri firesti pentru frumusetea ei si ca nu mai accepta sa fie amagita cu solutii hocus-pocus. Si mai mult ma bucura constientizarea impactului asupra mediului. Pe voi ce va incanta din aceste tendinte?
Surse de documentare: Euromonitor, Nielsen, Mintel, PremiumBeautyNews, Canadean
9 Comments