Calaj Limited Editions, un brand romanesc de parfumuri de nisa. Interviu cu Flavius Calaj

Calaj Limited Editions este un brand romanesc de parfumerie de nisa lansat de Flavius Calaj. Flavius nu va este sigur necunoscut daca imi urmariti blogul de ceva vreme. El a inceput drumul pe aceasta zona deloc usoara, parfumeria de nisa, cu magazinul online nichescent.ro. Un boutique online destul de aparte, cu marci putin cunoscute si unele venind de la cateva mii bune de kilometri. Flavius nu s-a oprit doar la ideea unui comert cu parfumerie de nisa, si-a dorit sa creeze. Pentru a deveni parfumier drumul e mai lung si anevoios, mai ales daca esti roman, pentru ca in Romania nu exista nici o scoala de parfumerie, insa si-a putut crea un brand si colaboreaza cu parfumieri cunoscuti pentru a-si transpune in realitate ideile parfumistice. Recent i-am adresat niste intrebari, asa ca hai sa vedem ce mi-a raspuns.

1. Flavius deja esti cunoscut acum precum Calaj Limited Editions, ai numele pe Fragrantica si cred ca merita sa te lauzi putin, Spune-mi cum a fost drumul pana aici si de ce lucru esti cel mai multumit.

Eu cred ca e mult spus ca “sunt cunoscut”. Dacă întrebi 10 oameni  pasionați de parfumuri din Romania, n-au auzit de Calaj, dacă mai întrebi încă 10, este posibil ca unul din ei sa știe ceva. Oricum ar fi, eu sunt mândru și bucuros ca am putut sa fac asta, era  următorul pas în dezvoltarea mea ca business. Deci în concluzie: Drum greu și anevoios și sunt mulțumit de absolut tot ce am făcut

2. Din seria ta de parfumuri, eu am mirosit cateva, insa Love Potion mi-a ramas pe creier. De ce crezi tu ca acest parfum cucereste atat de repede?

Love Toxin mi se pare cel mai puternic și cel mai artistic. Este un  parfum extrem de puternic și are in compoziție un procent destul de  ridicat de ingrediente naturale. Nu este pe gustul multor oameni, este greu, dark, ciudat și am primit  feed back cum ca ar fi total ieșit din comun. Nu știu ce sa zic, provoacă dependenta. Poate prima oara când îl testezi nu-ți place, însă tot acolo ești cu nasul și pe urma ajungi sa-l iubești pentru ca e altceva decât ce ai mirosit pana acum.

3. Nu pot sa nu te intreb de pandemie si cum te-a afectat asta? Se mai cumpara parfumuri in aceasta perioada?

Eu am reușit multe pe timp de pandemie, chiar nu pot sa ma plâng. Am  început sa vând foarte mult în Europa, nu doar Calaj Limited  Editions, ci restul din portofoliu. Am reușit în final sa deschid un  magazin fizic în Arad, am creat brandul meu. Deci se vând parfumuri

4. Unde ai reusit sa ajungi geografic cu parfumurile tale? Am vazut review-uri pe canale de Youtube de departe despre Calaj Editions.

Din România am trimis multe în UK, Spania, Germania, Italia,  Bulgaria, Japonia. Insa de ce sunt cel mai mândru este faptul ca cei de la Lucky Scent USA au achiziționat peste jumate din tot ce am avut, iar ei au trimis cam peste tot, știu asta ca primesc mesaje de la cei ce au cumpărat. În România, foarte puține am dat, plus ca nici nu au fost primite bine, probabil ca sunt prea ciudate pentru gusturile noastre, dar eu sunt fericit ca măcar a existat interes și lumea a achiziționat Discovery set-ul când a fost disponibil.

5. Pe langa faptul ca imi doresc mult sa te mai vad cu o expozitie la Bucuresti, te intreb si ce planuri ai pe viitorul apropiat? Cate parfumuri ai in lucru in acest moment, daca imi poti dezvalui.

Datorita situației actuale, o expoziție, un event este greu de  realizat. Sunt și eu necăjit ca nu am făcut un event de lansare la   Calaj, dar asta este, nu avem ce face. Momentan pregătesc al doilea batch și ultimul din prima ediție, cele 4 ce le cunoști. Mai am în macerare încă 2 ce le voi lansa în iarna, realizate tot de Miguel Matos.
Sunt implicat în doua proiecte de creare a unor noi brand-uri de parfumuri de nișă, însă doar în calitate de producător. Anul acesta la final sper sa pot sa vi le prezint. Și mai am o surpriza, dar încă nu pot dezvălui nimic deocamdata

6. Stiu ca cei care iti calca pragul, chiar si online doar, raman oarecum ,,agatati” in lumea creata de tine. Nu esti doar un comerciant de parfumuri, ci vrei nu vrei ai educat o comunitate misto in jurul tau. Ce te intreaba cel mai des clientii tai? Care sunt parfumurile cele mai cautate ma refer ca arome, registru olfactiv?

Cred ca în România, tot mai mulți cauta altceva, nu doar acele  brand-uri deja arhicunoscute și omniprezente. Încerc sa explic cât  mai bine ceea ce știu tuturor celor cu care interacționez, nu sunt  mulți, dar sunt fideli si cu adevărat pasionați. Faptul ca m-am  orientat spre o categorie mai “grea” din parfumerie, și anume Indie,  face ca lumea sa ma caute pentru ca știe ca la mine pot sa găsească  acel “altceva”. Sunt foarte multe case de parfumuri bune în  România… Și în București și în Cluj și în Timișoara, iar din câte  am văzut eu, ne-am cam împărțit brand-urile, fiecare și-a ales o  direcție. Eu am multe indie și câteva luxury, alții au multe luxury  și mai puține artizanale, alții multe artizanale, câteva luxury  etc… Dar branduri diferite. Și asta este bine pentru pasionatul
de parfumuri. Astfel are șanse mari sa găsească brand-ul preferat  undeva în România. Asa ca eu cred ca de fapt pe lângă educația  făcută sa zic asa, pur și simplu clienții mei sunt ai mei ca am  brand-urile căutate de ei, și ma bucura sa vad ca sunt sunat și  întrebat de un anumit brand de nișă tot mai des.
Ca și note, e mai greu sa zic. De foarte multe ori vin setați pe o nota anume și pleacă cu total altceva. Iarăși ma bucura asta, înseamnă că am reușit sa ii surprind cu ceva ce nu se așteptau nu? Ca altfel nu ar fi cumpărat.

Pot sa spun doar ca astept cu mare interes viitoarele lansari si poate un nou eveniment la Bucuresti.