Cum si de ce primesc bloggerii de beauty produse cosmetice

Cum si de ce primesc bloggerii de beauty produse cosmetice este un subiect inca productiv. Inca se cauta informatii pe tema asta si inca nu am depasit momentul. Nu eu, ci multi bloggeri incepatori sau care nici macar nu au scris un prim articol. Mai nou, postam 20 de poze frumoase pe Instagram si ne dorim sa si primim produse din partea companiilor. Nu ar fi o problema ca sunt doar 20 de poze, ci problema este ce efect au avut ele. Si cu ocazia aceasta, anunt din nou, oficial, ca si eu sunt blogger si nu trimit produse “la testat”.

Sa lamuresc de la inceput. E misto sa primesti un press kit reusit si care sa soseasca exact cu produsele pe care ti le doresti. Stiti de cate ori mi s-a intamplat asta in decurs de peste 5 ani de cand am blog? Cam in 20-30% din cazuri. In rest, ceea ce folosesc, cumpar. Si imi doresc mai degraba sa am bani sa cumpar ceea ce imi doresc eu cu adevarat si ce folosesc ca sa pot scrie. Iar banii vin din munca. Cel putin eu pana acum nu am descoperit alta cale. Desi inca sper sa castig la Loto.

Si inca o data reamintesc ceea ce am mai scris si aici, produsele pe care le trimit companiile nu sunt cadouri ca tu ai ochi albastri si esti ca o papusica. Nu, sunt parte a comunicarii lor catre consumatori. Numai ca noi, bloggerii, suntem niste consumatori mai activi si mai vocali si mai spunem si altora ce folosim si cum ni se par produsele. A, exista si cazuri cand PR-ii uita care le este menirea si trimit produse ca sa isi cadoriseasca prietenele sau relatiile pentru alte lucruri. Eu nu imi doresc relatii cu asemenea persoane, nici in zona mea profesionala nu am putut niciodata fi asa. Pe termen mediu si lung, fac mai multa paguba decat bine.

Bloggerul nu este cobai, ci un comunicator. Sa zicem ca primesti 10 creme in decurs de o luna, bun, e minunat. Despre toate vei spune ca le-ai si folosit si evaluat in decurs de doar cateva zile? Arata-mi clonele tale, chiar as vrea si eu una.Banuiesc ca impreuna cu aceste clone ai incercat produsele. Gandeste-te ca ceea ce comunici este de fapt credibilitatea ta. E posibil sa atragi public mare cu asta, insa ce faci cu acel public? Intr-o zi o sa creasca, o sa mai compare ce spui tu cu ce spun altii si efectele pentru tine nu vor fi cele mai simpatice. Ceea ce dai, exact aia primesti.

Ce nu am spus in clipul recent, pe care vi-l las mai jos, dar am zis cu alte ocazii tine de partea umana. Un multumesc e de bon ton sa spui celui ce trimite, sa dai un mesaj de confirmare. E vorba de a face acel gest de politete elementar. Undeva, intr-un birou, sunt niste oameni care au impachetat acele produse, ti le-au trimis, e frumos sa le confirmi ca au ajuns si ca le multumesti. Atat.

Meriti mai mult decat o crema. Dar pentru “mai mult” trebuie sa muncesti. Of course, poti avea pile, relatii, matusa ta sa fie nasa fetei care lucreaza taman la agentia de PR a marcii X, dar cat va tine treaba asta? Calea prin munca e mai grea, dar e sigura. Aia cu relatii e mai rapida, dar nu stiu daca toata viata vei avea relatii si o matusica care sa sune pe fina sa ii spuna”hai, trimite si la fata asta crema aia, ca are si ea un blog dragut”. Pare anecdotic, insa e real. Si nu numai in blogging, peste tot. Dar daca tot blogging-ul e o zona unde ne simtim liberi si cu avant in comunicare, hai sa nu stricam si zona asta.

Am primit intrebari de la voi ca de ce primesc press kit Sephora, de ce am mai primit cate un parfum, de ce, de ce, de ce. Pai, hai sa lamurim si sa inchidem subiectul. Blogul pentru mine este hobby, insa e ceva ce fac cu placere si aplicand aceleasi principii dupa care ma ghidez si in viata privata si la job. Si se pare ca din martie 2012 si pana acum am muncit ceva. Am peste 1800 de articole publicate. Da, vreo 400 sunt cam de inceput si nu ma simt mandra de ele, dar tot ale mele sunt, din vremea cand bajbaiam, nu stiam cum sa ma exprim in scris despre cosmetice.  Cand am inceput blogul, colectia mea de parfumuri avea deja peste 50 de exemplare, colectia Guerlain, abia ocupa o cutie. Voiam sa scriu despre ele si nu stiam cum. Nu stiam sa fac poze, nici nu aveam cu ce. Nu ma pricepeam la ingrediente. Si am tot muncit, dar am muncit cu placere.  Mai multe, vedeti la rubrica despre mine, rubrica pe care o tin la zi cat pot eu de bine. Si apropos de Sephora, am scris peste 30 de articole doar despre Sephora, nu mai mentionez pe cele unde am doar trimiteri si catre Sephora. Nu mai retin cate clipuri si poze pe Instagram. Asta e reteta mea, ca e buna, ca e rea, habar nu am.

Va urez spor!