De ce nu mai credem in influenceri

De ce nu mai credem in influenceri?

Asta ar fi o intrebare care vine oarecum firesc in contextul de astazi. Oricine dintre noi care are un smartphone si isi instaleaza fie Facebook, Instagram, nu mai zic de TikTok, primeste multe mesaje si multa comunicare din partea creatorilor de continut. Iar oameni fara smartphone nu prea cunosc, insa cei care reusesc performanta sa reziste astazi fara un asemenea accesoriu, sunt de admirat. Ca idee, in vacante sau chiar cat stati pe acasa linistiti, lasati telefonul deoparte macar 2 ore.

De peste 10 ani, pe toate aceste aplicatii, incepand cu Facebook primim diverse mesaje, in format vizual si verbal, imagini si cuvinte. Eram obisnuiti ca ce ar fi online ar fi corect. Insa treptat realizam ca nu e deloc asa. A fost suficient ca un urmaritor sa isi intalneasca influencerul preferat pe strada sau in avion si sa isi dea seama ca nu e deloc asa cum apare pe canalul de Social Media respectiv.

Mie personal mi s-a intamplat inainte de pandemie sa cunosc la un eveniment restrans al unui eveniment de beauty un om de online foarte titrat care la acel eveniment spunea brand managerului ca ,,eu numai brandul asta folosesc, vai ce produse aveti“. La nici 3 saptamani, la un alt eveniment de lansare al unui alt brand de beauty, acel influencer statea frumos pe scena si se jura in fata unei audiente de cateva zeci de oameni ca de peste o luna foloseste exclusiv acel brand. Daca nu as fi fost partasa personal la cele doua evenimente si imi povestea cineva, as fi spus ca e bullshit. Dar nu, auzisem cu urechile mele. Si astazi acel influencer este speaker chiar la evenimente online, fiind un fel de model pentru alti influenceri, si eu doar stau si ma mir cum se intampla aceste lucruri. Vad si invat, cam atat. Nu e treaba mea sa reglementez aceste lucruri, va ajunge curand si la noi sa se miste ceva in legislatie, insa pana atunci exista o inteligenta a anumitor consumatori de Social Media care va regla natural acest fenomen.

V-am scris recent despre campania pe care momentan o pornesc singura, #consumaresponsabilsocialmedia, si voi scrie mult pe aceasta tema. De ce? Pentru ca pe langa acest fals de imagine si atitudine noi ca utilizatori de Social Media putem regla treptat acest virus, i-as zice, printr-un consum responsabil de Social Media.

De ce mint influencerii

Unii spun ca din cauza banilor sau a beneficiilor materiale. Uneori mi-e greu si sa cred si sa inteleg ca un om poate face atata efort si butaforie pentru o crema sau un parfum sau chiar pentru un contract de 200, 300 de euro sau 1000 de euro sau usor mai mult. Cand spun efort, spun de influenceri care consuma ore si uneori zile pentru o anumita postare in care se vede doar relaxare si mimare de firesc. Nu-i asa ca e asa normal si banal ca o influencerita dimineata mananca croissante si cu un cappuccino perfect setat langa care sunt imprastiate petale de trandafir, cateva bijuterii, eventual un parfum si o pisica care sta regulamentar la poza. Daca nu e pisica e un plus pufos si frumos, iar influencerita sta in cea mai romantica pozitie posibila, privind fie pe geam, fie intr-o carte, in timp ce ea habar nu are ca i se face poza.

In ecuatia asta cam sunt doua parghii: PR sau brand managerul care vrea ceva ,,dragut”, ,,inspirational” sau ,,instagramabil” si a doua parghie este influencerita care isi doreste ca imaginea ei sa fie expusa in cel mai suav mod cu putinta pentru ca asa are sanse mai mari sa fie apreciata. Ea nu crede ca oamenii o vor aprecia si daca e usor mai reala. O sa vina acum trupa de sustinatori ai artei, care inca nu stiu ce inseamna arta, dar stiu si solutia la Covid, care o sa imi spuna ca multi oameni sunt astazi pasionati de arta fotografica. Nu contest, dar daca tot faci arta fotografica, fa-o sa nu se duca in zona de kitsch. Uitati-va la profile de fotografi profesionisti, faceti macar un curs de fotografie, dar curs profesionist, nu un workshop de un weekend, si apoi incepem sa vorbim de arta fotografica care macina inspiratia si talentul influencerului.

Ei, oamenii se uita la toate aceste poze, mesaje si incepe usor sa se prinda ca realitatea e departe rau. Incepe sa se prinda ca figurile acelea frumoase si cadrele acelea de fapt nu exista, se fac din editare, din ore intregi de pregatire cadre, etc. Adica ok, ne incalzim ochii cu imagini super frumoase, estetice pana la diabet, dar totusi de ce acel influencer spune ca isi tine asa aproape comunitatea si vrea sa ii inspire? Sa ii inspire cu ce? Ca se poate face design interior combinand 3 vase cu flori de plastic si niste beculete colorate de la supermarket? Sau mai rau, ca se poate scapa de celulita cu o crema, de riduri cu nu stiu ce ser si ca doar dupa 2 zile de folosire a unui produs cosmetic observa ea cu ochii ei rezultate de-a dreptul revelatoare. Nu mai vorbesc de suplimente alimentare, de slabit, mancare vegana nesanatoasa, dar care ne face specialisti, cele cel putin 5 palete de makeup care te fac speciala. Un consumator educat de Social Media priveste asta ca distractie, insa majoritatea celor mai tineri sau chiar in varsta si care au o incredere in ceea ce vad pe un ecran risca sa intra intr-un tunel de falsitate. Mai rau este cand incep raportarile la sine gen ,,eu nu am decat o crema, hm, inseamna ca asta e cauza pentru care nu arat bine. O , vai, hai sa cheltui, ba chiar sa fac un credit“. Tinerii le cer parintilor, incep sa apara conflicte interioare, incepi sa nu te mai simti bine cand vezi ca tu nu te trezesti in paturici roz sau daca te trezesti, parul tau nu sta ca al fetei din Instagram. Fireste educatia este salvarea, insa ea nu e asa comoda si nici ieftina. E mai usor sa dai swipe up sau doar sa scrolezi dupa imagini dragute, decat sa dai un Google despre ce inseamna de fapt industria online.

In tot peisajul acesta, exista si influenceri autentici, adica care ce spun, aia fac, ce pozeaza, aia sunt. Sigur ca poti arata poze care se incadreaza la zona de lux daca tu chiar aia ai. Daca tu ai un castel din perioada neoclasica, conduci un Aston Martin si in casa ta se gaseste un desen semnat Dali pentru ca fix asa esti tu si faci o poza cu asta explicand de exemplu ce inseamna element Artdeco din baia ta si cum dimineata te-ai chinuit sa uzi orhideele din sera sau cat efort faci sa participi la licitatii de arta, iar mainile tale arata ca te ocupi de cultura orhideelor, da, esti autentic, esti cu adevarat influencer din zona de lux. Daca doar iti cumperi posete de brand si faci poza intr-o camera de hotel in care ai stat doar 3 ore cat ai facut poza, doar mimezi luxul. Stiu ca luxul prinde, creeaza controverse, invidii si asta iti aduce reach, dar nu esti tu acolo, este un personaj creat de tine si care nu exista decat in imaginatia ta si a celor ce te urmaresc si cred asta.

Ce mai prinde? Fetele slabe si fit care stau cu orele la sala, zi de zi, mananca doar salate si shake proteine si incurajeaza pe altele sa fie asa pentru ca e foarte simplu. Uita sa ne spuna cine finanteaza acele zile petrecute la sala, pentru ca daca mergi zi de zi la sala, cam ce muncesti? Cum platesti sala? Echipamentele? Drumul pana la sala, etc etc? A, ca esti trainer, e altceva, pentru ca jobul tau e doar acolo, ca ai deja un business care ruleaza de ani si ani si iti permiti 3-4 ore pe zi doar pentru tine si ai ajuns la perfomanta sa muncesti concret doar 3 ore pe zi si sa obtii asta, e altceva. Cazurile astea de obicei se prezinta si se vad si nu sustin aberatii ca orice femeie trebuie sa mearga zilnic la sala. Iar daca vreuna ar indrazni sa spuna ca face videochat, ar sari armata de puritane sa le spuna ca asta e grav si afecteaza societatea. E alt subiect pe care mi-am propus sa il abordez intr-un alt articol, pentru ca vad atata moralitate mimata intr-o societate unde inca aruncam plastic oriunde si chinuim animale.

Deci nu stiu de ce mint influencerii, insa pana a ne minti pe noi, se mint grav pe ei. Asta poate fi un pont bun pentru psihoterapeuti, vor avea rulaj precum dentistii. Dupa excesul de zahar care aduce succes stomatologilor, avem exces de atitudine fake care va creste zona de psihoterapie.

Sa imi fac putina autocritica. Ma luase si pe mine valul uneori sa mai fac o poza frumoasa cu mine, mai romantata, insa m-a tinut putin si oricum nici azi nu stiu sa folosesc Snapseed asa cum trebuie sau Lightroom. De Photoshop, desi l-am avut cu licenta oficiala, nu ma pot apropia din prisma timp, prioritati si incapacitate mentala de a-mi retusa pozele. Pana si cineva apropiat imi spunea intr-un loc instagramabil ca de ce nu imi fac poza acolo si ne-a bufnit rasul pe amandoi, amandoi ne-am dat seama ca ne bucuram prea mult de zona aceea ca sa facem si poze. Poze frumoase mai fac anumitor parfumuri, imi place sa fac poze de produse, insa un colt din casa mea chiar asta e, un mic sanctuar al parfumurilor, asa ca ce arat, aia e. In rest, criticile primite prin comparatie ani si ani ca nu ma coafez zilnic ca X, ca nu am unghii ca Y, ca nu ma machiez in toate clipurile de pe Youtube si ca nu imi fac nu stiu ce tratamente sa par mai draguta au inceput sa ma multumeasca maxim, realizez si mai bine ca eu comunic exact ce sunt. Mi-e greu inca sa imi fac poze singura, insa le fac si le postez asa cum sunt, umbland la contrast si lumina pentru ca nu am mereu lumina buna in casa sau pe unde sunt. Iar daca ajung la vreun profesionist, intotdeauna cer insistent sa nu se retuseze nimic, tot asa lumina, contrast, chestii de bun simt ca sa nu postez poze intunecate si neclare. Sigur ca ce fac eu nu-mi aduce un succes material nemaipomenit, insa nici nu urmaresc asta, desi pare stupid. Ma si amuzam zilele trecute ca daca as avea un milion de euro, as face rapid un centru pentru animale, ceva centru pentru suport batrani singuri si poate, daca mai ramane, o fundatie pentru educatie, ceva pe acolo, as investi in oameni care sa mentina si intretina aceste proiecte. Tragand linie, mai ramaneam cu bani de o ciorba. E o mica voce acolo care spune ,, Pai nu ti-ai lua un Shalimar de ala de colectie din editiile limitate si …“, insa vocea mea ii spune ,,Si ce sa fac cu ele?“.

De ce nu credem influenceri? Simplu, nici ei nu mai cred in ei. Nici ei nu mai gasesc parghii de realitate, au o angoasa fata de viata reala si traiesc in filtre, editari, mimari. Eu cred ca multi dintre ei merita mai mult, dar se vor lamuri sau daca nu, e viata lor.

Sursa poza, pentru ca nu am avut cand sa fac o poza: Unsplah

Clubul BeautyBarometer

A fi frumoasă nu ține doar de cosmetice, intră în Clubul BeautyBarometer ca să afli mai mult decât simple știri de beauty.

*Prin abonare confirmi că ai peste 16 ani și ai citit termenii și condițiile