Despre femei

Despre femei se scrie in zona de lifestyle punand mereu poze cu exemplarele frumoase, fireste poze editate. Apar imediat reactiile ca nu toate suntem asa, ca suntem diferite. Exista tot felul de grupari si de miscari de a sustine zonele de mediocritate vizuala. Fiecare are o prietena mai frumoasa sau mai urata. Si fiecare stim asta si ne etichetam, chiar daca o facem in gand. Este asta o dovada de rautate? Nu neaparat, depinde cat de mult se dozeaza.

Pana la urma suntem fiinte vii, animale, vietati, parte a unui lant trofic. Ne-am pozitionat in partea de sus si nu ne mai dam jos de acolo. Plus, femeia s-a dorit a fi puternica, egala cu barbatul de langa ea, ba chiar si mai si. Nu prea am observat treaba asta in alte clase de mamifere, dar na, noi am ales sa ducem o competitie in cadrul speciei si chiar in grupuri limitate.

Omul ca fiinta vie nu mai are unde sa isi exprime vitalitatea aceea animalica. Uitati-va la animale cum se separa exemplarele intre ele si nimeni nu vorbeste de body shaming sau de alte idei artificiale. O femela de rinocer nu o sa se supere ca e mai grasa decat alta, dar daca ea nu va avea forta sa isi apere puii, la un moment ii va prelua turma. Exemplarele slabe se retrag. Slabe din punctul de vedere al vitalitatii. Natura isi are propriile parghii. Vrea ca exemplarele reusite sa mearga mai departe. Isi asuma si greselile, de asta ne pune pe toti intr-un lant trofic. Pana la urma, intr-un cuib de vulturi, puiul mai mic si mai slab daca nu va manca cat trebuie, pana la urma va muri si va servi de hrana fratilor lui.

Doar omul isi ia un apanaj al generozitatii divine. Hai sa ii iubim pe toti la fel, hai sa fie egalitate de sanse. Hai si eu mica, cu picioare strambe si cu ochelari sa imi doresc sa fiu pe cat-walk. De ce? De ce sa se creada cineva ca toate femeile ne dorim acel mers de felina drogata pe un cat-walk? Asta imi aduce aminte de un reprezentant de vanzari al unei firme care imi spunea ca daca ma bag in acea retea o sa ajung sa imi iau un yaht, iar eu ii replicam ,,Doamne, groaznic, nu vreau!”, iar el mirat ,,De ce? E super lux!”. Iar eu ,,O fi, insa eu am frica de barci, yachturi etc”. Si omul a ramas pe ganduri spunand ca nu se gandea ca o femeie blonda o sa ii spuna ca nu isi doreste un yacht sau macar un iubit cu yacht.

Natura are un caracter aleatoriu. Un arbust de masline are sute de masline si totusi doar 10 ar fi perfecte. Insa din toate se face ulei. Dar cand cultivatorul pregateste acele specialitati cu masline umplute zice ca le alege pe cele mai frumoase si nimeni nu se supara. Nu stim niciodata de ce unii suntem mai frumosi, adica special selectati de natura pentru a propaga genele mai puternice mai departe. Cum de altfel nu stim de ce unii suntem mai mici, mai urati sau mai grasi, insa suntem material genetic pentru a propaga alte lucruri. Si avem locul nostru, doar sa ni-l gasim.

Esti mica de inaltime? Gandeste-te ca esti sanatoasa, ca poti incapea usor intr-o masina si ca si in avion sau tren stai comod.

Esti grasa? Da, ai putea slabi daca vrei si stii singura cum faci asta, se pare ca de tine tine si te poti modela in timp. Natura ti-a dat o provocare, insa nu e cea mai grea, sunt oameni care nu au o mana sau un picior.

Ai un ten acneic care nu se mai calmeaza? Nu suporti sa te vezi in oglinda? Gandeste-te ca ai o piele care comunica cu tine si arata ca ceva nu e ok. Multi ar vrea sa stie asa. Stii ce nasol e cand descoperi la o banala ecografie ca ai o tumoare undeva si habar nu aveai de ea? Ti-ai fi dorit ca un cos sa iti comunice asta.

Am avut si am si acum si voi mai avea moment de cadere, de dezamagire, eu versus eu. Am momente cand ma supar ca sunt comoda, ca nu ma tin de gimnastica, ca uneori mananc prea multa paine. Si culmea, ca in perioada asta am patit des sa ma uit la poze de acum un an doi sau chiar de acum cateva luni cand eram nemultumita de ceva si acum ma vad atat de misto. Si m-am obisnuit sa imi repet: nu lasa sa te bucuri de ceea ce vezi in pozele din trecut, traieste bucuria acum, cu ceea ce esti. Am niste riduri instalate, intial mi s-a facut frica de ele, apoi am zis ca sunt marturia a ce sunt eu. Sunt harta vietii mele.

Ma consider o aparitie fizica mediocra, am mai spus asta, dar mi-am inteles locul de mult. Cred ca asta nu se comunica astazi nici printre influenceri si nici in reclame. Societatea ne impune sa fim slabe, fara riduri, cu buze mari, cu sani mari, uniformi, fara riduri, fara par pe corp, dar cu mult par in cap. Da, ne impune daca ne lasam drogate de niste iluzii stupide de uniformizare. Nu, nu esti frumoasa si traieste cu asta, vezi ce altceva ti-a dat natura, nu suntem toate frumoase, asta e sigur. Sau esti foarte frumoasa, cand treci pe strada se intorc capetele dupa tine, bun, fa ceva cu asta si fii un om mai bun. Dar toate ne avem locul pe lumea asta, altfel natura nu ne lasa loc.