Despre ingrijirea tenului, SPF si noutati Paula’s Choice, interviu cu Corina Allan

Despre ingrijirea tenului inca am senzatia de la an la an ca parca inca nu am trecut de faza bacalaureatului. Asta daca e sa fac o paralela cu un sistem academic validat de invatare. Am fost un autodidact pe tema asta, ca multe alte femei. Nu toate avem ocazia sa invatam chimie, biologie la un nivel care sa ne permita sa intelegem pielea ca un mare organ al corpului uman. Plus ca am invatat sa ne dam cu crema mai ales ca un act de placere. Nu neaparat am constientizat de la inceput ce e bine si ce e rau.

De cand sunt beauty blogger am avut ocazia sa cunosc oameni competenti pe tema ingrijirii tenului. Am participat la multe evenimente, intalniri, training-uri. Cand am ocazia sa stau de vorba cu o persoana precum Corina Allan, stiu ca trebuie sa imi scot carnetelul si sa notez. Corina este de ani buni ambasadorul Paula’s Choice in Romania, dar nu numai atat. Este printre putine persoane active in online cu un continut extrem de consistent, coerent si documentat pe partea de skincare. Blogul ei, Pasagera, este un fel de reper nu doar pentru mine, ci pentru multe pasionate de skincare.

Pentru ca in acest an se simte deja o relaxare in acest context pandemic, am vrut sa ma pun la zi cu niste lucruri. Am abordat-o pe Corina si ca de obicei a fost generoasa in informatii. Asa ca salvati-va undeva un link cu acest interviu. Ca si mine, sunt sigura ca si tu, draga cititorule, vei reveni asupra lui. Eram curioasa si de partea de ingrijire, precum si de noutatile ce urmeaza sa fie lansate de Paula’s Choice.

  1. Perioada aceasta de pandemie a insemnat poate si un timp de autoeducare pe parte de ingrijire. Cat de mult conteaza o piele sanatoasa pentru sanatatea in ansamblu?

Este adevărat, pentru că am fost nevoiți să petrecem foarte mult timp în casă, mulți dintre noi am profitat de acest timp pentru a descoperi lucruri noi și a învăța despre îngrijirea pielii și sănătate în general. Cred că este mai important să avem un stil de viață echilibrat pentru a avea o piele sănătoasă – alimentația sănătoasă, mișcarea zilnică și gândirea pozitivă sunt la fel de importante pentru piele ca rutina de îngrijire și protecția solară.

Deși majoritatea dintre noi când ne gândim la îngrijirea pielii ne gândim doar la îngrijirea tenului, pielea este cel mai mare organ al corpului, este influențată de mediul extern și mediul intern și problemele pielii afectează sănătatea noastră în general și uneori devin factori majori de stres. De multe ori pielea este organul prin care corpul semnalează anumite probleme interne și de multe ori doar autoeducarea nu este suficientă pentru a avea o piele sănătoasă, ci este nevoie de o vizită la dermatolog.

Tratarea problemelor pielii urmând sfaturi de pe internet nu este o soluție, însă fără autoeducare nu putem obține rezultatele dorite pentru că nici unul dintre noi nu s-a născut învățat și fiecare dintre noi este diferit. Trebuie doar să nu uităm că scopul autoeducării este sănătatatea pielii, nu achiziționarea multor produse cu ingrediente pe care nu le-am folosit vreodată.

  1. Ce a insemnat pentru Paula’s Choice perioada aceasta mai dificila? Cum au reactionat clientii si mai ales daca au avut problematici speciale pentru care au cerut informatii.

Pentru Paula’s Choice și alte branduri care se concentrează pe informarea consumatorilor pentru a-i ajuta să facă cele mai potrivite alegeri pentru pielea lor, această perioadă a însemnat o apropiere și mai mare de clienți, în special de cei care au probleme cu tenul. Problemele tenului nu s-au schimbat, dar clienții Paula’s Choice acordă mai mult timp și atenție pentru îngrijirea pielii și caută să înțeleagă cauzele problemelor pielii în contextul întregului corp.

Revenim din nou la ideea de avea un stil de viață echilibrat pentru a putea avea o piele sănătoasă, pentru că cele mai comune probleme ale pielii – acneea, dermatita seboreică, rozaceea, eczemele și dermatitele în general – sunt strâns legate de sistemul imunitar, alimentație, stres, etc.

Construirea rutinei personalizate de îngrijire a pielii cu produsele Paula’s Choice este acum și mai simplă – pe site există un formular de consultanță online care este folosit de clienții noi când au nevoie de ajutor să aleagă produse, dar și de clienții fideli care au nevoie de schimbări în rutina zilnică.

  1. Cand trebuie sa incepem sa ne ingrijim tenul in mod mai complex? Sunt din ce in ce mai multi adolescenti care inca evita cosmeticele crezand ca le incarca tenul, desi au cosuri, nu fac inca nimic.

Din punctul meu de vedere fiecare dintre noi trebuie să evalueze starea de sănătate și nevoile tenului și să decidă cât de simplă sau complexă trebuie să fie rutina de îngrijire a pielii pentru că nu este o regulă care spune că ai nevoie de o rutină complexă pentru a avea o piele sănătoasă. Indiferent de vârstă, există 3 pași fără de care nu putem avea o piele sănătoasă – curățarea pielii, hidratarea și protecția solară. Cel puțin până apar primele probleme ale tenului, chiar la pubertate uneori (puncte negre, acnee), putem să ne bazăm doar pe 3 produse de îngrijire a pielii.

Următorul pas, poate la fel de important ca cei 3 pași de bază, este exfolierea celulelor moarte acumulate în exces pe suprafața pielii – acidul salicilic este exfoliantul folosit cel mai frecvent pentru efectele lui multiple: reduce excesul de sebum, punctele negre și erupțiile acneice.

Mai departe complexitatea rutinei depinde strict de problemele tenului – există persoane care au ten fără probleme și care abia când încep să vadă semne de îmbătrânire doresc să aibă o rutină care să ajute pielea în această situație, dar la polul opus există persoane care au diverse probleme toată viața și care schimbă produsele în funcție de aceste probleme și uneori trebuie să integreze produse farmaceutice în rutina de îngrijire zilnică.

Din păcate adolescenții sunt condiționați de faptul că nu au cunoștințele necesare pentru îngrijirea pielii (fără nici o supărare, are legătură în primul rând cu vârsta și apoi cu informațiile eronate la care sunt expuși pe diversele canale de social media) și de faptul că nu au putere financiară, de cele mai multe ori părinții decid bugetul sau chiar produsele cosmetice.

Părerea mea este că adolescenții au idei normale pentru vârsta lor, unii sunt și foarte comozi sau nu sunt deranjați de puncte negre, seboree si acnee. De cele mai multe ori depinde de părinți să îi ajute să înțeleagă importanța îngrijirii pielii și să îi ajute să aleagă produsele potrivite din multitudinea de opțiuni disponibile acum pe piață.

  1. Care sunt cele 3 produse Paula’s Choice preferate de tine si cat de des le folosesti ?

De 11 ani majoritatea produselor din rutina mea zilnică sunt Paula’s Choice. În acest timp am avut toate tipurile de ten (inclusiv uscat în anul în care am urmat tratamentul cu Roaccutane) și am folosit cel puțin o dată aproape toate produsele Paula’s Choice. Unele dintre ele nu m-au impresionat la momentul folosirii, dar acum mi-aș dori să mai existe în portofoliu, de exemplu uleiul de cuticule, iar unele dintre ele au devenit preferate mulți ani de la prima folosire din cauză că nevoile tenului meu s-au schimbat, de exemplu Clinical Ceramide Enriched Firming Moisturizer care în urmă cu câțiva ani era puțin prea hidratantă acum este perfectă pentru mine.

Totuși produsele mele preferate sunt tratamentele pe care mă bazez pentru problemele specifice tenului meu, le folosesc zilnic de când au fost lansate și le voi păstra în rutină pe termen lung.

Clinical Niacinamide 20% Treatment – pentru că este singurul produs care a schimbat dramatic aspectul porilor mei dilatați (e adevărat că folosesc acid salicilic, retinol și niacinamide 4-10% de mulți ani). Îl folosesc în fiecare dimineață, aplicat imediat după toner, 4 picături.

Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment – pentru că are o formulă complexă care acționează pe toate problemele tenului meu: semne de îmbătrânire, pori dilatați, pete solare, erupții ocazionale. Prefer să folosesc retinol în concentrație mai mică în fiecare seară decât să folosesc o concentrație mai mare cu frecvență redusă, pot folosi și 2% acid salicilic seara fără să observ reacții adverse, iar bakuchiol este un ingredient care pe pielea mea oferă luminozitate.

CBD Skin Transformative Treatment Milk este mai nou apărut în România, însă eu îl folosesc zilnic de aproape 2 ani de când a fost lansat în SUA. Este produsul care îmi place din momentul aplicării – un lapte hidratant, nelipicios, care calmează imediat pielea – și care folosit pe termen lung a redus considerabil reactivitatea pielii mele la ingredientele active și la mediul extern. Canabidiol este un ingredient impresionant care inhibă factorii de stres ce duc la sensibilizarea pielii și sunt principalele cauze ale problemelor pielii.

  1. Inca exista discutii si controverse in zona online despre aceste device-uri de curatare a tenului. Se curata mai bine un tel cu un device special? Sau e suficienta o rutina adecvata? Cum curatam tenul in cel mai optim fel?

Curățarea tenului depinde de ce anume trebuie să îndepărtăm de pe piele. Dimineața curățarea este simplă și se poate face cu un produs foarte blând, care nu usucă pielea, chiar și o soluție micelară poate fi folosită dimineața dacă ai ten normal sau uscat. La sfârșitul zilei pe piele există produse cosmetice mai mult sau mai puțin rezistente la apă, sebum, perspirație, impurități, care nu se îndepărtează cu un simplu produs foarte blând.

În funcție de cât de rezistente la apă sunt produsele folosite în timpul zilei și cât de mult sebum există pe piele putem alege o metodă diferită de curățare care poate să includă și dispozitive de curățare a tenului, cu condiția ca acestea să nu lezeze pielea. Periile cu peri rigizi de plastic pot cauza microleziuni pe piele, însă dispozitivele cu peri de silicon moale pot fi de ajutor pentru o curățare mai eficientă.

Sunt neapărat necesare aceste dispozitive? Nu, se poate curăța tenul foarte bine și fără dispozitive. Sunt dăunătoare tenului dacă sunt folosite zilnic? Nu, cu condiția să nu lezeze pielea și să fie folosite corect ca timp și frecvență.

Personal cred în double cleansing, folosesc această metodă de curățare de când am înțeles ce înseamnă îngrijirea pielii și mereu am preferat un produs uleios ca prim pas în rutina double cleansing pentru că este eficient în îndepărtarea produselor rezistente la apă și apoi un cleanser solubil în apă cu putere medie de degresare pentru a îndepărta reziduurile de ulei și sebumul acumulat în timpul zilei.

Indiferent de tipul de ten, poți alege ca prim pas un ulei sau un balsam hidrofil cu care să începi curățarea tenului, aplicat direct pe pielea uscată. Amestecate cu puțină apă caldă, produsele hidrofile formează o emulsie lăptoasă pe piele care dizolvă machiajul și protecția solară.

Nici metoda double cleansing nu are o regulă strictă când vine vorba de produse, poți folosi orice combinație dorești, atâta timp cât pielea este curată la final, de exemplu poți începe cu un cleanser și apoi poți folosi o soluție micelară, poți folosi un lapte demachiant și apoi un cleanser, poți folosi un singur cleanser de două ori, poți folosi un ulei sau un balsam și apoi un cleanser, etc.

Dispozitivele de curățare a pielii se folosesc împreună cu un cleanser, din punctul meu de vedere o curățare cu un device și un cleanser nu este double cleansing așa cum nici curățarea cu dischete de bumbac sau prosop și cleanser nu înseamnă double cleansing. Double cleansing presupune curățarea și clătirea pielii cu apă de două ori și se poate face cu produse diferite sau cu același produs.

Există și persoane care preferă o întreagă rutină de curățare: demachiant de ochi, ulei de curățare, cleanser solubil în apă folosit împreună cu un device sau cu o dischetă de bumbac. Atâta timp cât după curățare pielea nu este iritată, roșie, uscată, fiecare poate folosi oricâte produse să își curețe tenul și orice device dorește, important este ca acest pas să nu lipsească din rutina zilnică, în special seara.

Apa nu îndepărtează sebumul, protecția solară și impuritățile de pe piele, nici măcar pentru curățarea pielii dimineața nu este eficientă. Pentru a curăța pielea eficient avem nevoie de un produs de curățare fără parfum și alți iritanți, cu putere de degresare potrivită tipului de ten și nevoilor tenului.

  1. Stiu ca tu si brandul Paula’s Choice sunteti sustinatoare a folosirii SPF-ului zi de zi. Cum ai convinge pe cineva care inca e sceptic in a folosi SPF iarna sau primavara?

Din fericire observ că tot mai multe branduri și persoane în jurul meu promovează folosirea protecției solare în fiecare zi, indiferent de anotimp. Este adevărat că iarna, toamna târziu și primăvara devreme, indicele UV este mult mai mic comparativ cu mijlocul verii, însă doar un obicei de aplicare zilnică poate să susțină sănătatea pielii pe termen lung.

Știu că multora nu le vine să creadă, dar tot ce vedem pe piele și nu ne place, de la pori dilatați până la riduri este cauzat sau agravat de radiațiile solare. Daunele cauzate de radiațiile solare pe piele sunt cumulative și din păcate probabilitatea apariției cancerului de piele este influențată de frecvența arsurilor solare și expunerea la soare înainte de 30 de ani.

Când ne gândim la cancerul de piele ne gândim imediat că nu ni se poate întâmpla nouă, însă după o simplă vizită pe skincancer.org aflăm că cel puțin 2 persoane mor la fiecare oră din cauza cancerului de piele și înțelegem că protecția solară trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică. Cel puțin când radiațiile UV sunt mai scăzute putem obține o protecție mai bună cu ajutorul produselor folosite, comparativ cu vara când reaplicările SPF-ului sunt la fel de importante ca prima aplicare.

Cel mai ușor să conving o persoană să folosească zilnic protecție solară este după ce vede imaginile generate de scannerul Observ – toate petele care nu sunt încă vizibile pe piele sunt vizibile pe scanner, iar una din imagini arată pielea așa cum poate fi peste câțiva ani, dacă nu se folosește protecție solară. Știi foarte bine despre ce vorbesc, ai și tu acele imagini generate de scanner și ai înțeles cât de important este să îți protejezi pielea în fiecare zi.

Să aplici protecție solară doar vara și doar pe ten este ca și cum în timpul verii ai fuma un pachet de țigări în fiecare zi, iar în restul anului ai fuma doar 2-3 țigări în fiecare săptămână și ai crede că toate avertizările de pe pachetele de țigări nu se aplică în acest caz. Daunele cauzate de nicotină în corpul, inclusiv pe piele, sunt rezultatul cantității de nicotină consumate – la fel este și cu radiațiile solare.

Pentru a arăta importanța protecției solare, pe site-ul Paula’s Choice România s-a publicat un articol cu imagini generate de scanner care cred că este interesant și pentru că arată ce se întâmplă cu protecția solară după 8 ore la birou și cât de importantă este cantitatea de SPF. Află ce protecție îți oferă SPF-ul pe parcursul zilei

  1. Urmeaza o perioada plina de vacante si iesiri in aer liber. Cum facem sa ne asiguram ca pielea este protejata de soare si alti factori externi?

În timpul verii protejarea pielii de radiațiile solare devine principala preocupare și trebuie să nu uităm că protecția solară SPF 50 ne protejează de aproximativ 98% din radiațiile solare și nu este suficientă pentru a ne asigura o protecție completă. Singura metodă de a proteja 100% pielea de radiațiile solare și mediul extern este folosirea hainelor cu UPF 50+ (protecție solară oferită de materialul textil). Din fericire există haine cu UPF 50+ la prețuri decente, cel puțin tricouri pentru plajă, haine de drumeții și mănuși se găsesc în magazinele sportive și chiar la hipermarket.

Recomand tuturor să poarte haine cu UPF 50+ cel puțin la mare, iar femeilor în special le recomand să folosească mănuși cu protecție solară, cu degetele tăiate – eu folosesc de doi ani mănuși de fiecare dată când conduc și când mă expun la lampa UV folosită la manichiură și sunt mulțumită de rezultate, alunițele de pe mâini nu s-au închis la culoare la fel ca cele de pe corp deși folosesc protecție solară pe corp și reaplic în timpul zilei.

Problema verii este purtarea măștilor care afectează foarte mult protecția solară aplicată pe piele. Practic ar trebui să reaplicăm protecție solară de fiecare dată când dăm jos masca pentru că sub mască se formează un mediu umed care permite transferul protecției solare și machiajului pe mască. În practică acest lucru nu este ușor, dar trebuie să nu uităm că vara asta reaplicările protecției solare depind și de folosirea măștilor, nu doar de timpul de expunere la lumina solară.

În concluzie, hainele cu protecție solară, evitarea expunerii la soare la orele prânzului, aplicarea și reaplicarea protecției solare pe toate zonele de piele expusă la lumina solară, pălăriile cu boruri mari și ochelarii de soare care acoperă cât mai mult din zona ochilor sunt elemente care împreună asigură o protecție cât mai ridicată. Dacă se poate, ideal ar fi să petrecem mai mult timp la umbră și mai puțin timp la soare.

  1. Si daca pe final de discutie poti sa ne dezvalui putin din culisele Paula’s Choice si cam la ce lansari sa ne mai asteptam ?

În ultimii ani lansările Paula’s Choice au fost puține pentru că este un brand care formulează de 26 de ani și are un portofoliu impresionant de produse pentru îngrijirea pielii. Cel mai mult se concentrează pe ingrediente noi cu studii care le susțin eficiența cum este canabidiol, bakuchiol, acid tranexamic, pe inovații cum este tratamentul cu 20% niacinamide, singurul cu acestă concentrație ridicată și pe completarea gamelor cu produse care nu există deja, cum este balsamul de curățare care se lansează în 15 iunie.

Omega+ Complex Cleansing Balm este un balsam hidrofil pentru curățarea pielii cu o formulă care se îndepărtează complet de pe piele, fără să lase reziduuri uleioase și cu recipient în formă de tub care permite o aplicare facilă. Sunt multe balsamuri hidrofile pe piață, câteva dintre ele au formule foarte bune, fără parfum sau iritanți, dar majoritatea nu se clătesc complet de pe piele și sunt în borcan (formulele care nu sunt în bază de apă și nu au ingrediente care să fie afectate de lumină și aer pot fi ambalate în borcan, dar tot este nevoie de o spatulă pentru a folosi produsul).

Se poate folosi dimineața și seara, ca singur produs de curățare sau ca prim pas în double cleansing și este potrivit pentru toate tipurile de ten, nu are o textură uleioasă care să fie problematic pentru tenul gras. Eu îl folosesc de câteva săptămâni și pe tenul meu mixt, comparativ cu preferatul meu de până acum (Clinique Take the Day Off) Omega+ Cleansing Balm este mai puțin uleios pe piele și se îndepărtează fără reziduuri pe piele. Pentru mine și recipientul contează, îmi este mai ușor de folosit produsul din tub decât din borcan.

La toamnă se lansează și în Europa un produs deja lansat în SUA, special formulat pentru reducerea petelor de orice fel (hiperpigmentări și depigmentări), cu 3% acid tranexamic, 5% niacinamide și 0.5% bakuchiol, se numește Clinical Discoloration Repair Serum.

Ii multumesc si aici Corinei si va promit sa mai revin cu vesti de la Paula’s Choice.

Ma bucur mult ca am deschis subiectul adolescentilor, stiti ca este un subiect pe care eu l-am mai abordat si in alti ani. Cred ca adolescenta e momentul ideal cand ca parinte trebuie sa ii oferi copilului suport si pe aceasta tema. In felul acesta va invata ca a avea grija de el este ceva firesc.

Despre SPF, nu mai cred ca trebuie sa insist. Eu una folosesc crema cu SPF pe care o dau pe fata si pe maini, de fiecare data cand ies afara. Nu sunt mereu foarte atenta la folosirea SPF-ului, recunosc, totusi daca stiu ca ies din casa cateva ore, intotdeauna am SPF 50 aplicat pe ten sau minim 30. De asemenea, in vacante intotdeauna plec inarmata cu creme cu SPF si sunt trainerul familiei pe tema asta.

Astept cu interes si parerile voastre despre acest interviu in comentarii. Cat de importanta este pentru voi ingrijirea tenului?