Greseli in rutina de ingrijire a tenului, cum le facem si de ce
Cam toate sursele de informare din zona de frumusete ne spun ca se facem. Insa putini ne spun ce sa nu facem. Greseli in rutina de ingrijire a tenului apar uneori din dezinformare, din false mituri sau chiar din graba. Si da, preluam uneori si informatii transmise de bloggeri sau youtuberi, uitand ca si ei sunt simpli consumatori si nu se documenteaza mereu inainte. Sunt greseli pe care cu siguranta le simtiti si voi ca fiind nu tocmai ok, insa comoditatea si obisnuinta sunt factori ce ne tin pe loc in a lua masuri simple.
Greseli in demachiere
Cred ca foarte multi dintre noi folosim micelara si inca nu o clatim cu apa de pe fata, crezand in mesajele producatorilor sau chiar in ceea ce vedem in tutorialele de makeup. Apa micelara nu are de ce sa ramana pe fata. Prin stergerea cu acea discheta de bumbac preluam o mica parte din ce avem de dat jos de pe fata. Cu apa si ideal si cu o solutie de curatare indepartam aproape tot. Pentru ca totusi nici o metoda de demachiere nu va prelua absolut tot si nici nu trebuie sa ne dorim prea mult asta. Odata cu impuritatile de pe ten, pleaca si multe lucruri bune, cum ar fi bariera hidrolipidica a pielii.
Folosirea excesiva a gelurilor de curatare. Am vazut si in tutoriale youtuberite ce isi umplu palma de gel de curatare si pac il freaca direct de ten ca sa faca spuma! Moartea pasiunii! Din orice gel iei o cantitate maxim cat doua boabe de mazare, emulsionezi cu putina apa in palme si apoi incepi un masaj usor al fetei, atreptat dai cu apa pana ramane totul fara gel si spuma.
Demachierea cu un singur produs nu are cum sa fie nici eficienta si nici sanatoasa. Un produs de demachiere este fie pe o baza cremoasa, fie pe una apoasa, sa spun asa. Ambele faze trebuie folosite, dupa demachierea cu o emulsie/lapte demachiant, e firesc sa urmeze ceva cu demachiere cu spumare cu apa, fie ca e gel sau ulei de curatare ce se mixeaza in apa si devine ca o substanta apoasa alba. Pe fata avem impuritati ce au nevoie de o substanta grasa iar alte impuritati se iau cu o baza apoasa, adica nu vom prelua tot doar cu un tip de produs.
Exagerarea in curatarea tenului este si ea o problema. Folosirea acestor perii de curatare este o problema destul de mare mai ales cand ele se folosesc zilnic. Oricat de incarcat iti simti tenul, acea exfoliere mecanica atat de puternica zilnica, nu face decat sa inrautateasca pe termen lung fermitatea tenului. Nu uitati ca aceste perii faciale cand au aparut aveau titlu de tratament, se faceau perieri ocazionale in saloanele de profil. Astazi acele perii faciale au fost scoase din procedurile cosmetice exact pentru ca s-a vazut ca nici nu se pot curata ele bine si nici nu sunt atat de eficiente.
Greseli in hidratare si in alegerea cremei de zi
Nu de multe ori aud in jurul meu: ,,Nu folosesc crema ziua ca imi incarca tenul“. Da, daca folosesti o crema ce nu iti este potrivita este clar ca te vei simti inconfortabil. Ideal este sa mergi pe formule fluide, simple, care vin in tub, cu acid hialuronic in formula si ai deja o baza sigura de hidratare. Ideal ar fi ca acel acid hialuronic sa nu fie la coada listei.
Fondul de ten nu tine loc de crema, asta va spun foarte sigur. Da, e minunat sa fie si un fond de ten hidratant, insa nu el indeplineste acest scop.
Evitati cremele prea parfumate si in rest, informati-va inainte de a cumpara o crema si incercati daca aveti cum un esantion. Nu inseamna ca daca unei persoane ii merge bine un anume produs trebuie sa iti mearga si tie. Si daca totusi ai ales o crema ce nu prea iti place, nu o mai folosi pe ten, o poti folosi gen crema de picioare, de maini, dar nu iti chinui tenul doar pentru ca ai dat X lei pe acea crema.
Daca folosesti ser, bine ar fi sa folosesti, imediat dupa aplicarea lui ,,sigileaza” totul cu o crema de zi. De fapt cu serul si crema faci o hidratare in etape, mult mai eficienta.
Retinol, exfoliere, vitamina C, balamuc, da’ sa fie de toate
Fata noastra nu este o saorma cu de toate, ca sa ma exprim plastic si popular. Deci nici rutina de ingrijire nu o facem ca sa dea bine sau sa ne satisfaca noua aspiratiile. Faptul ca pe piata exista atatea produse si toate sunt promovate ca fiind bune, nu inseamna ca sunt bune pentru toti. Pe piata sunt acum aparute si tot felul de marci efemere, lansate de amatori care au niste bani de investit si vad in zona de beauty o nisa buna, insa nu inseamna ca neaparat acele produse sunt suficient de documentate si de testate. Mania acidului hialuronic este in toi, insa putini spun ce fel de acid hialuronic au in produse si daca este intr-o forma utila pentru epiderma.
Discutam acum cativa ani chiar cu echipa Ivatherm care imi povestea cata munca a fost la formule, apoi la identificarea unui laborator de foarte buna calitate unde sa se execute aceste formule si ca ei folosesc linii de productie pe care le folosesc marci de prestigiu precum Shiseido. Asadar faptul ca ai deschis un business peste noapte nu garanteaza ca acele produse chiar functioneaza sau isi merita pretul. Totodata apar tot felul de marci ce scot produse basic si le comunica precum eficiente si cu raport foarte bun calitate – pret. Atentie putin si aici, atentie ce si cum combinati. Stiu isteria lansata de The Ordinary, mai sunt multe alte marci cu produse similare, insa ideea este sa stiti ce faceti si sa va documentati inainte nu de la prietene si de la ,,beauty gurus” nascuti peste noapte ,,gurus”. Pana la urma poti intreba si o farmacista ce se intampla daca pe fata ta vei pune si retinol, si exfolianti si diverse alte substante. Am intalnit o gramada de femei, multe imi scrieti si voi, ca ati cumparat diverse chestii The Ordinary si ca acum nu prea mai e bine. Rena de la Glowrious Cosmetice Asiatice a facut o postare dedicata pe pagina ei de Facebook explicand ce e cu aceste produse pentru ca multe cliente de ale ei vin tot la ea sa intrebe de ce se intanpla anumite lucruri cu acele produse. Ei, poate e bine ca inainte de a cumpara ceva foarte trambitat sa si cititi un pic inainte.
Pe piata sunt o gramada de marci bune, de prestigiu, cu zeci de ani in spate. Am 42 de ani si am vazut multe. Nu m-as risca sa cumpar o crema ,,mickey mouse” just for fun si ca e trendy cand am marci ce au studii clinice, ce au laboratoare proprii si departamente de cercetare si dezvoltare. Serios, chiar nu inteleg aceasta nebunie cu tot felul de noutati ce apar din neant, fara o situatie prea clara si doar cu poze frumoase. Imi aduc aminte si cu nebunia cu uleiul de cocos care este printre cele mai comedogenice uleiuri vegetale si care inca e foarte laudat si folosit de influencerite pentru orice, incepand de la demachiere pana la hidratare zilnica. Este ok de folosit uneori pe corp, in combinatie cu alte creme, pe par pentru masti de hidratare, dar nu pe ten ca si crema de zi sau – tineti-va bine – ca si crema de plaja.
Si insist sa va documentati singurele. Mai cautati site-uri si articole medicale. Pe Youtube exista si multi dermatologi care mai scapa cate ceva informatie, nu toti spun numai lucruri bune, insa au totusi niste argumente pe care le treceti si voi prin propriul filtru. In ultima vreme am mai descoperit dermatologi pe canalele de Youtube Harper;’s Bazar din US. Si sa nu uitam de Dana Bratu a noastra care are o gramada de clipuri utile.
Incercati sa ganditi si gospodareste, cum faceti curat in casa voastra si cum aveti grija si de curatarea tenului. Asa cum pana si la rufe puneti balsam si tenului ii trebuie hidratare dupa spalare. Asa cum smaltul chiuvetei/cazii se duce de la tot frecat cu buretele aspru si cu diverse produse de curatare, cam asa se intampla si cu fata daca exagerati cu gomajurile si periile faciale. Chiuveta o schimbi o data la niste ani, dar fata nu ai cum.
Lasă un comentariu