Guerlain Shalimar Philtre de Parfum, primele impresii

Guerlain Shalimar Philtre de Parfum este cea mai recenta lansare a casei Guerlain in familia celebrului Shalimar. Este un nou flanker din familia Shalimar. Flanker inseamna ca este o variatie a parfumului de baza si vine sa flateze consumatorul cu ceva nou din ceva deja stiut. Un deja vu oficializat.

Lansat in 2020, intr-o perioada nu foarte roz a economiei si a starii mondiale, Shalimar Philtre de Parfum ne promite o prelungire a unei povesti de dragoste. Ce poveste de dragoste? Poate si a voastra, dar cu siguranta este vorba de iubirea dintre Shah Jahan si Mumtaz Mahal ce l-a inspirat pe Jacques Guerlain, creatorul Shalimar. Povestea lor este oarecum trista si un pic ironica. Jahan trebuie sa ia de nevasta alte femei pana i se permite sa o ia pe Mumtaz de care era incredibil de indragostit. Religia si traditia impunea haremul, fireste. Au convietuit 19 ani, timp in care ea a adus pe lume 14 copii. Practic la a 14-a nastere femeia a murit, iar el i-a promis sa construiasca un templu ce sa aduca aminte de iubirea lor. As spune ca iubirea merita traita si celebrata cand ea exista, iar construirea unui monument post mortem aduce o incarcatura putin ironica. Jahan isi purta femeia cu el pe campurile de lupta si peste tot, pentru ca ii era sprijin si avea nevoie de ea, totusi de ce nu s-a gandit niciodata sa ii dea ragazul necesar unei femei si mai ales sa mai opreasca din valul de copii ce i-au secatuit sanatatea? E de mentionat ca mijloace de contracteptie exista de mii de ani, iar el, fiind persoana de rang monarhic, nu ar fi avut probleme sa obtina asta.  Cum nu vad nici la ea motivul pentru care sa nu fi lasat pauze in patima lor, mai ales cand trecea dint-o lauzie in alta.  Si mai ales cand haremul era acolo la dispozitia lor. O sa spuneti ca poate imi permit in mod obraznic sa comentez o legenda atat de iconica. Nu stiu daca ma credeti, insa citind multe articole despre istoria acestui cuplu, eu am fost mai degraba cuprinsa de mila pentru Mumtaz. O femeie care a asteptat sa vada alte doua femei langa iubitul ei si apoi care si-a pus maternitatea in functiune maxima ca sa ii ofere lui placere si recunoastere pana cand ei ii vine sfarsitul. Sa mori la nasterea unui copil cred ca e cel mai dramatic mod de a pleca din lumea asta.

Una peste alta, legenda e frumoasa de povestit la ceas de seara, Mumtaz se pare ca era frumusetea haremului, o revelatie. Iar noua ne plac povestile cu femei frumoase si supuse.

Sa ma intorc la Shalimar. Mie intotdeauna acest parfum mi-a adus o stare de oarecare meditatie nu neaparat dorita si de reintoarcere la un univers intim nu mereu fericit, dar si uneori prea exaltat. As spune ca iubirea in sine, ca sentiment uman, nu e mereu frumoasa si nici sensul ei nu e sa fie asa. Relatia de iubire este la limita si uneori cu nebunia. Nu degeaba unii spun ,,sunt nebun dupa tine” sau ,,nebuna dupa tine”. Chestia asta cumuleaza multe dorinte, fantasme, aspiratii. Ne dorim a fi fiinte inteligente si sa iubim cvasi-intelectual, detasati de carnal. Shalimar iti aduce aminte de unde esti si de unde ai plecat. Esti tot un mamifer, insa incarcat cu patimi, vicii si cu vanitatea unei inteligente reci, uneori inutile. Ne iubim pe intuneric, ne cautam pe Google si ne mascam dorinte prin prejudecati si actiuni de forta. Ne protejam imaginea pasionala prin acte de ratiune si de eterna cantarire a liste cu Da si a listei cu Nu. Omul isi duce crucea gandirii si a ratiunii. Suntem singurii capabili de iubire. Dar si singurii capabili de o ura rapace. Ne validam existenta prin gandire, asa cum ne spun filozofii. Dar cum ne validam capacitatea de a iubi?

Shalimar Philtre de Parfum, reinterpretat de Thierry Wasser dupa un parfum cu asa mare greutate, vine sa te confrunte ultima data cu ceea ce iti spunea oricum Shalimar, dar nu ai vrut sa vezi sau ai refuzat sa accepti. Spunem ca parfumul Shalimar miroase a baba. Mda, din dorinta de a ironiza un parfum ce te face sa te simti tu prea carnal. Ceea ce nu e tocmai elegant. Cand vezi scenele de dragoste din filmele actuale sau reclamele stupide la prezervative, ai senzatia ca ceva tu nu faci ok, nu mergi mai departe cu turma de neuroni.

Daca vrei sa merg in extrema criticului ursuz, as spune ca Thierry a dorit sa guste din acea infatuare nevinovata de a avea in mana cheia unui parfum magic si sa o reia din poignet, mai usoara, mai adaptata, mai dezirabila, mai sexy, daca vreti.

Shalimar Philtre de parfum pastreaza caldura amestecului de vanilina, iris, arome lemnoase si impinge guerlinada spre un abis de placere, dar il tine la limita. As indrazni sa spun ca ii pune putin masca navalnicului Shalimar care iti vine impetuos in nas, in gura, pe piele, atunci cand il pulverizezi.

In verile trecute purtam Eau de Shalimar sau Brume Cheveux Shalimar, cele doua parfumuri din familia Shalimar mai respectuoase fata de nasurile celorlalti. Acum voi putea purta Philtre de Parfum, iar daca cineva imi va spune ca miros a baba, o sa ii spun ca ma simt o baba destul de interesanta. Si ca as vrea sa cunosc pe baba asta de care ii amintesc, ca sigur as avea ce invata de la ea.

Despre ingrediente, ma simt putin profana sa incerc eu sa detectez note si arome. Shalimar e un parfum cu vanilina, aroma obtinuta sintetic, spre marea stupoare a puritanilor actuali ce fug de ,,parfumurile cu chimicale”. Mes chers amis, geniul unui parfumier se vede in laborator, nu culegand musetel pe camp. Desi marii parfumieri merg si verifica culturile de plante pentru materiile prime, isi baga mainile in pamant si nasul in tufele verzi si petalele albe sa se lamureasca ce ii asteapta in laborator. Dar ingerul si demonul se intalnesc in laborator, in fata orgii de arome unde incepe urgia sau orgia. Ambra se simte frumos pe final si la noul Philtre, ce mi se pare ca e mai evidenta este nota de bergamota incalzita un pic in ceva flori albe, ce ar putea fi poate iasomie sau e doar senzatia nebunaticului iris ce da atatea senzatii. Fum si rasini, ambra si vanilie, tonka,  ceva balsamic, ceva cald, cam acolo ramane si Philtre de parfum.

Guerlain Shalimar Philtre de Parfum se gaseste in format de 50 si 90 ml, cu preturi incepand de la 100 de euro. Achizitia mea a fost facuta tot la celebra Haute Parfumerie Place Vendome si tot prin Steven, as spune consultantul perfect in materie de shopping.