Plié, batman, pointe ….limbajul baletului sau arta miscarii

Dansul este forma de arta cea mai complexa pentru esenta naturii umane, combina foarte fizica, simt estetic si ureche muzicala. Baletul clasic este cea mai nobila forma de arta pe care eu o cunosc. Mi-am dorit de mica sa fac balet, am cochetat cu ideea de dans si prin scoala generala aveam o mica trupa cu doua colege si incercam din figurile vazute la televizor.

De vreun an si ceva am hotarat sa ma duc la Casa de Balet.
M-am dus cu frica. Dar si cu o mare curiozitate. Voiam sa vad daca macar inteleg ce ar trebui sa fac la un curs de balet.

V-am mai scris despre experienta mea la aceasta scoala. De curand am avut ocazia de a sta de vorba cu omul care a fondat aceasta scoala, Sorin Tudor, si am avut confirmarea ca intuitia mea a detectat corect. Baletul este si un domeniu greu ca business, ca educare a publicului si ca expunere publica.
O scoala de balet nu este o sala de fitness sau de pilates, nu este nici un loc elitist in care nu poti intra decat cu mari recomandari. Este o alegere completa…adica daca alegi sa faci balet sau sa iti aduci copilul sa faca balet, inseamna ca accepti si ca esti de acord cu mai multe lucruri…si toate inseamna arta, rabdare si autodisciplina.

Primul impact al profanului in contact cu aceasta forma de arta este….un impact fizic dur si o uimire a sinelui. In primul rand corpul tau este expus siesi, in haine care ii urmaresc perfect linia si lucrezi intr-o sala cu oglinzi ca sa poti realiza miscarile si armonizarea intre miscari sa fie vizibila si pentru tine, nu doar pentru profesor. Devii constient de fiecare muschi si iti dai seama ca poti exprima arta prin fiecare fibra a corpului.

Istoria baletului incepe in secolul al XVI-lea si isi primeste confirmarea ca si disciplina de arta prin infiintarea unei scoli de balet, Academie de Danse, prima scoala de balet, infiintata la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, Le Roi Soleil. Atunci au fost stabilite primele 5 miscari de balet de catre maestrul  Pierre Beauchamp, miscari care au ramas si astazi. Fosta  Academie de Danse este acum faimoasa Opera de Paris.

Exista o varsta frageda ideala la care se incepe baletul daca iti doresti sa faci o cariera de artist, asta inseamna undeva pe la 6-8 ani, insa chemarea trebuie sa fie si inspre arta si inspre disciplina fizica. Nu exista insa o limita de varsta pentru a cunoaste aceasta arta, pentru a o incerca si pentru a-i deslusi secretele.

Asta am inteles eu din serile de balet, din orele uneori dificile, stresante fizic si psihic. Am descoperit insa o lume frumoasa, practic paralela, a unor oameni care traiesc din frumos si pentru frumos.